Diş sağlığının korunması için ortodonti tedavisinde ağız bakımı çok önemlidir. Tedavi sürecince diş temizliğine ekstra özen gösterilmesi gerekir. Ortodonti hastaları, diş teli tedavisi almaya başladıktan sonra ağız ve diş sağlıklarına eskisine nazaran daha fazla önem vermelidir. Diş ve diş eti temizliğinin doğru şekilde yapılamaması durumunda ağız kokusu, diş eti iltihaplanması ve diş çürüklükleri gibi durumlar sıklıkla görülür. Bu nedenle ortodonti tedavisi alacak kişiler, tedavi sonrasında kendilerini ne gibi bir sürecin beklediğini kesinlikle öğrenmesi gerekiyor. Bu yazımız içerisinde ortodonti tedavisinde ağız bakımı nasıl yapılır, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi bu konular üzerine bilgiler vermeye çalışacağız.
Ortodonti Tedavisinde Ağız Bakım Yöntemleri
Ortodonti tedavisinde ağız bakımında önemli olan doğru fırça kullanımıdır. Bu süreçte diş teli tedavisi görenler için özel olarak üretilen hassas diş fırçaları ve arayüz fırçaları kullanmak gerekir. Normal diş fırçaları yeterli temizliği sağlamaz, teller olduğu için dişinizin tamamına erişemez.
Arayüz fırçaları ve ortodonti tedavisinde ağız bakımının detaylarına yazımızın devamında göz atalım.
Ortodontik Diş Fırçası Kullanımı
Diş teli tedavisi gören kişiler ağız ve diş bakımlarına olabildiğince dikkat etmelidir. Yemek artıkları diş telleri arasına sıkışabilir, fırçalama sırasında gözden kaçarak diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden tedavi boyunca özel fırçalar kullanılmalı, dişler özenli şekilde temizlenmelidir.
Tel tedavisi gören kişiler tedavi boyunca normal diş fırçalarını kullanamazlar. Diş teli kullananlar için tasarlanan fırçalar en arka dişlere bile rahatça ulaşabilmeli, bütünsel temizlik sağlamalıdır. Ağız yapısı küçük olan kişiler bile kendilerine uygun özel diş fırçaları rahatlıkla bulabilirler. Bu bağlamda kendilerine uygun diş fırçası seçen hastalar diş fırçalamadan önce ağızlarını iyi bir şekilde çalkalamalıdır. Bu sayede fırçalama öncesinde diş teli arasında bulunan yiyecek parçaları tamamen hijyenik bir şekilde temizlemektedir.
Diş fırçası 45 derecelik bir eğime alınmalı ve dişler 45 derecelik bir açı ile temizlenmelidir. Braketler üzerine yapılacak işlemler sonucunda ağız kokusu başta olmak üzere bakteri kaynaklı birçok sorunun önüne geçilmektedir. Dişler fırçalandıktan sonra diş ipi kullanılmalı, diş fırçasının ulaşamadığı noktalar diş ipi ile temizlenmelidir. Diş fırçalandıktan sonra ağız içi bol su ile durulanmalıdır.
Ortodonti Tedavisinde Arayüz Fırçası Kullanımı
Diş fırçası veya diş ipi kullanamayan ortodonti hastaları ağız ve diş bakımlarını arayüz fırçası ile sağlayabilirler. Diş ipi yetersiz geliyor, yemek artıklarını temizleyemiyor ise arayüz fırçası ile diş bakımını yapabilirsiniz. Arayüz fırçası kullanmak mecburi değildir ancak diş ile tel arasındaki boşlukları büyük ölçüde temizler.
Genelde birçok kişi diş tellerinin arka kısmının yeterince temizlenip temizlenmediğini bilmez. Diş fırçasının ulaşamadığı bu kısımlara, implatların diş etiyle birleştiği yerlerin tedavisinde arayüz fırçasından rahatlıkla destek alabilirsiniz. Dişlerinizde derinlemesine bir temizlik sağlayacaktır.
Öncelikle ortodonti hastalarına bir kuraldan bahsetmek istiyoruz. Arayüz fırçaları diş macunu ile kullanılmazlar. Fırçayı kullanmaya başladığınızda aşırı sert hareket ettirilmemesi gerekir. Bazı hastalar yanlış arayüz fırçası kullanımından ötürü diş etlerine zarar dahi vermiştir. Fırça kullanımı yapıldıktan sonra ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Bir fırça her ne olursa olsun en fazla 3 gün kullanılmalıdır. Her ortodonti hastası arayüz fırçası kullanacak diye bir durum yoktur. Ortodonti uzmanı gerekli görmesi durumunda hangi dönem aralığında arayüz fırçası kullanmaları gerektiğini hastalarına anlatmaktadır.
