Süt Dişi Çekilirse Ne Olur? ; Gelişim açısından bakıldığında çocukların süt dişleri bazı faktörlere bağlı olarak ortalama 6 ay civarında çıkmaya başlar. Gelişimini 3 yaşına kadar tamamlaması ve 20 tane olması beklenir. Tamamlanan bu dişler çocuğunuz 6 yaşına geldiğinde yerini ömrü boyunca kullanacağı gerçek dişlerine bırakacaktır.
Süt dişlerin oluşması, tamamlanması ve devamında daimi dişlere yerini bırakması sağlıklı dişlerinizin olması açısından önemli aşamalardır. Daimi dişlerin yerine gelmesi için süt dişlerin sallanması durumunda çekilmesi veya çürümeye başladığında takip edilmesi önemlidir.
Başlıklar
Süt Dişlerinin Önemi Nedir?
Mantık olarak yerine yenisinin geleceği bilindiğinden süt dişlerinin korunması arka plana atılabilir. Aslında bu yanlış bir düşünce yapısıdır. Aksine gelişim ve beslenme açısından süt dişlerinin sağlıklı olması da gerekir.
Bu açıdan bakıldığında süt dişlerinin sağlıklı olmasının önemi şu şekilde açıklanabilir:
- Beslenme konusunda oldukça önemlidir ve ağrı olması çocuğunuzun yeterli beslenmesini engeller,
- Genel vücut gelişimine katkıda bulunmasının yanında ayını zamanda çene yapısının gelişimine de katkı sağlayarak çökük çene oluşunu engeller,
- Konuşmak için süt dişlerinizin sağlıklı olması gerekir,
- Gülümseme konusunda çocukların rahat olmasını sağlar,
- Alttan gelen dişlerin sağlıklı olması açısından süt dişlerinin durumu çok önemlidir.
Bunun için süt dişlerinin kontrol edilmesi, çekilmesi gerektiğinde bekletilmemesi veya çürük olduğunda diş hekiminden destek alınması gibi adımlara önem verilmelidir.
Süt Dişinin Tedavi Edilmesi
Yerine daimi dişler gelinceye kadar yaklaşık 6 yaşını bulan bir süreçte süt dişlerinin kullanılacağı unutulmamalıdır. Dişlerin yerini yeni dişlere bırakmaya başlayacağı sürece kadar süt dişlerinin korunması önemlidir.
Süt dişlerinde çürük olduğu fark edildiğinde hemen diş hekiminden destek alınmalıdır. Çünkü kötü koku, ağrı veya beslenme bozukluğu gibi sorunlar ciddi şekilde gelişimi olumsuz etkileyebilir.
Süt Dişlerinin Erken Çekilmesi
Tedavi edilmesi yerine erkenden çekilmesi gereken süt diş sayısı gelişimle alakalı bazı olasılıkların ortaya çıkmasına neden olur. Çocuğunuz yeterince beslenemediği gibi ağrı çekmek zorunda kalır.
Aynı zamanda konuşurken sert ünsüzlerin çıkarılmasında sorun yaşayabileceğinden konuşma ve ses sorunu yaşanması olasılığı da ortaya çıkar. Bundan dolayı süt dişlerinin bakımı ve tedavisi hafife alınmamalıdır.
Süt Dişlerinin Çekilmesi ve Zarar Olasılığı
Süt dişlerinin alttan daimi diş gelmesi halinde çekilmesi gerekir. Bu çekim işlemi olağan gelişim için şart olduğundan çocuğunuzun diş gelişimine katkıda bulunur. Ama henüz böyle bir gelişim söz konusu olmadığında çocuğunuzun süt dişlerinin çekilmesi yeni gelecek olan dişlerin germ yani tohumlarına da zarar verebilir.
Süt Dişlerinin 12-13 Yaşına Kadar Korunması
Süt dişlerinin çekilmeye başlandığı dönem her ne kadar 6 yaş ve üzeri olsa da karma dönem nedeniyle süt dişleri hala ağızda bulunmaya devam edecektir. Süt dişlerinin çekilmesinde diş hekimlerinin önerisi azıların 12-13 yaşına kadar korunması gerektiğidir.
Süt dişlerinin tamamen ağızdan alınmasına kadar geçen süre boyunca özellikle azılarda çürük oluşmasını engellemek önemli bir durumdur. Diş hekiminin bir çocuk hastası için önemsediği ana hedefler arasında bulunur.
Süt Dişlerinin Erken Çekilmesi ve Diş Çapraşıklığı
Süt dişlerinin vaktinden önce çeşitli nedenlerden dolayı çekilmesi kendiliğinden düşmesi gereken dişlerin zamansız olarak ağızdan ayrılması anlamına gelir. Bunun için kalıcı dişler çıkıncaya kadar süt dişlerinin korunması sağlanmalıdır.
Çünkü zamansız gerçekleşen bu olay süt dişlerinin kaymasına ve boşluklarda olmaması gereken dişlerin olmasına neden olur. Kalıcı dişler yerini bulamayınca da çarpık dişler oluşmaya başlar. Bunun için yer tutucu kullanımı önerilir.
Süt Dişlerinin Gelişimi ve Yer Tutucular
Erkenden çekilen süt dişleri için daimi dişlerin yer bulmakta zorlanması sorunu ortaya çıkar. Çapraşık şekilde diş çıkmasını engellemek için yer tutucu kullanılması gerekli olabilir. Diş hekimi kontrolleri senede bir kez olmak üzere aksatılmadığında çocuğunuzun süt dişleri erkenden alınsa bile sorun olmasını engellemek daha kolay olur. Daimi dişler gelinceye kadar süt dişleri fırçalanmalı ve hekim desteği ile korunmalıdır.