9.00 am - 7.00 pm
Bağlarbaşı Metro Yanı, Evke Onyx PlazaOsmangazi / BURSA
pekistirme tedavisi 2

Pekiştirme tedavisi ; Dişlerin yanlış konumlanması nedeniyle uygulanmakta olan Bursa Ortodontist uzmanımızın tedavi yöntemleri ile dişlerinizin zamanla düzelmesi ve sağlıklı bir şekle gelmesi sağlanmaktadır. Fakat diş telleri ya da şeffaf apareyler sonrasında dişlerin eski şeklini almaması için pekiştirme tedavisi uygulanması gerekmektedir. Bu tedavi sonrası dişlerinizin etrafındaki kemik ve liflerin konumlarının tamamen sabit kalması sağlanmalıdır.

Retainer Teli Ne Demek?

Ortodontik tedavi alan hastaların en mutlu günü aparey aygıtlarını çıktığı gündür. Hastalar, diş tellerinin çıkması ile beraber tedavi sürecinin sona erdiğini düşünür. Ortodontik tedavi sonrası dişler eski konumlarına dönme eğilimlerine sahip olurlar. Belirli bir süreden sağlıklı diş ve çene yapısında bile bozulmalar meydana geliyor. İlerleyen yaş ile vücutta meydana gelen değişimler, diş yapısında bozulmalara neden oluyor.

Ortodontik tedavi ile hayallerindeki dişe sahip olan kişilerin en büyük korkusu tekrar eski hallerine dönmektir. Ancak; dişlerinizin eski haline dönme eğilimi pekiştirme tedavisi ile tamamen durdurabilir veya yavaşlatabilirsiniz. Bu yazımız içerisinde pekiştirme tedavisi ve retainer teli nedir hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Pekiştirme Tedavisi Nedir?

Pekiştirme Tedavisi, ortodontik tedavi sorası elde edilen başarının kalıcı hale gelebilmesi için uygulanan bir işlemdir. Pekiştirme sürecinde ağız içerisine çeşitli aygıtlar yerleştirilerek dişlerin mevcut konumda kalması sağlar. Hastaların dişleri normal hale getirilse de eski hallerine dönme eğilimine her zaman sahiptirler. Pekiştirme, tedavinin kalıcı hale gelmesi için sağlanır. Bu süreçte hekim takibi oldukça önemlidir.  Ortodonti hekimleri aparey süreci sonunda hastası için en iyi pekiştirme aracını seçerek tedaviyi yürütmektedir.

Pekiştirme Tedavisi Neden Yapılır?

Pekiştirme tedavisi, ortodontik tedavi sonrası uygulanan bir işlemdir. Ortodontik hastaların diş genetikleri tekrardan eskiye dönme eğilimi gösterir. Dişlerim düzeldi artık özgürüm diyen birçok hasta pekiştirme tedavisi almadığından dolayı eski haline geri dönmektedir. Pekiştirme tedavisi, aparey aygıtları sonrasında düzelen dişlerin ömür boyu kalıcı olması için uygulanan bir işlemdir. Pekiştirme tedavisi olmadan ortodontik işlemlerden verim almak mümkün değildir.

Pekiştirme Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Pekiştirme tedavisi oldukça zorlu bir süreçtir. Aparey sonrası yeni dişlerine sahip olan hastalar, bu mutluluğu ömür boyu taşıyabilmek için pekiştirme tedavisi almak zorundadır. Pekiştirme tedavisi almayan hastaların dişleri aparey tedavisi öncesi haline geri dönmektedir. Bunun bilincinde olan hastalar, pekiştirme tedavisinin süresini merak etmektedir. Pekiştirme tedavisi için kullanılan sabit retainer ömür boyu ağızda bırakılmalıdır. Sabit retainer kullanımını ihmal eden hastalarda dişler eski haline geri dönmektedir. Ortodonti hekimiz ağız ve diş sağlığınızın durumu ve tercih edilen retainer tercihine göre pekiştirme tedavisinin ne kadar süreceği hakkında bilgiler verecektir.

