Diş sorunlarıyla ilgilenen meslekler olan ortodontist ve diş hekimi arasındaki farklara baktığımızda birbirinden ayrıldığını görürüz. Bazı ağız ve diş rahatsızlıkları diş hekimleri tarafından tedavi edilemez. Özellikle bazı çene ve diş rahatsızlıkları uzmanlık gerektiren tedavi istemektedir. Böyle durumlarda ortaya uzmanlık alanları çıkar. Bu yazımız içerisinde ortodontist ve diş hekimi arasındaki farklar hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Diş hekimlerinin görev tanımlarını aslında hepimiz biliyoruz. Ancak ortodonti uzmanlarının tam olarak ne yaptığını birçok kişi bilmiyor. Ortodontist ve diş hekimi arasındaki farklara değindiğimiz yazımızda iş kapsamlarını ele alacağız.
Ortodontist Ne İş Yapar?
Ortodontist; ağız, diş ve diş yüzeyinde oluşan düzensizlikleri tespit eden, tespit ettiği sorunların tedavisini yürüten uzmanlardır. Ortodontistler, diş hekimliği eğitimi almış olup uzmanlık eğitimleri ile ortodontiye geçmiş kişilerdir. Ortodontistler, temel olarak çene ve yüz gelişiminin bozukluklarını tedavi etme ile uğraşırlar. Uzmanlık gerektirdiği için yalnızca diş hekimliğini tamamlamış olan kişiler yapamaz.
Ortodonti Nedir?
Ortodonti uzmanlığı birçok zaman diş hekimliği ile karıştırılmaktadır. Ortodonti, ağız ve diş sağlığı konusunda uygulamalı tedavilerin yürütüldüğü bir bilim dalıdır. Ortodonti uzmanlarının yapmış olduğu tedaviler bir hastanın sosyal hayatı başta olmak üzere tüm yaşamına etki etmektedir. Hastaların nasıl bir ağız ve diş sağlığı bakımı yapmalarını öğreten ortodonti uzmanları, sağlıklı bir diş sağlığının yollarını oluşturmaktadır. Ortodonti uzmanlarının temel görevleri şu şekildedir;
Çene yapısını kontrol ederek bozuklukları tedavi eder.
Hastanın diş yapısına uygun dil teli belirleyerek diş teli takar.
Ağız içerisindeki diş eksikliklerini belirleyerek protez ile diş eksiklerini giderir.
Diş çene yapısı büyüyen hastaları ile ilgilenerek diş çene yapısını kontrol altına alır.
Toplum içerisinde 20’lik diş olarak adlandırılan dişlerin çekimini yapar.
Daralan çene sorunları ile ilgilenirler.
Çarpışık dişler ile ilgilenerek dişlerin olması gerektiği hale gelmesini sağlar.
Ağız kapanış sorununu tespit ederek bunların tedavisi ile ilgilenir.
Ortodonti uzmanı nasıl olunur bu konuya da değinmek istiyoruz. Ortodontist olabilmek için öncelikle 5 yıllık Diş Hekimliği bölümünden mezun olmak gerekiyor. 5 yıllık diş hekimliği üzerine 4 yıl daha uzmanlık eğitimi alan kişiler ortodonti uzmanı olmaya hak kazanırlar. Kısaca bir ortodonti uzmanı, görevini icra edebilmesi için toplamda 9 yıl eğitim görmesi gerekmektedir.
Diş Hekimi Ne İş Yapar?
Ortodontist ile Diş Hekimi Arasındaki Farklar yazımızın yavaş yavaş sonuna doğru geliyoruz. Son olarak ise diş hekimi ne iş yapar üzerine konuşacağız. Diş hekimleri, ağız ve diş sağlığı başta olmak üzere diş eti sorunlarının teşhisini ve tedavisini yürüten kişilerdir. Diş hekimleri, yaş ayrımı olmaksızın her hastanın ağız ve diş sağlığını kontrol etmek, teşhis etmek ve tedavisini yürütmekle sorumludurlar. Diş hekimlerinin temek görev ve sorumlulukları;
Hastaların ağrı ve sızı çekmesini önlemek adına anestezi ve ağrı kesici işlemleri uygulamak
Hastaların takma diş ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına ağız içi ölçüler alarak ekipmanları uygun hale getirmek.