Ortodonti Tedavisinde Kullanılabilen Ağız Bakım Suyu
Ortodonti tedavisinde ağız bakımı nasıl yapılır konusunda son olarak ağız bakım suyu konusunda değinmeye çalışacağız. Ortodonti tedavisinde kullanılabilen ağız bakım suyu seçimi de oldukça önemlidir. Bu tarz ürünler bakteri oluşumunu engellediği gibi plakları da başarılı bir şekilde temizlemektedir. Genelde birçok ortodonti hekimi doğru ürünü doğru şekilde kullanıldığı sürece ağız bakım sularını önermektedir. Ağız bakım suları diş fırçasının ulaşamadığı yerlere ulaşarak yiyecek artıklarının atılmasını sağlar. Ortodonti uzmanından izin alarak hangi ürünü ne şekilde kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.
Diş teli tedavisi alan hastaların ağız bakımlarını nasıl yapmaları gerektiği hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Diş teli tedavisi almak, süreç hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler Bursa’nın en başarılı ortodonti hekimlerinden Bircan Bektaş ile iletişime geçebilirler. Modern cihazlara sahip teknolojik muayeneye sahip olan Bircan Bektaş, bugüne kadar birçok kişiyi hayallerine ulaştırdı.
Ortodonti tedavisinde ağız bakımı nasıl yapılır merak edenler için yazımızda cevaplandırmaya çalıştık. Ortodonti ile ilgili akılınıza takılan sorulara yanıt bulmak için iletişim bölümü üzerinden bizlerle temas kurabilirsiniz.
Ortodonti tedavisi ve hizmetlerimiz ile ilgili bilgi verici yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz. Diğer bir yazımız dikkatinizi çekebilir; Ortodonti Tedavisinde Neden Diş Çekilir?
Arayüz diş fırçası başta tel tedavisi gören kişiler olmak üzere herkes tarafından kullanılabilir. Dişlerin detaylı temizlenmesini sağlayan bir aparattır. Diş fırçasının giremediği boşluklara girerek dişlerin daha temiz olmasını sağlar.
Arayüz diş fırçası özellikle diş teli tedavisi gören kişiler tarafından çok kullanılır. Tel ile dişiniz arasında kalan kısımları arayüz dış fırçası ile temizleyebilir, dişinizin arasında kalan artıkları çıkarabilirsiniz.
Arayüz diş fırçası nasıl kullanılır derseniz kullanım mantığı oldukça kolaydır. Arayüz fırçası kullanımı şu şekildedir; Dişlerinizi önce normal diş fırçası ile fırçalayın. Ağzınızı çalkalayıp temizledikten sonra arayüz diş fırçasına geçin. Arayüz fırçası diş macunu ile kullanılmaz. Yumuşak ve yavaş hareketlerle arayüz fırçasını ileri geri yaparak diş boşluklarınızı ve diş teli aralarını temizleyebilirsiniz. Bütün dişlerinizin arasına ve diş teli boşluklarınıza uyguladıktan sonra ağzınızı tekrar suyla çalkayarak temizleyebilirsiniz. Fırçayı da aynı şekilde bol su ile temizleyerek tekrar kullanıma uygun hale getirmeyi unutmayın.
Arayüz diş fırçasını girmesi zor olan boşluklarda fırçanızı bükerek kullanabilirsiniz. Uç kısmını bükerek temizlemek daha kolay olacaktır. Arayüz diş fırçası ne işe yarar birlikte bakalım.
Arayüz Fırçası Ne İşe Yarar?
Arayüz fırçaları diş ipiyle aynı görevi görür ancak diş ipine göre daha etkilidir. Uç kısmındaki ufak fırça diş boşluklarınıza girerek daha etkili bir temizlik sağlar.
Fırçanızın giremediği ufak boşluklarda kalan birikintiler dişlerinize zaman içerisinde zarar verebilir. Dişlerinizde çürümelere ve diş eti hastalıklarına kadar birçok sorun meydana gelebilir. Bu gibi sorunları önlemek için diş temizliğimize dikkat etmek çok önemlidir. Dişlerimizi günde iki kere ikişer dakika fırçalamayı unutmamamız gerekir.
Diş fırçalama işleminde bazen yalnızca diş fırçaları yeterli olmayabilir. Dış fırçasının yanı sıra diş ipleri, dil temizleme aparatları ve arayüz fırçaları kullanmak gerekebilir. Özellikle diş teli tedavisinde tel ile diş arasında kalan göremediğimiz birikintileri temizlemek için arayüz fırçaları çok etkili olacaktır.
Diş ipinin ulaşamadığı yerlerde de arayüz fırçaları etkili olacaktır. Dişlerinizin derinlemesine temizlemesine yardımcı olacak, size daha beyaz bir gülümseme kazandıracaktır.
Arayüz diş fırçası kullanımı herkes için zorunlu değildir. Eğer diş aralarınız sıkıysa, dişlerinizin arasında boşluk yoksa ve diş etleriniz hassassa arayüz fırçasını kullanmanıza gerek yoktur. Bu kişiler arayüz fırçasını kullandığında faydadan çok zararı olacaktır. Ancak dişleriniz boşlukluysa ve diş teliniz varsa diş temizliğinde arayüz fırçası sizler için iyi bir yardımcı olacaktır.
