Ağız bakım yöntemleri arasında yer alan arayüz diş fırçası daha çok ortodonti tedavisi alan hastalar tarafından tercih edilmektedir. Bazı hastaların diş arası boşlukları diş ipinin temizleyemeyeceği kadar geniş olabiliyor. Diş fırçasının ve diş ipinin yeterli olmadığı, tam temizlik sağlamadığı durumlarda devreye giren arayüz fırçası yüksek temizleme etkisine sahiptir. Özellikle tel tedavisi boyunca braket ve diş arasındaki kalıntıları kolay şekilde temizler. Fırçanın giremediği boşluklara girerek dişlerinizin zarar görmesini engeller. Bu yazımız içerisinde arayüz diş fırçası nedir, nasıl kullanılır hakkında ayrıntılı bilgiler vermeye çalışacağız.
Arayüz Fırçası Ne İşe Yarar?
Arayüz diş fırçasının nasıl kullanılması gerektiği, ne işe yaradığı ortodonti uzmanı tarafından hastalara ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Tel tedavisine başlanırken doktorunuz sizi bu konuda bilgilendirecektir.
Yalnızca arayüz fırçası kullanmak yeterli değildir. Hem diş fırçası hem arayüz fırçası kullanılması gerekir. Dişler normal bir şekilde fırçalandıktan sonra arayüz fırçası kullanımına geçilir. Arayüz fırçası kullanılırken diş macunu kullanılmaz. Diş fırçasının ve diş ipinin ulaşamadığı, temizleyemediği yerleri temizlemek için geliştirilen arayüz fırçası, ortodonti tedavisi hastalara kesinlikle önerilir. Sabit protez kullanan hastalar, dişler arasında boşluk bulunan hastalar, diş eti çökmesi yaşayan kişiler, sorunlarından kurtulabilmek için arayüz fırçasından destek alabilirler. Arayüz fırçaları, diş teli tedavisinin zamanında tamamlanabilmesinde büyük paya sahiptir. Dişlerinizin tel tedavisi boyunca temizliğinin tam sağlanması için arayüz fırçası kullanmanız gerekir.
Arayüz Fırçası Tek Kullanımlık mı?
Arayüz fırçası tek kullanımlık mı sorusu da internet üzerinde sıklıkla sorulmaktadır. Günde 1 kere uygulanması gereken arayüz fırçası, diş teli tedavisinde önemli bir etkiye sahiptir. Diş etine zarar vermemek için arayüz fırçalarını en fazla 2, 3 kere kullanmaya özen gösterin. Ağız sağlığınız ve hijyeniniz için defalarca kez kullanmayın. Ağız ve diş bakımı maksimum düzeyde tutmak isteyen kişiler elbette büyük oranda avantaj katacaktır. Üçüncü kullanımdan sonra diş fırçası etkisini göstermekten ziyade diş etlerine zarar vermeye başladığı görülmektedir. Diş teli kullanan kişiler fırçaları belirli numaralara göre satın almalıdırlar. Numara sisteminin neye göre belirlendiğini yazımızın devamında anlatmaya çalıştık.
Arayüz Diş Fırçası Numaraları
Arayüz diş fırçası ile ilgili son olarak arayüz diş fırçası numaraları hakkında konuşacağız. Arayüz fırçaları çaplarına göre numaralara ayrılmaktadır. Bu numaralar uç kısmındaki fırçanın boyutunu belirler.
İnce Kalınlığa Sahip Arayüz Fırçası (0.4mm, 0.45mm, 0.5mm)
Orta Kalınlığa Sahip Arayüz Fırçası (0.6mm, 0.7mm, 0.8mm)
Kalın Kalınlığına Sahip Arayüz Fırçası (1.1mm, 1.3mm, 1.5mm)
Arayüz diş fırçası kullanımı ile ilgili vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Son olarak şunu belirtmek istiyoruz; öncelikle her diş teli tedavisi gören kişi arayüz fırçası kullanacak diye bir durum yoktur ve kullanımı zorunlu değildir. Bu konuda karar verecek tek kişi ortodonti uzmanınızdır. Ortodonti uzmanı hastanın ne kadar süre hangi şekilde arayüz fırçası kullanması gerektiğini anlatacaktır. Herhangi bir şekilde uzman önerisi olmadan arayüz fırçası kullanmak isteyen hastalar istemeden de olsa diş etlerine zarar verebilirler.
