Başlıklar
Çene Ameliyatı Kimlere Gerekir?
Cerrahi bölümler arasında çene cerrahisi olarak da anılan ortognatik cerrahi yer alır. Bu cerrahide ihtiyaç durumunda insanlara çene ameliyatları yapılır. Çene ameliyatları hangi durumlarda yapılır, kimlere gerekir, iyileşme süresi uzun mudur? Tüm detaylar
Ortognatik Cerrahi Çene Ameliyatı Nedir?
Ortognatik cerrahi insanların sahip olduğu üst çene ve alt çene yapısını inceleyen bir tıp bilimidir. Bu bilimde kişilerin çeneleri arasındaki bozukluklar ve kaza kaynaklı bozukluklar incelenir. Bozuklukların çene işlevini engellemesi ve görsel bozukluk sağlaması sebebiyle ortognatik cerrahi uzmanları hastalara çene ameliyatı yaparlar. Bu ameliyatın kararı ortodontistlerin ortodontik tedavilerle diş ve çenesini düzeltemedikleri durumlarda cerrahlarla fikir alışverişi yapmaları sayesinde gerçekleşir.
Çene Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Ortognatik cerrahi ameliyatları ya da çene ameliyatları cerrahların ve ortodontistlerin hasta üzerinde yaptıkları inceleme sonrasında yapılır.
Çene ameliyatları kimler için gerekli görülerek yapılır. İşte çene ameliyatı yapılan kişiler;
- Doğuştan çene bozukluğu olan kişiler
- Yaşanan kaza sebebiyle çene yapısı büyük hasar alan kişiler
- Alt çenelerinde bozukluk ve iskelet problemleri olan kişilerde (18 yaş üzeri)
- Kişilerin yüzünde asimetrik bir görünümün olduğu durumlarda
- Kişilerin çene uçlarının olması gereken yerde olmaması veya boyutunun normal olmadığı durumlarda
- Prognatizm sorunlarında (alt çenenin üst çeneden önde olması)
- Mikrognatizm sorunlarında (alt çenenin üst çeneden geride olması)
- Hastada görülen konuşma ve çiğneme bozuklukları
- Alt çenenin görüntüsünün doğru olmaması
Bu sorunların görüldüğü kişilerde 18 yaşı geçmiş olmak ve sağlık durumunun elverdiği sürece çene ameliyatı yapılabilir. Yapılan ameliyatla çene doğru görünüme kavuşur ve çene işlevleri gerçekleştirilebilir.
Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ortognatik cerrahi kapsamında olan çene ameliyatının tam donanımlı olan ameliyathanelerde yapılması gerekir. Ameliyatlar ortognatik cerrahi uzmanları ve ortodontistlerin iş birliği ile yapılır. Ayrıca bu ameliyatta kullanılan anestezi yöntemi genel anestezidir. Ameliyat için öncelikle dişlerin diziliminin doğru olmasının sağlanması adına ortodontistler çalışma yapar. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından ameliyat yapılır. Ameliyat sırasında çene kemiklerine ulaşılması için çene kemikleri kesilir.
Ardından çenenin doğru yere alınması işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemin ardından vidalar ve plaklarla çenenin sabitlenmesi sağlanır. Sabitleme işleminin ardından dikiş atılarak ameliyat tamamlanır. Bu ameliyat için eğer dişlerde tel uygulaması varsa bu tellerin çıkarılması gerekmeden çene operasyonu gerçekleştirilir. Ameliyat ise en fazla 2 saat içerisinde tamamlanır.
Çene Ameliyatından Sonra İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Çene ameliyatlarının ardından iyileşmenin ne kadar süreceği hastalar tarafından merak edilmektedir. Bu ameliyatların iyileşme süresi 1-4 hafta arasında değişir. Bu ameliyat için ağız içinden kesme işlemi yapılır. Bu sebeple yüzde herhangi bir ameliyat yarası olmaz. Ancak ameliyatın yapıldığı gün itibariyle birkaç günlük şişlik görülebilir. Dikişler ağızda yer aldığı için ağız hijyenine önem verilmesi sayesinde iyileşme süreci daha kısa sürebilir.
“Çene Ameliyatı Kimlere Gerekir?”