Tel tedavisi gören kişiler arayüz fırçası seçerken fırçanın boyutuna dikkat etmeli ve diş tellerine zarar vermeyecek şekilde kullanmalıdır. Fırça diş telini zorlamamalı, sıkıştırmamalı ve uygularken dişlere baskı yapmamalıdır.
Arayüz diş fırçası numaralarına yazımızın devamında birlikte göz atacağız.
Arayüz Fırçası Tek Kullanımlık mı?
Hayır, arayüz fırçaları tek kullanımlık değildir. Fırçayı ne kadar kullandığınıza bağlı olarak kullanım süresi değişir ancak ortalama 3 – 6 gün kullanabilirsiniz.
Arayüz fırçasını günde bir kere kullanmak yeterli olacaktır ancak tel tedavisi gören kişilere diş aralarında kalan birikintiler için daha fazla ihtiyaç olabilir. Arayüz fırçasını eğer günde 2 kere kullanıyorsanız 3 gün, günde 1 kere kullanıyorsanız 6 güne kadar kullanabilirsiniz. Fırçanın yıpranma durumu ve nasıl kullandığınız da kullanım süresini belirleyecektir. Sert fırçalama yapıyorsanız fırçanız daha çabuk yıpranacaktır. Yıpranan ve işlevini kaybeden fırçaları kullanmak hijyenik olarak doğru olmadığı gibi fayda da sağlamayacaktır.
Arayüz Diş Fırçası Numaraları
Arayüz diş fırçası ile ilgili son olarak arayüz diş fırçası numaraları hakkında konuşacağız. Arayüz fırçaları çaplarına göre numaralara ayrılmaktadır. Bu numaralar uç kısmındaki fırçanın boyutunu belirler.
İnce Kalınlığa Sahip Arayüz Fırçası (0.4mm, 0.45mm, 0.5mm)
Orta Kalınlığa Sahip Arayüz Fırçası (0.6mm, 0.7mm, 0.8mm)
Kalın Kalınlığına Sahip Arayüz Fırçası (1.1mm, 1.3mm, 1.5mm)
Arayüz diş fırçası kullanımı ile ilgili vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Son olarak şunu belirtmek istiyoruz; öncelikle her diş teli tedavisi gören kişi arayüz fırçası kullanacak diye bir durum yoktur ve kullanımı zorunlu değildir. Bu konuda karar verecek tek kişi ortodonti uzmanınızdır. Ortodonti uzmanı hastanın ne kadar süre hangi şekilde arayüz fırçası kullanması gerektiğin
Topluluk içerisinde rahat bir şekilde gülümsemek için ayrık diş tedavisi, dişleri arasında boşluk olanlar için tedavi ile estetik gülüş imkanı sağlar. Özgüvenin yok olmasına neden olan ayrık dişler estetik görünüme olumsuz etki ederken birçok ağız ve diş sorununun da habercisi olabilmektedir. Bu yazımız içerisinde ayrık diş tedavisi hakkında merak edilenleri dile getirmeye çalışacağız.
Ayrık Diş Tedavisi (Bonding) Nedir?
Ayrık diş sorunu ile bir ömür yaşamak durumunda kalan kişilerin özgüven sorunu yaşadıkları görülmüştür. Ancak doğru kişiden doğru tedavi alındığında ayrık diş sorunu tamamen ortadan kalkmaktadır. Ayrık diş tedavisinde birbirinden ayrı duran dişler ya doğal haline getirilmekte ya da çeşitli malzemeler ile doldurularak kapatılmaktadır. Ayrık diş tedavisi konusunda kullanılan yöntemler, süreç ve fiyat bilgisini teker teker ele almaya çalışacağız.
Ayrık Dişler Neden Oluşur?
Ayrık diş doğuştan gelen bir şey olabileceği gibi daha sonradan da oluşabilmektedir. Dişlerde meydana gelen ayrıklıklar herhangi bir bölgede olabilir. Ancak genel olarak ön dişlerde ayrıklık meydana geldiğini söyleyebiliriz. Doğuştan gelen ayrık diş sorunu en çok çocuk ve gençleri olumsuz etki etmektedir. Belirli bir süreden sonra yetişkin dönemde ayrık diş sorunu ile karşılaşan kişiler etkili ve hızlı tedaviler ile bu sorundan kurtulmak istiyor. Ayrık diş tedavisi ile ilgili detaylara yazımızın devamında değindik.
Ayrık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır? Nelerden Oluşur?
Ayrık diş tedavisi özellikle genç kesim tarafından araştırılıyor. Tedaviye başlamadan önce hastaların ilk olarak ayrık diş tedavisi gerektiren nedenlerin uzman bir kişi tarafından tespit edilmesi gerekiyor. Akabinde doğru tanı ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gerekiyor. Ayrık diş tedavisi için kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir.