Pekiştirme Tedavisinde Kullanılan Araçlar

Pekiştirme tedavisi sırasında hastanın durumuna göre 3 retainer türünden biri tercih edilmektedir. Pekiştirme tedavisi sırasında kullanılan araçlar;

  • Sabit Retainer: Diş arkasına uygulanan sabit retainer, bir köpek dişi ile diğer köpek dişi arasında yer almaktadır. Uygulama şekli açısından dişin arka bölümüne yapılan bu araç görüntü açısından herhangi bir olumsuzluk teşkil etmez. Pasif halde bulunan bu retainer, dişler üzerine de bir baskı uygulamaz. Bu retainerin amacı dişin hareket etmesini engellemektir. Hastanın konuşmasına, yemek yemesine, ağız ve diş bakımı yapmasına engel oluşturmaz. Çok sert bir şey ısırılmadığı sürece yapıştırıcının kopma tehlikesi yoktur.
  • Essix Retainer: Pekiştirme tedavisinin en çok tercih edilen araçlarından birisi de Essix Retainer’dir. Şeffaf plak olarak da bilinen bu retainerda hastanın başarılı geçen tedavi sonrasındaki yeniden ağız ölçüsü alınması ile başlar. Ağız yapılarına uygun şeffaf plak sahibi olan hastalar, 6 ay boyunca şeffaf plağı tam gün takmak zorundadırlar. 6 aylık süreçten sonra 1,5 yıl sadece geceleri takmak yeterli olacaktır. Hastaların bu aşamada toplam tedavi süreleri 2 yıl kadardır. Essix Retainer takmayı ihmal eden hastalarda dişlerin yeniden bozulma olasılığı oldukça yüksektir.
  • Hareketli Retainer: Hareketli retainer halk arasında damaklık olarak da bilinmektedir. Damaklığın orta kısmı paslanmaz çelikten tasarlanır. Bu sayede hastalar damaklığı çok rahat bir şekilde takıp çıkarabilmektedir. Hastalar, hareketli retainer ürününü kullanmayı ihmal etmeleri durumunda tekrar eskisi gibi diş problemleri yaşayacaklardır.

Pekiştirme Tedavisi Şeffaf Plak Fiyatları

Pekiştirme tedavisi için şeffaf plak tercihi yapacak olan hastalar, şeffaf plak fiyatları hakkında bilgi edinmek istediklerini görüyoruz. Hastaya özel olarak tasarlanan şeffaf plakların ücreti büyük oranda değişkenlik göstermektedir. Ortodonti uzmanı ile iletişime geçerek şeffaf plak fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Şeffaf plak tedavi yöntemi ile ilgili detayları bir üst bölümde dile getirmiştik.

Retainer Ne Demek?

Retainer, ortodonti hekimleri tarafından kullanılan özel yapım cihazlardır. Şeffaf plastik ve tellerden yapılan retainerler, dişleri yeniden hizalanan kişilere ve ameliyat nedeni ile ağız ve diş yapısı bozulan kişilere uygulanan bir tedavi türüdür. Bu cihazların amacı hizalanmış dişleri yerinde tutmaktır. Retainer taktırmayan hastalarda birkaç yıl sonra yeniden diş sorunları meydana geldiği görülmekte.

Retainer Teli Nedir? Ne İşe Yarar?

retainer teli nedir

Ortodontik tedavi sonrası elde edilen başarılı sonuçlar ömür boyu kalıcı değildir. İnsan vücudu büyüme ve gelişme evresinde birçok değişikliğe maruz kalmaktadır. Çene ve diş yapısını standart hale getiren hastaların süreci aslında yeni başlamaktadır. Ortodontik tedavi sonrasında elde edilen sonucun korunabilmesi için hastalara ek olarak Retainer teli takmalıdır.

Pekiştirme tedavisinin önemli bir parçası olan retainer teli, ortodontik tedavinin ömrünü büyük oranda uzatmaktadır. Ortodontik tedavi sonrasında retainer teli kullanım süreci tamamen hekim tarafından belirlenir.

Retainer Teli Kopması ve Kırılması

Retainer teli kopması ve kırılması durumunda hastaları dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Retainer tel kullanırken sert besin tüketimi kesinlikle yasaktır. Bazen hastalar istemeyerek de olsa sert besin tüketebiliyor. Bu da retainer telinin kırılması ve kopmasına neden oluyor.  Retainer telinin kopması veya kırılması durumunda Ortodonti hekimi ile hızlı bir temas kurmanız gerekiyor.

Retainer teli kopan veya kırılan hastaların çok kısa süre içerisinde kliniğe gitmeleri gerekiyor. Sorun küçük bir dolgu çıkmasından kaynaklanıyorsa hekim ölçü almadan mevcut aygıtın tamirini sağlayabilir. Kopya veya kırılma ciddi boyutlarda ise yeniden ölçü alınıp aygıtın yeniden hazırlanması gerekmektedir.

Retainer Teli Ne Zaman Çıkar?

Diş teli çıktıktan sonra dişlerin yerine oturabilmesi için belirli bir süre geçmesi gerekmektedir. Ortodonti uzmanları, Retainer teli ne zaman çıkar konusunda hastalarına en doğru bilgiyi iletmektedir. Retainer teli, yemek yenilen zamanlar hariç 3 ay boyunca 24 saat dişte durması önerilmektedir.