Diş hekimi olmak da oldukça güçtür. Diş hekimi olmak için 5 yıllık Diş Hekimliği fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Diş hekimlerinin görevlerini hemen hemen herkes biliyordur. Ancak ortodonti uzmanlarının görev ve tanımları ile ilgili detaylara Ortodontist Bircan Bektaş ile iletişime geçerek de çözebilirsiniz.
Yazımızda ortodonti tedavi nedir, nasıl başlar konusu üzerine bilgiler vereceğiz. Ortodonti tedavi ile ilgili merak edilenleri cevaplayacağız. Ağız ve diş tedavisi konusunda uzmanlaşmış kişilerin uyguladığı ortodontik tedavi, ağız ve diş sağlığındaki yapısal bozuklukların giderilmesini sağlar. Tedaviye başlamadan önce detaylı muayene yapılır ve sonrasında izlenecek yöntem belirlenir. Ortodontik tedavi ile ilgili merak edilen ayrıntılar yazımızın devamında yer almaktadır.
Ortodontik Tedavi Başlangıcı
Ortodontik tedavi başlangıcı da oldukça fazla merak ediliyor. Ortodonti tedavisi alabilmek için en ideal yaşın 7 olduğu belirtilir. Ortodonti uzmanları, 7 yaş aralığındaki bir çocuğun ağızlarında henüz süt dişleri varken çene ve diş gelişimine olumsuz etki eden sorunları çok hızlı bir şekilde tespit edebilirler. Erken tespit edilen sorunlar erken yaş dönemlerinde tedavi edilince ömür boyu kalıcı etki meydana gelebiliyor. İlerleyen yaş ile beraber dişlere müdahale etme olasılığı düştüğü için başarı elde etme şansı da azalmaktadır. 9 ile 14 yaş, başarılı bir tedavi elde etmek için en ideal başlangıç olarak gösterilebilir.
İdeal başlangıç yaşı 9 ile 14 arasında olsa da her yaş grubuna yönelik ortodonti tedaviler uygulanabilmektedir. Bunun için alanında tanınan, referansları güçlü, bu alanda uzun süre çalışmış bir uzmandan destek almak oldukça önemlidir. Aksi halde aldığınız tedaviden bütünü ile olumsuz etkilenebilirsiniz.
Ortodonti uzmanları, ağız ve diş sağlığı konusunda üst düzey eğitim almış uzman kişilerdir. Alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından uygulanan tedavinin amacı hem sağlıklı hem de estetik gülüşler kazandırmaktır. Tedavi süreci boyunca uzman doktorumuzun kontrolünde olup emin adımlarla ilerlersiniz. Aylık kontrol muayenelerinde tedavinin gidişatı ile ilgili bilgilendirilirsiniz.
Ortodonti Tedavisi Neleri Kapsar?
Ortodonti tedavisi neleri kapsar konusunda da kısa bir bilgilendirme yapacağım. Ağız ve dişlerdeki yapısal bozuklukların birden çok nedeni olabilir. Uygulanacak tedavi yöntemleri, dişlerdeki yapısal bozukluğun boyutu ve hastanın bütçesine göre değişiklik göstermektedir. Her kişinin tedavisi kendine özeldir. Tedavi sürecini birçok etmen etkiler.
MetalBraket: Metal diş teli olarak da adlandırılan metal braket, ortodonti tedavisinin en çok tercih edilen yöntemlerinden birisidir. Diş teli türleri içerisinde dayanıklılığı en fazla olan ürün türüdür. Bu tedavi yöntemi daha çok ağız ve diş yapısı aşırı bozuk olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Dışarıdan bakıldığında hoş bir görünüm oluşturmasa da tedavinin etkisi düşünüldüğünde kesinlikle uygulanması gerektiğini belirtmek isteriz. Metal diş teli tedavisinin ağız içerisinde durma süresi, dişlerdeki yapısal bozukluğun derecesine göre değişmektedir.