Diş teli tedavisi ve arayüz diş fırçası uygulamaları hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen kişiler Ortodonti Uzmanı Bircan Bektaş ile iletişime geçebilirler. Bursa’nın en modern kliniğine sahip olan Bircan Bektaş, son teknolojiye sahip ekipmanları ile her insana eşit bir şekilde hizmet veriyor. İletişim bölümü üzerinden randevu ve klinik ile ilgili soruları da sorabilirsiniz.
Ortodonti tedavisine başlamak isteyen birçok kişi diş teli konuşmayı etkiler mi diye tereddüt ediyor ve bu sorunun yanıtını internette araştırıyor. Özellikle iş ve eğitim hayatının olumsuz etkilenmemesini isteyen birçok yetişkin için bu sorunun yanıtı oldukça önemlidir.
Güç içerisinde konuşamamak, konuşma bozukluğu yaşamak kötü diş yapısından daha önde gelmektedir. Ancak ortodonti tedavisinin günlük hayatta konuşmaya olumsuz etkisi yoktur. Tedaviler sırasında hastaların konuşma yapılarına etki etmediğini söylemek, birçok kişinin ortodonti tedavilerine olan bakış açısını değiştirmiştir. Bu yazımız içerisinde tüm yönleri ile beraber diş teli konuşmayı etkiler mi üzerine bilgiler vermeye ve aklınızdaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız. Siz de bu konudan dolayı ortodonti tedavisi hakkında tereddüt ediyorsanız içiniz rahatlayacaktır.
Diş Teli Konuşma Bozukluğu Yapar mı?
Taktırmak isteyen kişilerin aklındaki soru işaretlerinden biri konuşma bozukluğu konusudur. Tel takıldıktan sonra konuşmanın bütünüyle değişeceği endişesine kapılırlar ancak bu durum mümkün değildir. Oldukça yanlış bir ihtimal olduğu için endişe etmenize gerek yoktur.
Diş telleri takıldıktan sonra elbette bir adaptasyon süreci olmaktadır. Ortodonti tedavisi sabır isteyen bir süreçtir ancak alışma süresi kısadır. Hastalar diş teli sürecine alışana kadar 1 hafta kadar konuşma bozukluğu yaşayabilir ancak çok ciddi bir bozukluktan söz edilemez. Diş ve dudaklar arasında kalan tel başlarda size çok yeni olduğu için konuşma şekliniz değişebilir. Alışma sürecinin tamamlanması ile beraber konuşma bozukluğunu tamamen ortadan kalkacak ve eski halinize döneceksinizdir. Diş telleri çıkarıldıktan sonra ise hastaların konuşmalarında en ufak bir değişme olmamaktadır.
Diş Teli Konuşmayı Düzeltir mi?
Diş teli konuşmayı düzeltir mi konusu da bir hayli merak edilmektedir. Ortodonti tedavilerinin büyük bir kısmı hastalara birçok açıdan avantaj sağlamaktadır. Dişlerin estetik görünümü, sağlığına kavuşması, ağız ve diş yapısının sağlıklı hale gelmesi gibi etkileri hayatınızı kolaylaştıracaktır.
Diş teli tedavisi ile sadece ağız ve diş sağlığı sağlanmaz. Aynı zamanda yüz estetiği de sağlanır. Hastalar yıllardır sakladığı gülümsemelerini, kahkahalarını yeniden ortaya çıkarır. Güvenilir ve güçlü çiğneme fonksiyonu edinilir, çene bölgesinde bulunan eklem sorunları ortadan kaldırılır. Aynı zamanda gelecekte olması muhtemel birçok diş eti problemlerine de çare bulunur.
Diş teli kısa süreli olarak ufak çaplı konuşma sorunları meydana getirse de en fazla 1 hafta sonra eski halinize döneceksinizdir. Mesleği gereği insanlarla birebir diyalog kuran kişiler, gazeteciler, spikerler veya öğrenciler tedavilerini geciktirmek yerine kendilerine en uygun olan dönemi seçebilirler. Eğer hastaların doğuştan gelen konuşma problemleri varsa ortodonti tedavisi ile iyileşebilmeleri garanti değildir. Geçmişte bazı hastaların ortodonti tedavisi sonrasında yaşadığı konuşma problemlerinden kurtulduğu görülmüştür. Bu elbette her hastada olacak diye bir durum yoktur. Tedaviyi uygulayan kişinin uzmanlığı alınacak tedavi sonucuna büyük oranda etki etmektedir.