Ayrık Diş İçin Diş Teli (Ortodonti Tedavisi)
Ayrık diş tedavilerinde genelde birçok kişinin ilk tercihi ortodonti tellerinden yana olmaktadır. Ayrık diş tedavisinde kullanılan ortodonti telleri daha çok şeffaf veya metal diş tellerinden oluşmaktadır. Malzeme tercihi ne olursa olsun uygulanan tedavi ayrık dişlerin belirlenen süre içerisinde birbirine yakınlaşarak doğal hali almalarına olanak sağlar. Diş teli, damaklık veya plaklar ayrık dişlere makul denilecek bir düzeyde baskı uygular. Bu baskı, dişlerin birkaç aylık süre içerisinde doğal haline gelmesini sağlamaktadır. Estetik görünüme olumsuz etki ettiği için birçok kişi diş teli kullanmak istemiyordu. Ancak günümüzde gelişen teknoloji sayesinde şeffaf diş eli veya renkli diş teli kullanarak hastalar kendilerine farklı bir estetik görünüm kazandırmaktadırlar. Diş telinin nasıl olması gerektiğine ortodonti uzmanı ile karar verebilmek mümkündür.
Bonding Yöntemi
Ayrık diş tedavisi için kullanılan yöntemlerden bir diğeri ise bonding yöntemidir. Damaklık ya da diş teli kullanmak istemeyen hastalar için geliştirilmiş olan bonding yöntemi hem hızlı hem de kozmetik açıdan daha iyi çözümler sunmaktadır. Son zamanlarda tercih eden kişi sayısı giderek artan bonding yöntemi ön dişlerin ayrık olması durumunda uygulanmaktadır. Oldukça kolay uygulanabilen bu yöntemde diş rengi ile birebir uyumlu kompozit dolgu dişlerdeki ayrık bölgeye uygulanarak çok kısa süre içerisinde kapanması sağlanır. Bonding yöntemi ile ayrık dişlerin tedavi edilmesi ortalama 1 saat sürmektedir.
Lamine Uygulaması
Ayrık diş tedavisi için kullanılan yöntemler içerisinde son sırada lamine uygulaması yer alıyor. Porselen yaprak uygulaması olarak da bilinen lamine uygulaması dişlerdeki renk ve şekil bozukluklarını tamamen ortadan kaldırabilmektedir. Ayrık diş tedavisinde estetik kaygı güden hastalara önerilen lamine uygulaması tamamen laboratuvar ortamında hassas teknolojik ekipmanlar kullanılarak geliştirilmiştir. Hastanın ağız ve diş yapısına uygun olacak şekilde üretilen porselen yapraklar kapatılmak istenilen ayrık bölgelere özel olarak yerleştirilmektedir. Uygulama öncesi hastanın ağız boşluğunda ne kadar boşluk olduğu ölçülür ve porselen yaprakların üretimi o şekilde gerçekleşir. Üretilen porselen yapraklar çok fazla müdahale gerektirmeden hastanın dişlerine yerleştirilmektedir. Aradaki boşluk kapatıldığında ortaya çıkan görüntü doğala birebir yakındır. Estetik olarak doğal görünmek isteyen hastalar lamine uygulamasından destek alabilirler.
Ayrık Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Ayrık diş tedavisi ne kadar sürer sorusuna doğrudan bir süre verebilmek mümkün değildir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere tedavi süresi tercih edilen tedavi yöntemine göre değişiklik göstermektedir. Ortodonti yöntem tercih edilmesi durumunda tedavi dişteki ayrık durumuna göre birkaç ay sürebilmektedir. Bonding yönteminde ise işlemler birkaç saat sürmektedir. Tedavinin ne kadar sürmesi gerektiği tamamen hastanın ekonomik durumuna, dişteki ayrık boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Ortodonti hekimi ile yapacağınız ilk görüşmede tedavi süresi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Ayrık Diş Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ayrık diş tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler oldukça önemlidir. Tedavi sonrası dikkat edilecek unsurlar tercih edilecek tedavi yöntemine göre değişmektedir. Diş teli tercih eden hastalar tedaviyi aylarca süren bir periyotla alırken lamine diş uygulaması birkaç günde, bonding yöntemi ile birkaç saat içerisinde iyileşebilmek mümkündür. Tercih edilecek yöntemi belirlemede ortodontist hekimden destek alabilir, bütçenize göre bir plan oluşturabilirsiniz.
Ayrık diş tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Tedavi sonrasında ortodonti uzmanı hastanın nasıl beslenmesi gerektiği hakkında bilgiler vermektedir. Özellikle tedavinin ilk dönemlerinde bazı besinlerden ve içeceklerden uzak durmak gerekiyor.
Ayrık diş tedavi sonrasında ağrı ve sızı elbette hissedeceksiniz. Ancak yaşayacağınız ağrılar minimum düzeyde olacaktır. Taburcu olacağınız esnada doktorunuz sizlere hangi ağrı kesicileri ne aralıklarla kullanmanız gerektiği hakkında bilgiler verecektir.