Porselen Braket: Şeffaf diş teli tedavisi olarak da bilinen Porselen Braket, son zamanlarda oldukça fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Metal brakete göre oldukça maliyetli olan bu yöntem, dışarıdan bakıldığında hiçbir şekilde fark edilmez. Porselen braket, çocuklar ve ağız yapısında ciddi bozukluklar bulunan kişilere hiçbir şekilde önerilmemektedir. Hastalar eğer braketlerine dikkat etmezler ise tüm uygulamayı baştan sona yaptırmak zorunda kalabilirler.
Lingual Braket: Yapımı oldukça zahmetli ve zor olan Lingual Braket, ortodonti tedavi türleri içerisinde en maliyetli olanıdır. Bu tedavi yönteminde braket, dişin görünmeyen kısmına yerleştirilmektedir. Dişin arka kısmında yer alan braket, hiçbir şekilde görülmez.
Şeffaf Diş Plağı: Ortodonti tedavisi neleri kapsar listemizdeki son tedavi yöntemi şeffaf diş plağı yöntemidir. Şeffaf plaklar genel olarak her hastanın diş yapısına uygun olacak şekilde özel tasarlanır. Eğer çenenizde yapısal bozukluk varsa bu tedavi yönteminden destek alabilirsiniz.
Ortodontik Tedavi Fiyatları
Ortodontik Tedavi ile ilgili buraya merak edilenleri dile getirmeye çalıştık. Kalıcı, ömür boyu sürecek başarılı bir diş tedavisi için ortodonti uzmanından kesinlikle destek almak gerekiyor. Ortodonti uzmanları, hastalara birebir özel tedaviler uygulayarak kısa sürede iyileşmelerini sağlar. Uygulanan tedaviler büyük oranda kişiye özel olmaktadır. Bu nedenle tedavi süresi ve kullanılan ekipmanların temini uzun sürmektedir. Bu nedenle birçok kişi internet üzerinden ortodontik tedavi fiyatları araştırması yapmaktadır. Fiyatlandırmalar biraz önce de belirttiğimiz üzere kişiye özel olmaktadır. Bursa ortodonti uzmanlarından Bircan Bektaş ile iletişime geçerek fiyatlandırma hakkında bilgi alabilirsiniz. Uygulanan işleme göre fiyatlandırma değişmektedir. Bunun bilincinde olarak iletişime geçmeniz iyi olacaktır.
Ağız ve diş sağlığı konusunda en çok merak edilen konulardan birisi de diş teli çene yapısını düzeltir mi? Konusudur. Diş telleri, bozuk olan ağız ve diş yapısını düzelterek estetik görüme kavuşmasını sağlar. Özellikle erken dönemde teşhis edilen diş ve çene bozuklukları diş telleri sayesinde kısa sürede tedavi edilebilmektedir.
Alt Çene Geriliği ile Düzelir mi?
Alt çene geriliği hem ameliyatlı hem de ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir. Eğer hasta 9 yaşından küçükse hareketli aygıtlar kullanılarak alt çene eğriliği tedavi edilebilmektedir. 9 yaşını geçen hastaların tedavisi ise büyüme gelişimim tamamlanmasına kadar beklenir, akabinde ameliyat ile yapılır. Hangi yaş grubunda olursa olsun alt çene geriliği yaşayan hastalar, kendilerine uygun tedavi yöntemi ile alt çene geriliğinden kurtulabilirler.
Diş Teli Öncesi Sonrası Çene
Diş teli öncesi sonrası çene yapısında meydana gelen değişimler, tedavi olmak isteyen hastalara büyük oranda ilham olmaktadır. Tedavi öncesinde konuşmada, gülmekte çeken hastalar, diş teli tedavisinden sonra rahatça konuşup özgürce gülebilmenin keyfini yaşıyorlar.
Hastaların bu konu ile ilgili endişeleri en çok konuşma ile ilgili olumsuz bir durumun yaşanıp yaşanmayacağı ile ilgilidir. Ortodonti tedavileri sonrasında hastaların konuşmalarında herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığı gibi hayat standartları daha üst seviyeye yükseltmektedir.
Diş Teli Çene Yapısını Değiştirir mi?