Diş Teli için Sağlam Diş Çekilir mi?
Yazımızın son bölümünü ise diş teli için sağlam diş çekilir mi konusuna ayırmaya çalışacağız. Ortodonti uzmanları, diş teli tedavisini belirli bir plan ve program dahilince yapar. Eğer bu süreçte dişlerin çekilmesi gerekiyorsa tam anlamı ile analiz yapar ve ona göre karar verir. Tabi diş çekimi konusunda her doktorun aynı görüşe sahip olmadığını belirtmek isterim. Bazı doktorlar diş çekimi yerine alternatif daha farklı yöntemler tercih etmektedir. Diş çekimi yapmadan da istenilen sonuçları elde edebilmek mümkündür.
Diş teli tedavisini başarılı olabilmesi, tedavinin kalıcı hale gelebilmesi ve dişlerin hizalanabilmesi için sağlam dişin çekilmesi gerekiyorsa ortodonti uzmanı buna karar verip diş çekimini yapabilir. Diş sağlam olsa da ortodonti tedavisine engel oluyor ve dişlerin estetiğini bozuyorsa doktorunuz çekilmesini isteyebilir. Burada karar tamamen doktora bağlıdır. Tedavi sonrası en iyi sonucu alabilmek için başta böyle fedakarlıklar yapmanız gerekebilir ancak endişe edecek bir durum yoktur, çekilen dişlerin yerine diğer dişler gelerek estetik bir görünüm sağlanır.
Ortodonti tedavisinde sürecin istenilen şekilde ilerleyebilmesi için buna benzer kararlar alındığını sıklıkla görülmektedir. Diş teli tedavisi konusunda daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız Ortodonti Uzmanı Bircan Bektaş ile iletişime geçebilirsiniz. Ortodonti tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz her konuda destek alabilirsiniz.asya
Ortodonti tedavisi tamamlanan ve sağlıklı gülüşlere kavuşan kişilerin aklına diş teli sonrası dişler eski haline döner mi sorusu gelmektedir. Birçok kişi iyileşeceğini bilmesine karşın dişlerin eski haline dönüp dönmeyeceğini tartışıyor. Diş rahatsızlıklarının tedavilerinde başarı oranı oldukça yüksek olmasına karşın tekrardan eskiye dönme vakaları bir hayli. Yüksektir. Bu nedenle bu yazımız içerisinde tüm detayları ile beraber diş teli sonrasında dişler eski haline döner mi? Konusu hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Diş Teli Çıktıktan Sonra Dişler Bozulur mu?
Diş teli tedavisi sonrasında hastalara bir rahatlama gelir. Artık yeni görünümlerine kavuşan birçok kişi ömür boyu bu güzelliğin ve yeniliğin kalıcı olduğunu düşünebilir. Ancak birçok kişide diş teli çıktıktan sonra bozulma meydana geldiği görülmüştür. Eski hallerine geri dönen dişler tüm sürecin boşa gitmesine neden olmakta. Bu durumun elbette açıklanabilir nedenleri vardır; Tedavi sonrasında ortodonti uzmanın belirlemiş olduğu beslenme tarzının dışına çıkmak, aşırı sert ve katı yiyecekleri gün aşırı sıkça tüketmek, parmak emme, tırnak yeme alışkanlıklarına sahip olmak, arklı diş ve diş eti rahatsızlıkları ve en önemlisi pekiştirme tedavisine başlamamak.
Diş teli çıktıktan sonra dişler bozulur mu? Sorusuna güzel bir şekilde yanıt verdiğimizi düşünüyorum. Bozulmayı engellemenin yolu yok mu? Elbette var. Ortodonti uzmanı tarafından uygun görülen pekiştirme tedavisini alarak dişlerin bozulmasını önleyebilirsiniz. Hatta yapabilir de ömür boyu pekiştirme tedavisini alırsanız dişleriniz yenilendiği ilk gün ki gibi güzel ve sağlıklı kalabilirler. Bu konuda merak edilen diğer detaylar ise;
Ortodonti Tedavisinden Sonra Dişler Eski Haline Neden Döner?
Hastaların en korktuğu durumlardan birisi de ortodonti tedavisinden sonra dişlerin eski duruma dönmesidir. Çok istenmeyen bir durum olsa da bazı hastalarda tedavi sonrasında dişler geri eski haline geri dönmektedir. Birçok hasta ortodonti tedavisinden sonra dişler eski haline neden döner sorusunu sormaktadır. Diş teli çıksa da ortodonti tedavisi devam etmektedir. Hastalar diş teli tedavisinden sonra sürdürmesi gereken pekiştirme tedavisini yürütmez, yarıda bırakır veya hiç başlamaz ise dişer eski haline geri dönmektedir.