Ayrık diş tedavi sonrasında yep yeni bir hayat hastaları bekliyor. Yeni dişleri ile beraber dünyaya yeniden gelen hastalar estetik görünümlerinde büyük değişiklikler meydana geldiğini itiraf etmekteler. Özgüven kazanılmasına da olanak sağlayan ayrık diş tedavisi, saklanan gülücüklerin de açığa çıkmaktadır. Ayrık diş tedavisinden yararlanmak isteyen kişiler yazımızın son bölümünden fiyat ve tedavi merkezi detaylarına ulaşabilirler.
Ayrık Diş Bonding Fiyatları 2022
Ayrık Diş Bonding Fiyatları 2022 üzerine de değinmek istiyoruz. Ağız ve diş sağlığı konusunda sabit fiyat politikası uygulanmamaktadır. Yapılan işlemler tamamen kişiye özel olmasından dolayı fiyatlarda kişiye özel olarak belirlenmektedir. Ayrık dişin durumu, tercih edilen tedavi yöntemi, tedavinin ne kadar süreceği gibi etmenler fiyatın belirlenmesinde büyük rol oynuyor. Çalışacağınız doktorun bu konuda uzman olması da önemlidir. Fiyattan ziyade doktorun tecrübesi, hastaları ile olan ilişkisi ve hasta referanslarını baz almanız sizler için daha sağlıklı olacaktır.
Bursa Bonding Ayrık Diş Tedavisi
Ayrık diş tedavisi konusunda yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu bölümde ise Bursa Bonding Ayrık Diş Tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Bursa’da yaşayan ayrık diş hastaları tedavileri konusunda Ortodontist Bircan Bektaş kliniğini tercih edebilirler. Bugüne kadar yüzlerce kişiye hizmet veren Bircan Bektaş, hastalarına özgürce gülebilmenin anahtarını sunuyor. Ayrık diş konusunda istenilen tedavileri kısa sürede gerçekleştiren Bircan Bektaş, modern kliniğinde verdiği hizmet ile hatalarına hem sağlık hem de güvenlik sunuyor.
Bursa Ortodontist Bircan Bektaş ile tedaviye hemen başlamak için iletişim kanallarından bizlere ulaşabilirsiniz.
Çene eklemi rahatsızlıkları hemen hemen birçok kişide bulunur hale geldi. Alt çene ile üst çeneyi birbirine bağlayan bölümde bulunan çene eklemi, yumuşak doku veya kemik durumundan ötürü rahatsızlık yaşamaktadır. Çeneden başlayan eklem ağrıları yüz bölgesine doğru ilerlediği için hastalar bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Ağrı şiddeti oldukça farklı olup bazı kişilerde çok şiddetli geçebilmektedir. Bu yazımız içerisinde çene eklemi rahatsızlıkları ve tedavisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Çene Eklemi Bozukluğu Nedir?
Biraz önce de belirttiğimiz üzere çene eklemi alt çene ile üst çenenin birleşim noktasında yer almaktadır. Kaslardan oluşan çene kemiği yemek yeme başta olmak üzere konuşma, esneme gibi faaliyetleri yerine getirir. Bazı durumlarda alt çene ve üst çene birbirine yaklaşmak durumunda yer alır. Çene basıncında artış meydana getiren bu durum kişinin ağrı ve sızı yaşamasına neden olur.
Çene eklemi rahatsızlığı başta boyun ve baş kasları olmak üzere yanak, diş, tükürük bezi ve tükürük sistemini bütünü ile etki etmektedir. Çene ekleminden rahatsız olan bir kişinin sorunu sadece kelem bölgeleri ilgili olmayabilir. Bazı durumlarda kulak, burun, boğaz bölgelerinde meydana gelen rahatsızlıklarda çene eklem rahatsızlığına neden olabilir.
Kapanış Bozukluğu ve Çene Sorunları
Çene eklemi rahatsızlığının bir diğer nedeni ise kapanış bozukluğudur. Bazı hastaların dişleri ağız yapılarından ötürü düzensiz dizilmiştir. Bu da alt ve üst çenenin birbiri ile uyumsuz olmasına neden olur. Alt çene ve üst çenenin uyumsuzluktan ötürü kapanamaması ilerleyen dönemlerde kapanış bozukluğuna neden olmaktadır. Tedavi edilmeyen kapanış bozukluğu ilerleyen dönemlerde çene sorunlarına neden olmaktadır. Ortodonti sorunları içerisinde yer alan kapanış bozukluğu erken yaşta tedavi edilir ise yüksek başarı oranlarına ulaşmaktadır.
Çene Eklemi Ağrıları Neden Olur?
Çene ağrına neden olabilecek birçok etmen bulunmaktadır. Ancak bunlar içerisinde en çok dikkat çekeni eklem ve çene hareketlerinden sorumlu olan kaslarda meydana gelen bozuklukların oluşturduğu ağrılardır. Çene eklemi ağrıları üzerine yapılan araştırmalarda en çok aşağıdaki etmenlerin çene sorunlarına neden olduğu görülmüştür.