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Diş teli tedavisi birçok hastanın sosyal yaşantısını büyük oranda değiştirmiş, yaşam standartlarını yükseltmiştir. Tabi bunların sağlanabilmesi için diş teli tedavisinin alanında uzman bir uzman tarafından yapılması gerekiyor. Diş teli tedavisi almak isteyen hastalar, Bursa Ortodonti merkezi Bircan Bektaş ile iletişime geçerek hizmet alabilirler.
Görünmez diş teli tedavisi olarak da bilinen Şeffaf Plak, ortodonti tedavilerinin en çok tercih edilen işlemlerinden birisi haline gelmiştir. Estetik açıdan iyi bir görünüme sahip olmayan dişler için uygulanan tedavi, dışarıdan bakıldığında herhangi bir şekilde fark edilmemektedir. Tercih edilmesindeki en büyük neden bu estetik görünümdür. Normale göre daha belirsiz durduğu için çok dikkatli bakılmadığı sürece fark edilmez.
Hastalar, teknoloji yardımı ile şeffaf plak öncesi ve sonrası dişlerinin nasıl olacaklarını dijital ortamda görüntüleyebilmektedirler. Tedavi sonrasında kavuşacakları sağlıklı gülüşü gördükten sonra daha motive şekilde tedaviye başlayacaklardır. Diş teli kullanmadan da bozuk dişleri normal hallerine getiren bu teknoloji son yıllarda oldukça fazla merak edilir hale geldi. Bu yazımız içerisinde şeffaf plak nedir, ne işe yarar hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Siz de muayene olmak ve detaylı bilgi edinmek istiyorsanız kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Bursa Ortodonti merkezi Bircan Bektaş tedaviniz hakkında sizi detaylıca bilgilendirecektir.
Şeffaf Plak Tedavisi
Diş çapraşıklığının tedavi edilmesinde kullanılan plaklar metal braketlere alternatif olarak geliştirilmiş apareylerdir. Belirli orandaki diş bozuklukların tedavisinde kullanılan şeffaf plaklar, dışarıdan bakıldığında hiçbir şekilde fark edilememektedir. Tedavinin tercih edilmesindeki en büyük etmen, diş fırçalanırken veya yemek yenirken çıkarılabilir olmasıdır. Bu tedavinin uygulanabilmesi için herhangi bir yaş şartı aranmamaktadır. Ağız ve diş yapısı tedaviye uygun olan herkes bu tedaviden destek alabilir. Hastanın tedaviye uygun olup olmadığı ise yapılacak ön muayenede belirli olmaktadır. Ortodonti uzmanları, hastalarla yapacakları ilk görüşmede ön inceleme yaparak tedaviye uygun olup olmadıkları hakkında bilgi vermektedir.
Şeffaf Diş Plağı Kullanımı
Şeffaf diş plağı kullanılmaya ilk başlandığı zaman az da olsa acı verebilmektedir. Bu durum şeffaf plağın işe yaradığını, etki ettiğinin bir göstergesidir. Zaman içerisinde plak düzenli kullanıldıkça ağrı azalacaktır. Şeffaf plak kullanımına alışmak ilk birkaç gün zordur. Hastalar ilk birkaç gün konuşmakta zorlanabilirler. Bu durum da alışmaya başladıkça konuşma durumu da düzelmeye başlayacaktır. Plakların çok büyük bir avantajı bulunmaktadır. Hastalar, diledikleri zaman plaklarını çıkartıp istediklerini yiyip istediklerini içebilmektedir. Plaklar varken ılık su haricinde içeceklerin tüketilmesi önerilmemektedir. Bunun yanı sıra ağızda plak varken sakız gibi plaklara yapışacaklar şeylerin de tüketilmesi önerilmemektedir.
Şeffaf Plak Fiyatları
Sunmuş olduğu güzel estetik görünümden dolayı birçok kişi tercihlerini bu uygulamadan yana kullanmaktadır. Çocuk ve erken dönemdeki erişkinlerin çarpışık diş sorunlarını tedavi eden plaklar metal braketlere nazaran ekonomik bir uygulamadır. Şeffaf Plak Fiyatları, tercih edilecek plak kalitesine göre değişmektedir. Şeffaf Plak tedavisi ve güncel fiyatları hakkındaki bilgilere ulaşmak için Bursa Ortodonti merkezi Bircan Bektaş ile iletişime geçebilirsiniz.
