Ortodonti Tedavisinde Neden Diş Çekilir?

Ortodonti tedavisinde hastaların en merak ettiği konulardan biri diş çekimidir. Hastaların kafasında diş çekimine dair birçok soru işareti oluşur. Hatta bazı hastaların sağlam dişlerinin dahi çekildiğine dair bilgilerin paylaşılması, ortaya kafa karıştırıcı durumların doğmasına neden olur.

Ortodonti uzmanları, diş teli tedavisinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için hastalarının dişini tedavi öncesinde çekmektedir. Dişler sağlam bile olsa tel tedavisine ortam sağlanması için bazen çekilmesi gerekir. Bu durum tedavinin bir parçasıdır ve daha sonra çekilen diş boşlukları tel sayesinde kapanır. Estetik açıdan endişe etmeye gerek yoktur. Bu yazımız içerisinde ortodonti tedavisinde neden diş çekilir, diş çekimi nasıl olur gibi merak edilen konuları detaylı bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Başlıklar

Diş Teli için Diş Çekimi Şart mı?

tel tedavisinde diş çekimi

Diş teli taktıracak olanların en çok sorduğu diş çekimi şart mı sorusudur. Diş çekimi herkes için şart değildir ancak diş çekiminin yapılıp yapılmama durumu tamamen ortodonti hekimine bağlıdır. Uzman, gerekli görmesi durumunda hastasının sağlam dişlerinin çekilmesini isteyebilir. Bu istek tedaviden daha iyi bir sonuç almanız içindir.

Profesyonel bir şekilde inceleme yapıp diş çekimine karar veren bir ortodontist genellikle hastasının tedavisinden olumlu sonuçlar almaktadır. Kısa vadede bu durum hastalar için zor olsa da uzun dönemde beraberinde birçok avantajın geldiği görülecektir. Hastalar dişlerini çektirirken endişeye kapılabilir ve çekim sonrasındaki boşluklar gözüne takılabilir. Ancak tedavi sırasında zamanla boşluklar kapanacak ve dişleriniz oldukça estetik bir görünüm kazanacaktır.

Ortodonti uzmanları, diş çekimi yapmak istemesindeki en büyük neden ağız içerisinde istediği kadar yer kazanmaktır. Diş çekimi yapılarak istenmeyen diş hareketleri ve hedef bölgedeki dişlerin hareketi engellenmektedir. Ortodonti uzmanları diş çekimi yapması için aşağıda meydana gelen etmenlerin bir araya gelmesi gerektiğini savunur;

  • Çene dişlerindeki diziliş bozukluğunu tedavi etmek, estetik bir görünüm kazandırmak
  • Çenede bulunan yer darlığı sorununu ortadan kaldırmak ve tedavi için gerekli yeri açmak
  • Bozulmuş olan iskelet yapısının hedeflenen normal düzeye dönmesini sağlamak

Durumları meydana geldiğinde hastanın sağlam dişleri dahi çekilmektedir. Çekilen dişler sayesinde tedavi daha kolay ve daha hızlı bir şekilde ilerler.

Ortodonti uzmanları, tedaviye başlamadan önce hastalarının %40’lık bir diliminin dişini çekmektedir. Hemen hemen tüm ortodonti uzmanları diş çekmeden ilerlemek, süreci çekimsiz tamamlamak ister. Ancak tedavinin ilerleyişine engel olacaksa diş çekiminden başka çare olmayacağı için diş çekilmesi mecbur hale gelir.

Diş Çekiminden Kaç Gün Sonra Tel Takılır?

Merak edilen bir diğer soru diş çekiminden kaç gün sonra tel takılır konusuna değinmek istiyoruz. Diş çekim işlemi yapılır yapılmaz tel takım işlemine başlamak gerekiyor. Diş çekimi sonrasında diş çekilen alanda boşluk kalmaması için tedavinin çok hızlı başlaması gerekiyor. Ortodonti uzmanı, diş çekimi sonrasında diş teli tedavisinin ne zaman başlayacağı sürecin nasıl ve ne şekilde ilerleyeceği konusunda hakkında hastalarına bilgiler vermektedir. Süreç çok uzamadan tedaviye kısa sürede başlanacaktır.

Diş Teli için Sağlam Diş Çekilir mi?

Ortodonti tedavisinde neden diş çekilir yazımızın yavaş yavaş sonuna doğru geliyoruz. Son bölümde ise diş teli için sağlam diş çekilir mi konusunu konuşacağız. Hastaların en büyük endişesi genelde sağlam dişlerin çekiliyor olmasıdır.

Diş teli tedavisi sırasında bazen çok özel durumlar meydana gelebiliyor. Çene darlığı giderilmek istendiğinde, diş alanlarının genişletilmek istenildiğinde, diş sıralanışında bozukluk varsa, ağız ve diş yapısındaki bozukluğun sağlam diş çekilerek düzeleceği belirtiliyor ise diş çekimi yapılabilir. Dişiniz sağlam olsa bile ortodonti tedavinize engel olduğu için çekilmezse istediği sonucu vermez.

Diş çekimi konusunda inisiyatif tamamen ortodonti uzmanındadır. Ortodonti uzmanı ön muayene sırasında hastanın diş ve çene yapısını, diş ölçüsünü, dişlerdeki çapraşıklık durumunu görüntüleme teknikleri ile inceleyerek karar verir. Gerekli görüyorsa ve başka seçenek yoksa diş çekimi yapıldıktan sonra tedaviye başlar.

Ortodonti tedavisini mutlaka alanında uzman olan bir hekimden almanız gerekiyor. Aksi halde sorun yaşayabilir, tedavi alamayabilir, boş yere sağlam dişlerinizi kaybedebilirsiniz. Ortodonti tedavisi konusunda kendisini ispat eden, bu alanda modern kliniğe sahip olan Bircan Bektaş’tan destek alabilirsiniz.

Ortodonti tedavisinde merak edilen bir başka konu hakkındaki yazımıza göz atabilirsiniz; Ağız İçi Aparey Nedir? Ne İşe Yarar? Fiyatları

“Ortodonti Tedavisinde Neden Diş Çekilir?”

Leave a Comment

Hakkımızda

Dr. Bircan Bektaş Çıtak En iyi gülüşe ulaşmanız için Bursa Ortodontist ofisinde sizlere en yeni tedavi hizmetlerini sunuyor.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 19:00 Pazar: Kapalı

İletişim

Telefon & Whatsapp: 0544 354 73 56Bağlarbaşı, 1. Sedir Sk. No:10 Kat:3 Evke Onyx Plaza Osmangazi / Bursaİletişime Geç
Learn more