Diş sorunlarıyla ilgilenen meslekler olan ortodontist ve diş hekimi arasındaki farklara baktığımızda birbirinden ayrıldığını görürüz. Bazı ağız ve diş rahatsızlıkları diş hekimleri tarafından tedavi edilemez. Özellikle bazı çene ve diş rahatsızlıkları uzmanlık gerektiren tedavi istemektedir. Böyle durumlarda ortaya uzmanlık alanları çıkar. Bu yazımız içerisinde ortodontist ve diş hekimi arasındaki farklar hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Diş hekimlerinin görev tanımlarını aslında hepimiz biliyoruz. Ancak ortodonti uzmanlarının tam olarak ne yaptığını birçok kişi bilmiyor. Ortodontist ve diş hekimi arasındaki farklara değindiğimiz yazımızda iş kapsamlarını ele alacağız.
Başlıklar
Ortodontist Ne İş Yapar?
Ortodontist; ağız, diş ve diş yüzeyinde oluşan düzensizlikleri tespit eden, tespit ettiği sorunların tedavisini yürüten uzmanlardır. Ortodontistler, diş hekimliği eğitimi almış olup uzmanlık eğitimleri ile ortodontiye geçmiş kişilerdir. Ortodontistler, temel olarak çene ve yüz gelişiminin bozukluklarını tedavi etme ile uğraşırlar. Uzmanlık gerektirdiği için yalnızca diş hekimliğini tamamlamış olan kişiler yapamaz.
Ortodonti Nedir?
Ortodonti uzmanlığı birçok zaman diş hekimliği ile karıştırılmaktadır. Ortodonti, ağız ve diş sağlığı konusunda uygulamalı tedavilerin yürütüldüğü bir bilim dalıdır. Ortodonti uzmanlarının yapmış olduğu tedaviler bir hastanın sosyal hayatı başta olmak üzere tüm yaşamına etki etmektedir. Hastaların nasıl bir ağız ve diş sağlığı bakımı yapmalarını öğreten ortodonti uzmanları, sağlıklı bir diş sağlığının yollarını oluşturmaktadır. Ortodonti uzmanlarının temel görevleri şu şekildedir;
- Çene yapısını kontrol ederek bozuklukları tedavi eder.
- Hastanın diş yapısına uygun dil teli belirleyerek diş teli takar.
- Ağız içerisindeki diş eksikliklerini belirleyerek protez ile diş eksiklerini giderir.
- Diş çene yapısı büyüyen hastaları ile ilgilenerek diş çene yapısını kontrol altına alır.
- Toplum içerisinde 20’lik diş olarak adlandırılan dişlerin çekimini yapar.
- Daralan çene sorunları ile ilgilenirler.
- Çarpışık dişler ile ilgilenerek dişlerin olması gerektiği hale gelmesini sağlar.
- Ağız kapanış sorununu tespit ederek bunların tedavisi ile ilgilenir.
Ortodonti uzmanı nasıl olunur bu konuya da değinmek istiyoruz. Ortodontist olabilmek için öncelikle 5 yıllık Diş Hekimliği bölümünden mezun olmak gerekiyor. 5 yıllık diş hekimliği üzerine 4 yıl daha uzmanlık eğitimi alan kişiler ortodonti uzmanı olmaya hak kazanırlar. Kısaca bir ortodonti uzmanı, görevini icra edebilmesi için toplamda 9 yıl eğitim görmesi gerekmektedir.
Diş Hekimi Ne İş Yapar?

Ortodontist ile Diş Hekimi Arasındaki Farklar yazımızın yavaş yavaş sonuna doğru geliyoruz. Son olarak ise diş hekimi ne iş yapar üzerine konuşacağız. Diş hekimleri, ağız ve diş sağlığı başta olmak üzere diş eti sorunlarının teşhisini ve tedavisini yürüten kişilerdir. Diş hekimleri, yaş ayrımı olmaksızın her hastanın ağız ve diş sağlığını kontrol etmek, teşhis etmek ve tedavisini yürütmekle sorumludurlar. Diş hekimlerinin temek görev ve sorumlulukları;
- Diş hekimleri, hastaların diş çürüklüklerini giderir, dişlerdeki boşlukları tamamlarlar.
- Çürüyen ve kırık dişleri çekerler.
- Hastaların ağrı ve sızı çekmesini önlemek adına anestezi ve ağrı kesici işlemleri uygulamak
- Hastaların takma diş ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına ağız içi ölçüler alarak ekipmanları uygun hale getirmek.
Diş hekimi olmak da oldukça güçtür. Diş hekimi olmak için 5 yıllık Diş Hekimliği fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Diş hekimlerinin görevlerini hemen hemen herkes biliyordur. Ancak ortodonti uzmanlarının görev ve tanımları ile ilgili detaylara Ortodontist Bircan Bektaş ile iletişime geçerek de çözebilirsiniz.
Ortodontik Tedavi Nedir? Nasıl Başlar? yazımıza göz atabilirsiniz.