Ortodonti tedavisine başlamak isteyen birçok kişi diş teli konuşmayı etkiler mi diye tereddüt ediyor ve bu sorunun yanıtını internette araştırıyor. Özellikle iş ve eğitim hayatının olumsuz etkilenmemesini isteyen birçok yetişkin için bu sorunun yanıtı oldukça önemlidir.
Güç içerisinde konuşamamak, konuşma bozukluğu yaşamak kötü diş yapısından daha önde gelmektedir. Ancak ortodonti tedavisinin günlük hayatta konuşmaya olumsuz etkisi yoktur. Tedaviler sırasında hastaların konuşma yapılarına etki etmediğini söylemek, birçok kişinin ortodonti tedavilerine olan bakış açısını değiştirmiştir. Bu yazımız içerisinde tüm yönleri ile beraber diş teli konuşmayı etkiler mi üzerine bilgiler vermeye ve aklınızdaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız. Siz de bu konudan dolayı ortodonti tedavisi hakkında tereddüt ediyorsanız içiniz rahatlayacaktır.
Diş Teli Konuşma Bozukluğu Yapar mı?
Taktırmak isteyen kişilerin aklındaki soru işaretlerinden biri konuşma bozukluğu konusudur. Tel takıldıktan sonra konuşmanın bütünüyle değişeceği endişesine kapılırlar ancak bu durum mümkün değildir. Oldukça yanlış bir ihtimal olduğu için endişe etmenize gerek yoktur.
Diş telleri takıldıktan sonra elbette bir adaptasyon süreci olmaktadır. Ortodonti tedavisi sabır isteyen bir süreçtir ancak alışma süresi kısadır. Hastalar diş teli sürecine alışana kadar 1 hafta kadar konuşma bozukluğu yaşayabilir ancak çok ciddi bir bozukluktan söz edilemez. Diş ve dudaklar arasında kalan tel başlarda size çok yeni olduğu için konuşma şekliniz değişebilir. Alışma sürecinin tamamlanması ile beraber konuşma bozukluğunu tamamen ortadan kalkacak ve eski halinize döneceksinizdir. Diş telleri çıkarıldıktan sonra ise hastaların konuşmalarında en ufak bir değişme olmamaktadır.
Diş Teli Konuşmayı Düzeltir mi?
Diş teli konuşmayı düzeltir mi konusu da bir hayli merak edilmektedir. Ortodonti tedavilerinin büyük bir kısmı hastalara birçok açıdan avantaj sağlamaktadır. Dişlerin estetik görünümü, sağlığına kavuşması, ağız ve diş yapısının sağlıklı hale gelmesi gibi etkileri hayatınızı kolaylaştıracaktır.
Diş teli tedavisi ile sadece ağız ve diş sağlığı sağlanmaz. Aynı zamanda yüz estetiği de sağlanır. Hastalar yıllardır sakladığı gülümsemelerini, kahkahalarını yeniden ortaya çıkarır. Güvenilir ve güçlü çiğneme fonksiyonu edinilir, çene bölgesinde bulunan eklem sorunları ortadan kaldırılır. Aynı zamanda gelecekte olması muhtemel birçok diş eti problemlerine de çare bulunur.
Diş teli kısa süreli olarak ufak çaplı konuşma sorunları meydana getirse de en fazla 1 hafta sonra eski halinize döneceksinizdir. Mesleği gereği insanlarla birebir diyalog kuran kişiler, gazeteciler, spikerler veya öğrenciler tedavilerini geciktirmek yerine kendilerine en uygun olan dönemi seçebilirler. Eğer hastaların doğuştan gelen konuşma problemleri varsa ortodonti tedavisi ile iyileşebilmeleri garanti değildir. Geçmişte bazı hastaların ortodonti tedavisi sonrasında yaşadığı konuşma problemlerinden kurtulduğu görülmüştür. Bu elbette her hastada olacak diye bir durum yoktur. Tedaviyi uygulayan kişinin uzmanlığı alınacak tedavi sonucuna büyük oranda etki etmektedir.