Diş teli tedavisini erken yaşlarda alan hastalar, 20’li yaşların içerisinde dişlerinin yeniden eski hallerine dönmeye başladığından şikâyet eder. Bu durumun nedeni tamamen 20 yaş dişlerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. 20 yaş dişler çıkmaya başladıkça ön dişlere baskı yapmaktadır. Bu da yeni pozisyonlarına tam olarak alışmayan dişlerin yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Son olarak ise diş telleri çıktıktan sonra dişlerini gıcırtıdan ve dişlerini sıkan hastaların dişleri geri eski hallerine geri dönmektedir. Dişlerin eski haline dönmemesi için yapılması gereken şey bellidir, pekiştirme tedavisi!
Ortodonti Pekiştirme Tedavisi Nedir?
Ortodonti Pekiştirme Tedavisi, diş teli tedavisi sonrasında uygulanan, tedavinin kalıcı hale gelmesini sağlayan işlemdir. Diş telleri çıkarıldıktan sonra her şeyin bittiğini düşünebilirsiniz. Ancak belirli bir süreden sonra dişler geri eski haline dönebiliyor. Bu durumun meydana gelmesini istemeyen kişiler tedavinin kalıcı haline gelmesi için pekiştirme tedavisinden destek almak durumundadırlar. Pekiştirme tedavisi konusunda en çok retainer tedavi tercih edilmektedir. Retainer teller kesici ve köpek dişlerinin yeni konumlarında sabit durmalarını sağlar.
Sabit ve kalıcı bir tedavi olan retainer tel ağız içerisinde ömür boyu durması önerilen bir tedavi türüdür. Zaman içerisinde tellere alışan hastalar, dişlerinde retainer tel bulunduğunu dahi unutmaktalar. Ömür boyu retainer tel kullanan hastaların dişlerinde en ufak bozulma, eskiye dönme olmamaktadır. Pekiştirme tedavisinin nasıl olacağı, ne kadar süreceği, hangi tedavinin uygulanacağı hastanın yaşına, yaşanılan soruna ve tedaviyi uygulayan ortodonti uzmanın deneyimine göre değişmektedir.
Diş Teli Sonrası Dişlerin Eski Haline Dönmemesi için Nelere Dikkat Edilmeli?
Hastaların en çok merak ettiği konulardan birisi de diş teli sonrası dişlerin eski haline dönmemesi için nelere dikkat edilmeli konusudur. Diş teli tedavisi sonrasında güzel bir görünüm elde edilse de zaman içerisinde geri eski haline dönebilmektedir. Tedavi sonrasında uygulanan işlemlerin kalıcı hale gelebilmesi için birçok işlem uygulanmaktadır. Hastalar diş teli tedavisi sonrasında pekiştirme tedavisi almaz ise tekrardan eski ünlerine geri dönebilir. Pekiştirme tedavisi, yukarıda da anlattığımız üzere diş teli tedavisi sonrasında tedavinin kalıcı ve ömür boyu etkisini gösterebilmesi için pekiştirme tedavisi almak gerekmektedir. Pekiştirme tedavisini ömür boyunca uygulayan hastaların eski hallerine dönme gibi bir durumları yoktur.
Diş teli tedavisi konusunda destek almak isteyen kişileri Ortodonti Uzmanı Bircan Bektaş ile tanıştırmak istiyoruz. Bursa’da yaşayan Bektaş, sahip olduğu yetenek ve uzmanlıklar sayesinde kalıcı diş teli tedavisi uygulayabiliyor. Tedavi süreci hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler iletişim bölümü üzerinden ortodonti uzmanı ile iletişime geçebilirler.
Diş sağlığının korunması için ortodonti tedavisinde ağız bakımı çok önemlidir. Tedavi sürecince diş temizliğine ekstra özen gösterilmesi gerekir. Ortodonti hastaları, diş teli tedavisi almaya başladıktan sonra ağız ve diş sağlıklarına eskisine nazaran daha fazla önem vermelidir. Diş ve diş eti temizliğinin doğru şekilde yapılamaması durumunda ağız kokusu, diş eti iltihaplanması ve diş çürüklükleri gibi durumlar sıklıkla görülür. Bu nedenle ortodonti tedavisi alacak kişiler, tedavi sonrasında kendilerini ne gibi bir sürecin beklediğini kesinlikle öğrenmesi gerekiyor. Bu yazımız içerisinde ortodonti tedavisinde ağız bakımı nasıl yapılır, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi bu konular üzerine bilgiler vermeye çalışacağız.
