Ağız İçi Aparey Nedir? Ne İşe Yarar? Fiyatları

Ağız ve diş sağlığı konusunda en çok merak edilenlerden birisi de apareylerdir. Ortodonti tedavilerinde kullanılan bütün düzenekler aparey olarak adlandırılmaktadır. Tamamen hareketli düzeneklere sahip olan aygıtlar ağız içi ve ağız dışı olmak üzere 2 şekilde kullanılmaktadır. Bu yazımız içerisinde Ağız İçi Aparey Nedir, Aparey Ne İşe Yarar? Aparey Fiyatları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Başlıklar

Aparey Nedir?

Aparey, ortodontik tedavilerinde kullanılan düzeneklere verilen isimdir. Sabit ve çıkarılabilir olan bu aygıtlar, sahip oldukları vida ve yaylar ile ağız ve çene üzerine baskı uygular. Alt ve üst çenenin bozukluğu başta olmak üzere ağızda meydana gelen birçok sorunu gideren aparey, bu alandaki en iyi tedavi yöntemlerinden birisidir.

Aparey Ne İşe Yarar?

aparey ne işe yarar

Ortodontik apareyler ağız ve diş sağlığı alanının birçok farklı bölümünde kullanılmaktadır.  Başta çene darlığı olmak üzere ileri çene, geri çene, üst üste binen dişler, çapraşık diş konumlanması gibi sorunların tedavisinde tercih edilmektedir. Ağız içi ve ağız dışı olarak sunulan apareyler, yaşanılan sorunların kısa süre içerisinde giderilmelerinde büyük rol oynamaktadırlar.

Ortodontik Aparey Çeşitleri Nelerdir?

Ortodontik aparey çeşitleri 2 türlüdür. Hangi apareyin seçileceğine ortondonti uzmanı karar verir.  Aparey seçiminde en kısa sürede en hızlı tedavi şeklini sunacak aygıt tercihi yapılır. Aparey tercihi yapılırken ailenin bütçesi de dikkate alınır. Apareyler kendi aralarında Ağız İçi Ortodontik Aparey ve Ağız Dışı Ortodontik Aparey olarak ikiye ayrılmaktadır.

Ağız İçi Ortodontik Aparey

Ağız içi ortondotik apareyler, tedavi boyunca ağız içerisinde sabit duran, çıkarılamayan aygıtlardır. Diş teli bu aygıt türüne gösterilebilecek en güzel örnektir.  Ağız içerisinde hareketli bir halde bulunan apareyler hem hasta hem de doktor tarafından takılıp çıkarılabilmektedir. Ağız içi apareyler daha çok ağız ve çene gelişim tedavilerinde tercih edilmektedir.

Ağız içi apareyler, diş ve çenenin ideal konuma gelmesini sağlar. Ortodontistlerin dostu olarak gösterilen bu aygıtların kendi içerisinde birçok çeşidi bulunmaktadır. Ağız içi aparey çeşitleri;

  • Jasper Jumper: Esnek yay sistemine sahip olan Jasper Jumper apareyi genellikle alt çeneyi ileriye almak için kullanılmaktadır. Ağız içi aparey türleri içerisinde en yaygın olarak kullanılanı budur.
  • Lingual Retainer (LR): Sabit aparey ürünlerinden birisi olan Lingual Retainer, dişlerin arkasına yapıştırılmaktadır.
  • Hızlı Genişletme Apareyi: Hızlı genişleme apareyi 9 – 15 yaş grubundaki çocuklara uygulanan bir ortondotik üründür. Üst çenenin iskeletsel olarak genişlemesi için uygulanan bu aparey, kısa sürede etkisini göstermektedir.
  • Herbst: Rijit apareyler arasında yer alan Herbes, dişlerin kronlanması sonucunda takılmaktadır.
  • Forsus Fatigu: Ağız içi ortondotik apareylerden birisi ola Forsus Fatigu, art ve üst arka teller vasıtasıyla kuvvet uygulayarak tedavinin gerçekleşmesini sağlar.

Ağız Dışı Ortodontik Aparey

Ağız Dışı apareyler daha çok 12 – 16 yaş aralığındaki bireylerin ağız ve diş sağlığı sorunlarında kullanılmaktadır. Tamamen hareketli düzeneğe sahip olan bu aygıtlar çene ile ilgili problemlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Çenenin doğru şekli alarak büyümesini sağlayan bu aygıtlar, erken dönemde uygulandığında daha etkili sonuçlar getirmektedir.