Diş Teli için Sağlam Diş Çekilir mi?
Yazımızın son bölümünü ise diş teli için sağlam diş çekilir mi konusuna ayırmaya çalışacağız. Ortodonti uzmanları, diş teli tedavisini belirli bir plan ve program dahilince yapar. Eğer bu süreçte dişlerin çekilmesi gerekiyorsa tam anlamı ile analiz yapar ve ona göre karar verir. Tabi diş çekimi konusunda her doktorun aynı görüşe sahip olmadığını belirtmek isterim. Bazı doktorlar diş çekimi yerine alternatif daha farklı yöntemler tercih etmektedir. Diş çekimi yapmadan da istenilen sonuçları elde edebilmek mümkündür.
Diş teli tedavisini başarılı olabilmesi, tedavinin kalıcı hale gelebilmesi ve dişlerin hizalanabilmesi için sağlam dişin çekilmesi gerekiyorsa ortodonti uzmanı buna karar verip diş çekimini yapabilir. Diş sağlam olsa da ortodonti tedavisine engel oluyor ve dişlerin estetiğini bozuyorsa doktorunuz çekilmesini isteyebilir. Burada karar tamamen doktora bağlıdır. Tedavi sonrası en iyi sonucu alabilmek için başta böyle fedakarlıklar yapmanız gerekebilir ancak endişe edecek bir durum yoktur, çekilen dişlerin yerine diğer dişler gelerek estetik bir görünüm sağlanır.
Ortodonti tedavisinde sürecin istenilen şekilde ilerleyebilmesi için buna benzer kararlar alındığını sıklıkla görülmektedir. Diş teli tedavisi konusunda daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız Ortodonti Uzmanı Bircan Bektaş ile iletişime geçebilirsiniz. Ortodonti tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz her konuda destek alabilirsiniz.asya
Ortodonti tedavisi tamamlanan ve sağlıklı gülüşlere kavuşan kişilerin aklına diş teli sonrası dişler eski haline döner mi sorusu gelmektedir. Birçok kişi iyileşeceğini bilmesine karşın dişlerin eski haline dönüp dönmeyeceğini tartışıyor. Diş rahatsızlıklarının tedavilerinde başarı oranı oldukça yüksek olmasına karşın tekrardan eskiye dönme vakaları bir hayli. Yüksektir. Bu nedenle bu yazımız içerisinde tüm detayları ile beraber diş teli sonrasında dişler eski haline döner mi? Konusu hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Diş Teli Çıktıktan Sonra Dişler Bozulur mu?
Diş teli tedavisi sonrasında hastalara bir rahatlama gelir. Artık yeni görünümlerine kavuşan birçok kişi ömür boyu bu güzelliğin ve yeniliğin kalıcı olduğunu düşünebilir. Ancak birçok kişide diş teli çıktıktan sonra bozulma meydana geldiği görülmüştür. Eski hallerine geri dönen dişler tüm sürecin boşa gitmesine neden olmakta. Bu durumun elbette açıklanabilir nedenleri vardır; Tedavi sonrasında ortodonti uzmanın belirlemiş olduğu beslenme tarzının dışına çıkmak, aşırı sert ve katı yiyecekleri gün aşırı sıkça tüketmek, parmak emme, tırnak yeme alışkanlıklarına sahip olmak, arklı diş ve diş eti rahatsızlıkları ve en önemlisi pekiştirme tedavisine başlamamak.
Diş teli çıktıktan sonra dişler bozulur mu? Sorusuna güzel bir şekilde yanıt verdiğimizi düşünüyorum. Bozulmayı engellemenin yolu yok mu? Elbette var. Ortodonti uzmanı tarafından uygun görülen pekiştirme tedavisini alarak dişlerin bozulmasını önleyebilirsiniz. Hatta yapabilir de ömür boyu pekiştirme tedavisini alırsanız dişleriniz yenilendiği ilk gün ki gibi güzel ve sağlıklı kalabilirler. Bu konuda merak edilen diğer detaylar ise;
Ortodonti Tedavisinden Sonra Dişler Eski Haline Neden Döner?
