Süt Dişi Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?

Başlıklar

Süt Dişi Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?

Sindirim ağızda başlar. Bu yüzden ağız içinde yer alan dişlerin ise sindirimdeki payı oldukça fazladır. Bebeklik döneminde çıkan ilk dişler süt dişi olarak adlandırılır ve bebeğin gelişimi, büyümesi, yüzün şekillenmesi, konuşma gibi birçok konuda önemli rol üstlenir. Bu nedenle süt dişlerinin sağlığına ayrıca dikkat etmek gerekir.

Süt Dişleri Neden Çürür?

Çocuklarda bulunan süt dişleri yüksek oranda organik madde içerir. Bu nedenle de çürük oluşumuna daha elverişlidirler. Çürüme kolay olduğu kadar hızlı da gelişir. ‘Biberon Çürükleri’ ve ‘Erken Çocukluk Dönemi Çürükleri’ genellikle üst süt dişlerinin diş etine yakın bölgesinde görülen çürüklerdir.

Bebek beslendikten sonra ağzında kalan süt burada birikir. Tükürük salgısı da azalınca dişler temizlenmez. Eğer ağızda çürük yapıcı mikroplar da varsa süt dişlerinde çürük oluşması kaçınılmazdır.

Süt Dişi Çürüğü Neden Olur?

Süt dişi çürükleri sadece ağızda süt kalmasıyla meydana gelmez. Ağız hijyeni son derece önemlidir. Fakat beraberinde bu duruma neden olan başka faktörler de vardır.

Diş çürüklerine neden olan etkenler şu şekildedir;
  • Ağız hijyen alışkanlıklarının yeterli ve etkili yapılamaması
  • Ağızda yemek tutma alışkanlığı
  • Ara öğünü sık tüketmek
  • Burun solunumunun yetersiz olması
  • Çocukla ilgilenen kişinin ağız sağlığının yetersiz olması
  • Süt dişlerinde var olan yapısal bozukluklar

Süt dişi çürüklerinin en temel nedeni de diş muayenesini aksatmamaktır.

Süt Dişleri Çıkar Çıkmaz Çürüyebilir Mi?

Süt dişlerinin çürümesi için etkenlerden bir ya da bir kaçının bulunması yeterlidir. En yaygın neden ise ağızda kalan sütün dişlere zarar vermesidir. Bununla beraber bazen süt dişlerinin çıkar çıkmaz çürüdüğü hatta çürük çıktığı gözlenir.

Üzerinde bulunan kahverengi lekeler dişte çürük olduğuna işaret eder. Bazen bu dişlerde kırılıp/dökülme meydana gelir. Çocuk diş hekimi muayene sırasında süt dişlerinin sağlıklı olup olmadığını kolayca teşhis edip, en uygun tedaviyi uygular.

Süt Dişi Çürükleri Ağrı Yapar Mı?

Süt dişi çürüğü de tıpkı diğer dişlerdeki çürükler gibi hassasiyet, sızı ve ağrı yapar. İlk başlarda çocuğun bu sinyalleri zamanında yorumlaması beklenemez. Ağrı ve sızı şikayetleri çürüğün ilerlemesiyle birlikte artar. Özellikle yeme içme sırasında çocuğun zorlanmasına neden olur. Bazı durumlarda ise çocuk ağrının şiddetiyle gece uykusundan uyanabilir.

Süt Dişi Çürükleri Engellenebilir Mi?

Çocuklar, diş çürüğünün meydana getirdiği hafif ağrıyı ve hassasiyeti erken dönemde fark edemez. Ağrının şiddeti zamanla artıp, dayanılmaz bir hal alınca şikayetler başlar. Bu evrede süt dişi çürüğü artık iyice ilerlemiş olup, hem anne-babaya hem de diş hekimine endişe verir.

Bu yüzden süt dişi çürüğü oluşmadan önce bir dizi önlemler alınmalıdır. Kompleks bir mekanizmaya sahip olan çürük gelişimi dişin yapısına, bakteri varlığına, şeker ve zamana bağlı olarak görülür. Bu etkenleri ortadan kaldırmak çürük oluşumunu engeller.

Süt Dişi Çürüklerinin Tedavi Edilmesi Neden Önemlidir?

Süt dişleri başta sindirime yardımcı olduğu için bebeğin besinlerden kusursuzca yararlanmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra sonradan çıkacak olan daimi dişlere yer verirler. Eğer süt dişinde çürük ya da erken kayıp söz konusu olursa kalıcı dişlerin yer bulması zorlaşır. Bu da hem estetik hem de sağlık açısından sorun teşkil eder.

Tedavi edilmeyen süt dişi çürüklerinin neden olabileceği sorunlar şu şekildedir;

  • Oklüzyon bozuklukları,
  • Beslenme sorunları,
  • Anormal diş alışkanlıkları
  • Estetik problemler,
  • Psikolojik problemler

Süt dişi çürüklerinin olumsuz etkilerinden korunmak için fizyolojik diş değişim zamanına kadar bu dişlerin sağlığını korumak ve ağızda kalmalarını sağlamak oldukça önemlidir.

Süt Dişi Çürükleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen veya ertelenen süt dişi çürükleri, kötü koku, ağrı, beslenme bozukluğu, çiğneme zorluğu ve estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye yol açar. İlerlemiş vakalarda çürük süt dişleri çekilmek zorunda kalır.

Bu durum kalıcı dişlerin çarpık çıkmasına, çene gelişiminin bozulmasına yol açar. Beraberinde romatizmal ve kalp damar rahatsızlıkları gibi sağlık problemleri ortaya çıkar.

Süt Dişi Çürüklerinin Tedavisi Mümkün Mü?

Küçük çocukların diş tedavisini yapmak pek kolay değil. Pedodontist yani çocuk diş hekimleri bazı durumlarda tedaviyi genel anestezi altında yapmayı bile tercih edebiliyor. Çürük mümkün olduğu kadar çekilmeden tedavi edilir.

Çünkü süt dişinin çekilmesi ileride buraya gelecek olan kalıcı dişin gömülü kalmasına veya farklı bir yerden çıkmasına neden olur. Bu da tel tedavisini kaçınılmaz kılar. Her şeye rağmen süt dişi çekilirse oluşan boşluğa yer tutucu aparey yapılır.

Hakkımızda

Dr. Bircan Bektaş Çıtak En iyi gülüşe ulaşmanız için Bursa Ortodontist ofisinde sizlere en yeni tedavi hizmetlerini sunuyor.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 19:00 Pazar: Kapalı

İletişim

Telefon & Whatsapp: 0544 354 73 56Bağlarbaşı, 1. Sedir Sk. No:10 Kat:3 Evke Onyx Plaza Osmangazi / Bursaİletişime Geç
Learn more