Uykuda diş gıcırdatma
Uykuda dişleri sıkma
Migren
Sinüzit
Nöropatik ağrı
Gerilim tipi baş ağrısı
Vücudun herhangi bir yerine kan akışını yavaşlaması ile beraber ortaya çıkan vasküler ağrılar
Fibromiyaji
Tiroid rahatsızlığı
Lyme hastalığı
MS
Çene Eklemi Rahatsızlığı Belirtileri
Çene eklemi rahatsızlıkları doğru teşhis konulduğu zaman tedavi edilebilir hale gelmektedir. Ortodonti uzmanı tedaviye başlayabilmesi için birkaç belirtiyi hastada net olarak görebilmesi gerekmektedir. Genel olarak hastaların tamamında görülen çene eklemi rahatsızlığı belirtileri;
Yemek yerken, çeneyi herhangi bir şekilde hareket ettirirken ortaya çıkan şiddetli, sürekli ağrı
Çenenin tutuklu kalması
Çenede hissedilen kıtlama
Yüz bölgesinde ödem oluşumu
Şakak, kulak ve yanak bölgesinde ortaya çıkan ağrı
Uyku sırasında dişlerin istemsiz olarak sıkılması
Ortodonti uzmanlarının çene eklemi rahatsızlığı için karşılaştığı en popüler belirtiler bunlardır. Bunların yanı sıra hastanın yaşam tarzı ve yaşanılan ağrının şiddetine göre farklı belirtiler de çıkabilmektedir.
Çene Eklemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çene eklemi tedavisi profesyonel bir süreci kapsamaktadır. Hastalar %100 kesin başarı oranı istiyorlar ise alanında uzman, referansları güçlü bir ortodonti uzmanından destek almaları gerekmektedir. Tedavide uygulanan işlemler ile hastanın çene fonksiyonu normal hale getirilir. Tedavinin süresi rahatsızlığın boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Sağlıklı bir tedavi oluşabilmesi için tanının doğru kişi tarafından yapılması gerekiyor. Çene eklemi rahatsızlığınız varsa bir ortodonti uzmanından destek almanızı öneririz.
Çene Eklem Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Çene eklem tedavisi ile ilgili detayları öğrenen hasalar, kendilerini sürece hazırlamak adına tedavi süresini de merak etmektedir. Tedavi süreci kişiden kişiye, rahatsızlığın boyutuna göre değişmektedir. Ortalama olarak tedavinin 3 ay sürdüğünü söyleyebiliriz. Tedavi sürecine etki eden bazı etmenler de bulunmaktadır. Örneğin; hastalar bu süreçte ağız ve diş sağlığına kesinlikle önem vermelidir. Tedavi bitene kadar sert besinler tüketilmemeli, tamamen yumuşak yiyecekler yenmelidir. Ortodonti uzmanının vermiş olduğu egzersiz planına uyulmalı, çene pozisyonu kesinlikle korunmalıdır. Bu kurallara uyan kişilerin tedavi süreci sağlıklı bir şekilde tamamlanmaktadır.
Çene Eklemi Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Çene eklemi rahatsızlığı bulunan kişiler çoğu zaman hangi doktora gideceklerini bilememektedir. Kulak, Burun Boğaz, Ortopedi, Diş Hekimi doktorlarına giden hastalar genellikle istediği tedaviye ulaşamamaktadır. Çene eklemi rahatsızlığı yaşayan kişiler etkili bir tedavi almak istiyorlar ise Ortodonti doktorlarına başvurmaları gerekiyor. Tamamen bu alanda uzmanlaşmış olan doktorlar, hastaların rahatsızlık kaynaklarını tespit ederek çene eklem rahatsızlıklarından kurtulmalarını sağlamaktadır.
Bursa Çene Eklemi Ortodontik Tedavisi
Çene eklemi rahatsızlıkları tedavi edilmez ise ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Yukarıda yer alan belirtilere sahipseniz hiç beklemeden bir uzmana danışmanızı gerekiyor. Ortodonti uzmanları, çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisinde oldukça başarılıdırlar. Birçok kişi alternatif tıp seçenekleri önerse de çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisi klinik çatısı altında yapılmalıdır. Klinikte detaylı bir şekilde çene yapısını inceleyen Bursa’da ki ortodonti uzmanımız Bircan Bektaş, uygulanacak tedavi yöntemlerini belirleyerek hastaların iyileşmesini sağlamaktadır.
Ortodonti tedavisi, süt dişleri döküldükten sonra çıkan dişlerin, düzenli çıkmamasıyla ağız içindeki sıranın bozulmasını gidermek amacıyla uygulanır. Çene yapısı dar olan insanların, yeni dişler çıkarttıktan sonra, sıralı dişleri olmayabilir.