Daha önceki dönemde dişler yanlış bir şekilde hizalanmış ise dişlerin yerine oturma süreci 12 aydan fazla sürebilir. Tedaviyi yürüten ortodonti uzmanı, düzleşmiş dişlerin yerini koruyabilmesi için 12 aylık süreçten sonra günün belirli bölümlerinde retainer kullanılmasına devam edilmesini önerebilir. Kalıcı etki almak isteyen birçok insan ömür boyu özellikle geceler retainer takmaktadır.

Retainer telinin ne zaman çıkarılması gerektiğini konusundaki en doğru bilgiyi hekiminizden öğrenebilirsiniz. Uzun bir süre retainer takmayan kişiler yeniden retainer kullanmaya başladıklarında ağrı ve sızı hissederler ise diş pozisyonunun değiştiği anlamına gelir. Bu gibi durumlarda ortodonti uzmanınızdan destek almanız gerekir.

Retainer Teli Fiyatları

Retainer teli fiyatları, tedavi olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Retainer teli fiyatı, uygulanacak süreye göre değişiklik göstermektedir. İnternet üzerinden bu konu ile ilgili net bilgi bulabilmek pek mümkün değildir. Ortodonti hekimi ile ilgili yapacağınız ilk görüşme retainer teli ile ilgili sorular da sorabilirsiniz.

Pekiştirme Tedavisinin Önemi

Diş ve çene bozuklukları yaşayan hastaların genellikle sorduğu sorulardan biri ortodontik tedavi sonrası, dişlerin eski halini almasının mümkün olup olmamasıdır. Tedavi yarım bırakıldığında ya da pekiştirme işlemi yapılmadığında dişler eski konumlarına az da olsa geri dönebilmektedir. Bu nedenle uzman diş hekimi düzenli olarak pekiştirme apareyleri kullandırarak, hastanın dişlerinin sağlıklı kalıcı bir hal almasını sağlayacaktır.

Bursa Ortodontist uzmanımız tarafından yapılmakta olan pekiştirme işlemleri, ömür boyu güzel dişlere sahip olmanızı ve bu estetikliğin kalıcı olmasını sağlayacaktır. Doktorunuza belli aralıklarla muayeneye gelerek, sürecin sıkıntısız geçmesini ve kısa sürmesini sağlayabilirsiniz.

Pekiştirme Apareyleri Nelerdir?

Pekiştirme apareyleri, diş tellerinden ayrı olarak tasarlanmış tıbbi araçlar olarak, 3 farklı çeşittir. Hastanın diş ve çene yapısına göre Hawley dediğimiz, üst çeneye yerleştirilen pekiştirme apareyi takılır. Genellikle hastanın ağzının iç kısmında, dil tarafında olan bu aparey kötü bir görünüme sebep olmadan sürecin atlatılmasını sağlayacaktır.

Dünyada en çok tercih edilen diğer pekiştirme apareyleri ise Essix dediğimiz şeffaf pekiştirme apareyleridir. Saydam ve sert yapıda olan bu apareyler, estetik görüntünüzü bozmayacak saydam maddelerden yapılmıştır. Sabit pekiştirme apareyi ise Retainer dediğimiz yine hastanın diş ve çene yapısına göre dil kısmına yerleştirilebilmektedir. Bu tedavi yöntemleri Bursa Ortodontist kliniğimizde uygulanmaktadır.

Ağız İçi Apareyler yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Pekiştirme Tedavisi Süresi Ne Kadardır?

Bursa Ortodontist uzmanımız tarafından yapılmakta olan pekiştirme işlemleri genellikle hastanın diş ve kemik yapısına göre belli bir zaman diliminde gerçekleşmektedir. 12 ile 24 ay arasında değişen bu süre, nadir durumlarda uzayabilir ya da kısabilir.

Diş hekimi uzmanlarımız tarafından çocuk, erken ve yetişkin bireylerde uygulanan ortodontik tedaviden sonra mutlaka pekiştirme işlemine gerek duyulmaktadır.

Pekiştirme Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Apareylerinizi dikkatli bir şekilde temizlemelisiniz. Apareyler kaybedildiği zaman derhal kliniğe haber verilmelidir. Retainer teliniz de herhangi bir kopma, kırılma meydana gelirse de derhal kliniğe başvurmalısınız.

Hakkımızda

Dr. Bircan Bektaş Çıtak En iyi gülüşe ulaşmanız için Bursa Ortodontist ofisinde sizlere en yeni tedavi hizmetlerini sunuyor.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 19:00 Pazar: Kapalı

İletişim

Telefon & Whatsapp: 0544 354 73 56Bağlarbaşı, 1. Sedir Sk. No:10 Kat:3 Evke Onyx Plaza Osmangazi / Bursaİletişime Geç
Learn more