Ortodonti Tedavisinde Ağız Bakım Yöntemleri
Ortodonti tedavisinde ağız bakımında önemli olan doğru fırça kullanımıdır. Bu süreçte diş teli tedavisi görenler için özel olarak üretilen hassas diş fırçaları ve arayüz fırçaları kullanmak gerekir. Normal diş fırçaları yeterli temizliği sağlamaz, teller olduğu için dişinizin tamamına erişemez.
Arayüz fırçaları ve ortodonti tedavisinde ağız bakımının detaylarına yazımızın devamında göz atalım.
Ortodontik Diş Fırçası Kullanımı
Diş teli tedavisi gören kişiler ağız ve diş bakımlarına olabildiğince dikkat etmelidir. Yemek artıkları diş telleri arasına sıkışabilir, fırçalama sırasında gözden kaçarak diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden tedavi boyunca özel fırçalar kullanılmalı, dişler özenli şekilde temizlenmelidir.
Tel tedavisi gören kişiler tedavi boyunca normal diş fırçalarını kullanamazlar. Diş teli kullananlar için tasarlanan fırçalar en arka dişlere bile rahatça ulaşabilmeli, bütünsel temizlik sağlamalıdır. Ağız yapısı küçük olan kişiler bile kendilerine uygun özel diş fırçaları rahatlıkla bulabilirler. Bu bağlamda kendilerine uygun diş fırçası seçen hastalar diş fırçalamadan önce ağızlarını iyi bir şekilde çalkalamalıdır. Bu sayede fırçalama öncesinde diş teli arasında bulunan yiyecek parçaları tamamen hijyenik bir şekilde temizlemektedir.
Diş fırçası 45 derecelik bir eğime alınmalı ve dişler 45 derecelik bir açı ile temizlenmelidir. Braketler üzerine yapılacak işlemler sonucunda ağız kokusu başta olmak üzere bakteri kaynaklı birçok sorunun önüne geçilmektedir. Dişler fırçalandıktan sonra diş ipi kullanılmalı, diş fırçasının ulaşamadığı noktalar diş ipi ile temizlenmelidir. Diş fırçalandıktan sonra ağız içi bol su ile durulanmalıdır.
Ortodonti Tedavisinde Arayüz Fırçası Kullanımı
Diş fırçası veya diş ipi kullanamayan ortodonti hastaları ağız ve diş bakımlarını arayüz fırçası ile sağlayabilirler. Diş ipi yetersiz geliyor, yemek artıklarını temizleyemiyor ise arayüz fırçası ile diş bakımını yapabilirsiniz. Arayüz fırçası kullanmak mecburi değildir ancak diş ile tel arasındaki boşlukları büyük ölçüde temizler.
Genelde birçok kişi diş tellerinin arka kısmının yeterince temizlenip temizlenmediğini bilmez. Diş fırçasının ulaşamadığı bu kısımlara, implatların diş etiyle birleştiği yerlerin tedavisinde arayüz fırçasından rahatlıkla destek alabilirsiniz. Dişlerinizde derinlemesine bir temizlik sağlayacaktır.
Öncelikle ortodonti hastalarına bir kuraldan bahsetmek istiyoruz. Arayüz fırçaları diş macunu ile kullanılmazlar. Fırçayı kullanmaya başladığınızda aşırı sert hareket ettirilmemesi gerekir. Bazı hastalar yanlış arayüz fırçası kullanımından ötürü diş etlerine zarar dahi vermiştir. Fırça kullanımı yapıldıktan sonra ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Bir fırça her ne olursa olsun en fazla 3 gün kullanılmalıdır. Her ortodonti hastası arayüz fırçası kullanacak diye bir durum yoktur. Ortodonti uzmanı gerekli görmesi durumunda hangi dönem aralığında arayüz fırçası kullanmaları gerektiğini hastalarına anlatmaktadır.