Tel yardımıyla yapılan ortodonti tedavisi, hekimlerin önerisiyle hayata geçirilmelidir. Diş hekiminin önerileri doğrultusunda başlanan ortodontik tedavilerin süresini de yine hekimler belirlemelidir.
Dişsel Ortodontik Problemler Nelerdir?
Diş kaynaklı, dişin yapısı ve çıkışı kaynaklı sorunlara, dişsel ortodontik problemler adı verilir. Genellikle ağız içerisinde çıkış yönü farklı olan, çapraşıklık oluşturan, eğik ve yamuk görüntü sergileyen, aralıklı dişlere sahip olan ve dönük diş modeli olan insanlara dişsel ortodontik problem tanısı konmaktadır.
Tamamen dişi kendi çıkış yönü ve ağız içine yerleşme sürecini içermektedir. Gerekli uygulamalar, doktor önerisiyle gerçekleştirilmekte, aparat ve kullanımı gerekli ekipmanlar için öneriler dinlenmelidir.
İskeletsel Ortodontik Problemler Nelerdir?
İskelet sistemimiz tüm vücudumuzu hareket ettirmemize yardımcı olur. Ağzımız da iskelet sistemimize dahildir. Çene kısmında bulunan kemiklerimizin öne çıkık olması ya da geride durması, ağzın tam kapanmasını engeller.
Bu nedenle insanlarda hem rahatsızlık hissettiren, estetik görüntüye uymayan durumlar öne çıkabilir. Estetik yapının yanında, dişlerin kullanımı ve ağzın şekli de insanların hayatını güçleştirebilmektedir. Sayılan iki ana başlıklardan bazen sadece bir tanesi görülürken, bazen ikisi birden görülebilmektedir.
Yaş Sınırlaması Olmayan Ortodontik Tedavi
Ortodontik problemler konusunda detaylı bilgiyi yukarıda verdik. Bu bilgilerden yola çıkarak açıklanması gereken esas problem, ortodontik tedavide yaşın önemidir. Dişsel problemler olarak görülen, dişin çıkış yönünün farklılaşması ve ağız içinde düzgün şekil almaması, her yaşta düzeltilebilir bir durumdur. Süt dişleri döküldükten sonra çıkan ve kalıcı olan dişlerdeki yamukluklar, uzun yıllar sonra bile düzeltilebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken, dişlerin sürekli olarak hareket edebileceği ve yatağı içinde istenen şekli kolayca alabileceğidir.
Yaş Sınırının Kritik Olduğu Tedavi
Yaş sınırı dişsel problemlerde değil, iskelet sistemine bağlı olan problemlerde karşımıza çıkmaktadır. İnsan vücudunun belli bir yaşa kadar kendisini yenilediği ve düzenlediği görülmektedir. Özellikle küçük çocuklarda kırılan kemiklerin bile çok daha hızlı iyileştiği bilinmektedir. Bu noktadan yola çıkarak, iskelete bağlı diş sorunlarında ortodontik tedaviye ne kadar erken başlanırsa, o kadar iyi sonuç alınır diyebiliriz.
Büyüme çağında olan çocukların ve gençlerin çeneleri aygıtlar yardımıyla olması gereken noktaya taşınabilir. Bunun yanında 17 yaşına kadar kemik gelişiminin devam ettiğini ve bu noktadan sonra da düşüşe geçtiğini ve yavaşlamaya başladığını biliyoruz. Bu nedenle çocuklardaki diş problemlerinin esas kaynağı bulunmalı ve bu kaynağa yönelik tedaviye en erken şekilde başlanılmalıdır.
Büyüme Çağı Bittiğinde Tedavi Yöntemleri
Büyüme çağı biten ve kemik gelişimi yavaşlayan insanlarda genellikle cerrahi müdahaleler tercih edilmektedir. Uzun süreli olan çene yapısının düzeltilmesi operasyonu, ergenlik döneminde çok daha kolayken, büyüme çağından sonra düzenlemeler yapıldığında, mutlaka cerrahi operasyonun gerekliği görülmektedir.
Geride kalan çene, plastik cerrah önderliğinde öne alınmaktadır. Bunun yanında ortodontist ise dişleri düzgün şekilde çene içine dizmekle görevlidir. Plastik cerrahların yaptığı ve meydana getirdiği cerrahi işleme, Ortagnotik Cerrahi ismi verilmektedir.
Tedavi Süresiyle İlişkisi
Doktorlar, tedavinin her zaman mümkün olduğunu belirtmektedir. Bunun nedeni gerek cerrahi gerek diğer yöntemlerle, her yaşta düzeltmenin mümkün olduğunu bilmeleridir. Tedavi sürecini etkileyen bir nokta olan yaş, süreyi de belirlemektedir.
Tedavi süresi genellikle 24 ay uzunluğunda planlanarak uygulanmaktadır. Kemik ve diş yapısı bu durumu değiştirebilir, aynı şekilde yaş etkenleri de sürenin uzamasına ya da kısalmasına yardımcı olmaktadır.