Hastaların en korktuğu durumlardan birisi de ortodonti tedavisinden sonra dişlerin eski duruma dönmesidir. Çok istenmeyen bir durum olsa da bazı hastalarda tedavi sonrasında dişler geri eski haline geri dönmektedir. Birçok hasta ortodonti tedavisinden sonra dişler eski haline neden döner sorusunu sormaktadır. Diş teli çıksa da ortodonti tedavisi devam etmektedir. Hastalar diş teli tedavisinden sonra sürdürmesi gereken pekiştirme tedavisini yürütmez, yarıda bırakır veya hiç başlamaz ise dişer eski haline geri dönmektedir.
Diş teli tedavisini erken yaşlarda alan hastalar, 20’li yaşların içerisinde dişlerinin yeniden eski hallerine dönmeye başladığından şikâyet eder. Bu durumun nedeni tamamen 20 yaş dişlerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. 20 yaş dişler çıkmaya başladıkça ön dişlere baskı yapmaktadır. Bu da yeni pozisyonlarına tam olarak alışmayan dişlerin yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Son olarak ise diş telleri çıktıktan sonra dişlerini gıcırtıdan ve dişlerini sıkan hastaların dişleri geri eski hallerine geri dönmektedir. Dişlerin eski haline dönmemesi için yapılması gereken şey bellidir, pekiştirme tedavisi!
Ortodonti Pekiştirme Tedavisi Nedir?
Ortodonti Pekiştirme Tedavisi, diş teli tedavisi sonrasında uygulanan, tedavinin kalıcı hale gelmesini sağlayan işlemdir. Diş telleri çıkarıldıktan sonra her şeyin bittiğini düşünebilirsiniz. Ancak belirli bir süreden sonra dişler geri eski haline dönebiliyor. Bu durumun meydana gelmesini istemeyen kişiler tedavinin kalıcı haline gelmesi için pekiştirme tedavisinden destek almak durumundadırlar. Pekiştirme tedavisi konusunda en çok retainer tedavi tercih edilmektedir. Retainer teller kesici ve köpek dişlerinin yeni konumlarında sabit durmalarını sağlar.
Sabit ve kalıcı bir tedavi olan retainer tel ağız içerisinde ömür boyu durması önerilen bir tedavi türüdür. Zaman içerisinde tellere alışan hastalar, dişlerinde retainer tel bulunduğunu dahi unutmaktalar. Ömür boyu retainer tel kullanan hastaların dişlerinde en ufak bozulma, eskiye dönme olmamaktadır. Pekiştirme tedavisinin nasıl olacağı, ne kadar süreceği, hangi tedavinin uygulanacağı hastanın yaşına, yaşanılan soruna ve tedaviyi uygulayan ortodonti uzmanın deneyimine göre değişmektedir.
Diş Teli Sonrası Dişlerin Eski Haline Dönmemesi için Nelere Dikkat Edilmeli?
Hastaların en çok merak ettiği konulardan birisi de diş teli sonrası dişlerin eski haline dönmemesi için nelere dikkat edilmeli konusudur. Diş teli tedavisi sonrasında güzel bir görünüm elde edilse de zaman içerisinde geri eski haline dönebilmektedir. Tedavi sonrasında uygulanan işlemlerin kalıcı hale gelebilmesi için birçok işlem uygulanmaktadır. Hastalar diş teli tedavisi sonrasında pekiştirme tedavisi almaz ise tekrardan eski ünlerine geri dönebilir. Pekiştirme tedavisi, yukarıda da anlattığımız üzere diş teli tedavisi sonrasında tedavinin kalıcı ve ömür boyu etkisini gösterebilmesi için pekiştirme tedavisi almak gerekmektedir. Pekiştirme tedavisini ömür boyunca uygulayan hastaların eski hallerine dönme gibi bir durumları yoktur.
Diş teli tedavisi konusunda destek almak isteyen kişileri Ortodonti Uzmanı Bircan Bektaş ile tanıştırmak istiyoruz. Bursa’da yaşayan Bektaş, sahip olduğu yetenek ve uzmanlıklar sayesinde kalıcı diş teli tedavisi uygulayabiliyor. Tedavi süreci hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler iletişim bölümü üzerinden ortodonti uzmanı ile iletişime geçebilirler.