Çene eklemi rahatsızlıkları hemen hemen birçok kişide bulunur hale geldi. Alt çene ile üst çeneyi birbirine bağlayan bölümde bulunan çene eklemi, yumuşak doku veya kemik durumundan ötürü rahatsızlık yaşamaktadır. Çeneden başlayan eklem ağrıları yüz bölgesine doğru ilerlediği için hastalar bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Ağrı şiddeti oldukça farklı olup bazı kişilerde çok şiddetli geçebilmektedir. Bu yazımız içerisinde çene eklemi rahatsızlıkları ve tedavisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Başlıklar
Çene Eklemi Bozukluğu Nedir?

Biraz önce de belirttiğimiz üzere çene eklemi alt çene ile üst çenenin birleşim noktasında yer almaktadır. Kaslardan oluşan çene kemiği yemek yeme başta olmak üzere konuşma, esneme gibi faaliyetleri yerine getirir. Bazı durumlarda alt çene ve üst çene birbirine yaklaşmak durumunda yer alır. Çene basıncında artış meydana getiren bu durum kişinin ağrı ve sızı yaşamasına neden olur.
Çene eklemi rahatsızlığı başta boyun ve baş kasları olmak üzere yanak, diş, tükürük bezi ve tükürük sistemini bütünü ile etki etmektedir. Çene ekleminden rahatsız olan bir kişinin sorunu sadece kelem bölgeleri ilgili olmayabilir. Bazı durumlarda kulak, burun, boğaz bölgelerinde meydana gelen rahatsızlıklarda çene eklem rahatsızlığına neden olabilir.
Kapanış Bozukluğu ve Çene Sorunları
Çene eklemi rahatsızlığının bir diğer nedeni ise kapanış bozukluğudur. Bazı hastaların dişleri ağız yapılarından ötürü düzensiz dizilmiştir. Bu da alt ve üst çenenin birbiri ile uyumsuz olmasına neden olur. Alt çene ve üst çenenin uyumsuzluktan ötürü kapanamaması ilerleyen dönemlerde kapanış bozukluğuna neden olmaktadır. Tedavi edilmeyen kapanış bozukluğu ilerleyen dönemlerde çene sorunlarına neden olmaktadır. Ortodonti sorunları içerisinde yer alan kapanış bozukluğu erken yaşta tedavi edilir ise yüksek başarı oranlarına ulaşmaktadır.
Çene Eklemi Ağrıları Neden Olur?
Çene ağrına neden olabilecek birçok etmen bulunmaktadır. Ancak bunlar içerisinde en çok dikkat çekeni eklem ve çene hareketlerinden sorumlu olan kaslarda meydana gelen bozuklukların oluşturduğu ağrılardır. Çene eklemi ağrıları üzerine yapılan araştırmalarda en çok aşağıdaki etmenlerin çene sorunlarına neden olduğu görülmüştür.
- Uykuda diş gıcırdatma
- Uykuda dişleri sıkma
- Migren
- Sinüzit
- Nöropatik ağrı
- Gerilim tipi baş ağrısı
- Vücudun herhangi bir yerine kan akışını yavaşlaması ile beraber ortaya çıkan vasküler ağrılar
- Fibromiyaji
- Tiroid rahatsızlığı
- Lyme hastalığı
- MS
Çene Eklemi Rahatsızlığı Belirtileri
Çene eklemi rahatsızlıkları doğru teşhis konulduğu zaman tedavi edilebilir hale gelmektedir. Ortodonti uzmanı tedaviye başlayabilmesi için birkaç belirtiyi hastada net olarak görebilmesi gerekmektedir. Genel olarak hastaların tamamında görülen çene eklemi rahatsızlığı belirtileri;
- Yemek yerken, çeneyi herhangi bir şekilde hareket ettirirken ortaya çıkan şiddetli, sürekli ağrı
- Çenenin tutuklu kalması
- Çenede hissedilen kıtlama
- Yüz bölgesinde ödem oluşumu
- Şakak, kulak ve yanak bölgesinde ortaya çıkan ağrı
- Uyku sırasında dişlerin istemsiz olarak sıkılması
Ortodonti uzmanlarının çene eklemi rahatsızlığı için karşılaştığı en popüler belirtiler bunlardır. Bunların yanı sıra hastanın yaşam tarzı ve yaşanılan ağrının şiddetine göre farklı belirtiler de çıkabilmektedir.
Çene Eklemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çene eklemi tedavisi profesyonel bir süreci kapsamaktadır. Hastalar %100 kesin başarı oranı istiyorlar ise alanında uzman, referansları güçlü bir ortodonti uzmanından destek almaları gerekmektedir. Tedavide uygulanan işlemler ile hastanın çene fonksiyonu normal hale getirilir. Tedavinin süresi rahatsızlığın boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Sağlıklı bir tedavi oluşabilmesi için tanının doğru kişi tarafından yapılması gerekiyor. Çene eklemi rahatsızlığınız varsa bir ortodonti uzmanından destek almanızı öneririz.
Çene Eklem Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Çene eklem tedavisi ile ilgili detayları öğrenen hasalar, kendilerini sürece hazırlamak adına tedavi süresini de merak etmektedir. Tedavi süreci kişiden kişiye, rahatsızlığın boyutuna göre değişmektedir. Ortalama olarak tedavinin 3 ay sürdüğünü söyleyebiliriz. Tedavi sürecine etki eden bazı etmenler de bulunmaktadır. Örneğin; hastalar bu süreçte ağız ve diş sağlığına kesinlikle önem vermelidir. Tedavi bitene kadar sert besinler tüketilmemeli, tamamen yumuşak yiyecekler yenmelidir. Ortodonti uzmanının vermiş olduğu egzersiz planına uyulmalı, çene pozisyonu kesinlikle korunmalıdır. Bu kurallara uyan kişilerin tedavi süreci sağlıklı bir şekilde tamamlanmaktadır.
Çene Eklemi Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Çene eklemi rahatsızlığı bulunan kişiler çoğu zaman hangi doktora gideceklerini bilememektedir. Kulak, Burun Boğaz, Ortopedi, Diş Hekimi doktorlarına giden hastalar genellikle istediği tedaviye ulaşamamaktadır. Çene eklemi rahatsızlığı yaşayan kişiler etkili bir tedavi almak istiyorlar ise Ortodonti doktorlarına başvurmaları gerekiyor. Tamamen bu alanda uzmanlaşmış olan doktorlar, hastaların rahatsızlık kaynaklarını tespit ederek çene eklem rahatsızlıklarından kurtulmalarını sağlamaktadır.
Bursa Çene Eklemi Ortodontik Tedavisi

Çene eklemi rahatsızlıkları tedavi edilmez ise ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Yukarıda yer alan belirtilere sahipseniz hiç beklemeden bir uzmana danışmanızı gerekiyor. Ortodonti uzmanları, çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisinde oldukça başarılıdırlar. Birçok kişi alternatif tıp seçenekleri önerse de çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisi klinik çatısı altında yapılmalıdır. Klinikte detaylı bir şekilde çene yapısını inceleyen Bursa’da ki ortodonti uzmanımız Bircan Bektaş, uygulanacak tedavi yöntemlerini belirleyerek hastaların iyileşmesini sağlamaktadır.
Ayrıca Bursa Şeffaf Plak Tedavisi makalemizi okumanızı öneririz.
Dr. Dt. Bircan Bektaş