Ortodontik Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ortodonti tedavisi, dişlerinizin şekle ve hizaya sokulmasını sağlar. Doktorunuzun önereceği türde tel kullanılması, gerekliyse öne ya da diş arkasına uygulamayla sağlanır. Tedaviye başlamadan önce ve sonra dikkat edilmesi ve yapılması gereken şeyler de vardır.
Bu noktalar:
Çürük diş tedavilerinin yapılması,
Diş etinin en sağlıklı haline getirilmesi,
Önerilen diş fırçalama düzenine geçilmesi,
Doktor kontrollerinin aksatılmaması.
Hekimlerin verdiği apareyler, düzenli olarak kullanılmalıdır. Dişlerin şeklini alabilmesi, düzenli kullanıma ve sık fırçalamayla mümkündür. Bu nedenle hekimlerle düzenli görüşme halinde olunmalı, uzun süreli tedavilerin sonunu görmek için sabırlı olmak gerekmektedir.
Cerrahi bölümler arasında çene cerrahisi olarak da anılan ortognatik cerrahi yer alır. Bu cerrahide ihtiyaç durumunda insanlara çene ameliyatları yapılır. Çene ameliyatları hangi durumlarda yapılır, kimlere gerekir, iyileşme süresi uzun mudur? Tüm detaylar
Ortognatik Cerrahi Çene Ameliyatı Nedir?
Ortognatik cerrahi insanların sahip olduğu üst çene ve alt çene yapısını inceleyen bir tıp bilimidir. Bu bilimde kişilerin çeneleri arasındaki bozukluklar ve kaza kaynaklı bozukluklar incelenir. Bozuklukların çene işlevini engellemesi ve görsel bozukluk sağlaması sebebiyle ortognatik cerrahi uzmanları hastalara çene ameliyatı yaparlar. Bu ameliyatın kararı ortodontistlerin ortodontik tedavilerle diş ve çenesini düzeltemedikleri durumlarda cerrahlarla fikir alışverişi yapmaları sayesinde gerçekleşir.
Çene Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Ortognatik cerrahi ameliyatları ya da çene ameliyatları cerrahların ve ortodontistlerin hasta üzerinde yaptıkları inceleme sonrasında yapılır.
Çene ameliyatları kimler için gerekli görülerek yapılır. İşte çene ameliyatı yapılan kişiler;
Doğuştan çene bozukluğu olan kişiler
Yaşanan kaza sebebiyle çene yapısı büyük hasar alan kişiler
Alt çenelerinde bozukluk ve iskelet problemleri olan kişilerde (18 yaş üzeri)
Kişilerin yüzünde asimetrik bir görünümün olduğu durumlarda
Kişilerin çene uçlarının olması gereken yerde olmaması veya boyutunun normal olmadığı durumlarda
Prognatizm sorunlarında (alt çenenin üst çeneden önde olması)
Mikrognatizm sorunlarında (alt çenenin üst çeneden geride olması)
Hastada görülen konuşma ve çiğneme bozuklukları
Alt çenenin görüntüsünün doğru olmaması
Bu sorunların görüldüğü kişilerde 18 yaşı geçmiş olmak ve sağlık durumunun elverdiği sürece çene ameliyatı yapılabilir. Yapılan ameliyatla çene doğru görünüme kavuşur ve çene işlevleri gerçekleştirilebilir.
Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ortognatik cerrahi kapsamında olan çene ameliyatının tam donanımlı olan ameliyathanelerde yapılması gerekir. Ameliyatlar ortognatik cerrahi uzmanları ve ortodontistlerin iş birliği ile yapılır. Ayrıca bu ameliyatta kullanılan anestezi yöntemi genel anestezidir. Ameliyat için öncelikle dişlerin diziliminin doğru olmasının sağlanması adına ortodontistler çalışma yapar. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından ameliyat yapılır. Ameliyat sırasında çene kemiklerine ulaşılması için çene kemikleri kesilir.
Ardından çenenin doğru yere alınması işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemin ardından vidalar ve plaklarla çenenin sabitlenmesi sağlanır. Sabitleme işleminin ardından dikiş atılarak ameliyat tamamlanır. Bu ameliyat için eğer dişlerde tel uygulaması varsa bu tellerin çıkarılması gerekmeden çene operasyonu gerçekleştirilir. Ameliyat ise en fazla 2 saat içerisinde tamamlanır.
Çene Ameliyatından Sonra İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Çene ameliyatlarının ardından iyileşmenin ne kadar süreceği hastalar tarafından merak edilmektedir. Bu ameliyatların iyileşme süresi 1-4 hafta arasında değişir. Bu ameliyat için ağız içinden kesme işlemi yapılır. Bu sebeple yüzde herhangi bir ameliyat yarası olmaz. Ancak ameliyatın yapıldığı gün itibariyle birkaç günlük şişlik görülebilir. Dikişler ağızda yer aldığı için ağız hijyenine önem verilmesi sayesinde iyileşme süreci daha kısa sürebilir.