Ağız dışı ortodontik aparey aygıtları hem hekim hem de hasta tarafından kolaylıkla takıp çıkarılabiliyor. Tedavinin etkili olabilmesi için gün içerisinde 12 ile 18 saat kullanılması gerekiyor. Ağız Dışı Ortodontik Aparey Çeşitleri;

  • Chin Cup: Ağız dışı aparey aygıtları içerisinde en çok tercih edilenin Chin Cup olduğunu görüyoruz. Alt çene gelişiminde problem yaşayan bireylerin tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Yüz Maskesi: Yüz maskesi, üst çene gelişimi yeterli oranda gelişmeyen çocuklara uygulanan bir tedavi türüdür. Oldukça etkili sonuçlar verse de çocukların en çok korktuğu aparey türü olarak gösterilir.
  • Facebow: Üst çenenin kontrol edilemeyecek derecede büyümeye başladığı durumlarda kullanılan aparey türüdür.
  • Headgear: Headgear, Facebow ile hemen hemen aynı amaçları taşımaktadır. Çenenin üst kısım gelişimini durdurmak, büyümeyi kontrol altına almak için uygulanan bu aparey, etkili sonuçlar vermesi ile bilinmektedir.

Aparey Nasıl Takılır ve Temizlenir?

Takılıp çıkartılan apareylerin kullanımı oldukça basittir. Gülük hayatı kolaylaştıran bu aygıtlar çocuklar tarafından da çok sevilmektedir. Aparey nasıl takılır konusunda ilk bilgiyi ortodonti hekiminden almanız gerekiyor. Muayeneler sırasında aparatların nasıl takılıp çıkaracağını hastaya hekimler tarafından ayrıntılı olarak gösterilir. Hastalar, hekimin yönlendirmelerine uygun olacak şekilde evde aparatlarını kolay bir şekilde takıp çıkarabilirler.

Aparey temizliği için herhangi özel bir işlem yapmanıza gerek yok. Su ve diş fırçası yardımı ile aparey temizliğini çok kısa sürede yapabilmek mümkündür. Üstelik diş macunu ve özel sabunlar kullanmaya da gerek yoktur.

Aparey Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Hastaların en çok merak ettiği konulardan birisi de aparey tedavisi ne kadar sürer? konusudur. Ortodontik işlemlerinde tedavi süreci tamamen değişkenlik göstermektedir. Diş ve çenenin durumu, tedavi uygulanacak kişinin yaşına gibi kriterlere göre tedavi süresi belirlenmektedir. Şeffaf Aparey tedavilerinde süreç 6 ay ile 18 ay arasında değişmektedir.

Hareketli apareylerde de durum aynıdır. Tedavi süreci hastanın yaş ve yaşadığı soruna göre değişmektedir. Tam iyileşmenin sağlanabilmesi 6 ay ile 24 ay arasında bir süre gerekiyor. Belirli periyotlarda gidilen randevuların aksatılması, sürecin uzamasına neden olabiliyor. Kontrollere zamanında katılmak Ortodonti tedavilerinde oldukça önemlidir.

Güncel Aparey Fiyatları Ne Kadardır?

Diş ve çene problemleri için aparey tedavisi almak isteyen kişiler Güncel Aparey Fiyatları Ne Kadardır? üzerine araştırmalar yapmaktadır. Aparey tedavisinde ücretler tercih edilen tedavi yöntemi  ve tedavi şekline göre değişmektedir. Sabit apareyler ile takılıp çıkarılabilen apareylerin fiyatları aynı değildir. Güncel aparey fiyatları; hekim ile yapacağınız ilk muayene sırasında belirlenmektedir. Hekim ilk muayene sırasında hangi aparey aygıtını kullanmaya karar verirse maliyet ona göre şekillenmektedir.

Çocuğunuz için bir ortodontist tercihi yapmak istiyor ve süreci merak ediyorsanız Çocuklarda ortodontik tedavi yazımızı okumalısınız.

Yazar: Ortodonti Uzmanı Dr. Bircan Bektaş

Leave a Comment

Hakkımızda

Dr. Bircan Bektaş Çıtak En iyi gülüşe ulaşmanız için Bursa Ortodontist ofisinde sizlere en yeni tedavi hizmetlerini sunuyor.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 19:00 Pazar: Kapalı

İletişim

Telefon & Whatsapp: 0544 354 73 56Bağlarbaşı, 1. Sedir Sk. No:10 Kat:3 Evke Onyx Plaza Osmangazi / Bursaİletişime Geç
Learn more