Ortodonti Tedavisinde Kullanılabilen Ağız Bakım Suyu
Ortodonti tedavisinde ağız bakımı nasıl yapılır konusunda son olarak ağız bakım suyu konusunda değinmeye çalışacağız. Ortodonti tedavisinde kullanılabilen ağız bakım suyu seçimi de oldukça önemlidir. Bu tarz ürünler bakteri oluşumunu engellediği gibi plakları da başarılı bir şekilde temizlemektedir. Genelde birçok ortodonti hekimi doğru ürünü doğru şekilde kullanıldığı sürece ağız bakım sularını önermektedir. Ağız bakım suları diş fırçasının ulaşamadığı yerlere ulaşarak yiyecek artıklarının atılmasını sağlar. Ortodonti uzmanından izin alarak hangi ürünü ne şekilde kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.
Diş teli tedavisi alan hastaların ağız bakımlarını nasıl yapmaları gerektiği hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Diş teli tedavisi almak, süreç hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler Bursa’nın en başarılı ortodonti hekimlerinden Bircan Bektaş ile iletişime geçebilirler. Modern cihazlara sahip teknolojik muayeneye sahip olan Bircan Bektaş, bugüne kadar birçok kişiyi hayallerine ulaştırdı.
Ortodonti tedavisinde ağız bakımı nasıl yapılır merak edenler için yazımızda cevaplandırmaya çalıştık. Ortodonti ile ilgili akılınıza takılan sorulara yanıt bulmak için iletişim bölümü üzerinden bizlerle temas kurabilirsiniz.
Ortodonti tedavisi ve hizmetlerimiz ile ilgili bilgi verici yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz. Diğer bir yazımız dikkatinizi çekebilir; Ortodonti Tedavisinde Neden Diş Çekilir?
Diş çapraşıklık problemi yaşayan bireyler diş teli kaç yaşında takılır merak etmektedir. Özellikle çocuk ve genç yaştakiler için daha çok sorulmaktadır.
Diş çapraşıklık sorunu için en etkili tedavi yöntemi şüphesiz diş telidir. Diş teli hem estetik olarak hem de ağız ve diş sağlığınız için iyi bir sonuç sağlar. Diş teli tedavisi sonucunda sağlıklı bir gülüş sizi bekler.
Diş teli takılması için bazı uzmanlar çok erken dönemleri işaret ederken bazı uzmanlar herhangi bir yaş sınırı olmadığından bahseder. Diş teli tedavisi almak için herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur. Diş çapraşıklık durumu tespit edilen bireyler kaç yaşında olursa olsun profesyonel destek aldıkları sürece kesin başarı oranı ile tedavi olabilirler.
Diş teli kaç yaşında takılır soruna yanıt verecek olursak; 6 yaşını doldurmuş her birey uzman bir ortodontiden destek alarak diş teli tedavisi alabilir. Diş teli tedavisinde başarı oranını artıran en büyük etmen doğru zamanda doğru kişiden tedavi almaktır. Tedaviyi uygulayacak olan kişi bu alanda yetkin değilse veya uzmanlığını tam anlamı ile tamamlayamadıysa tedavi başarısız olmaktadır. Bu yazımız içerisinde diş teli kaç yaşında takılır ile beraber merak edilen birçok soruya da yanıt vermeye çalışacağız.
Diş Teli Kaç Yaşına Kadar Takılır?
Diş teli taktırmanın elbette bazı kuralları bulunmaktadır. İlerleyen yaş ile beraber ortodonti tedavisinin etkilerinin azaldığı görülmüştür. Bu yüzden erken müdahale her zaman daha iyidir. Çocukluk ve erişkin dönemde tedavi oranı çok yüksek olurken yetişkinlik dönemlerinde bu oranın sürekli düştüğü görülmektedir. Ama şunu bilmenizde fayda var; ister 20 yaşında isterseniz 40 yaşında olun, kaç yaşında olursanız olun diş teli taktırabilir ve ortodonti tedavisi alabilirsiniz.
30 – 40 yaşında diş teli taktırmanın zorluğu yok mu? Elbette var. Bunları kısaca özetleyecek olursak;
Diş teli tedavisinin başarılı olabilmesi için diş ve çene yapısının çok güçlü olması gerekir. 40’lı yaşlara gelen yetişkin bireylerin diş ve çene yapısı zayıfladığından dolayı tedavinin başarı oranı her geçen gün düşer. Bunun yanı sıra yetişkin bireylerde diş hizalama eğer yanlış olursa düzeltilmesi oldukça zor hatta imkansız olabilir. 40’lı yaşlarında olan bir yetişkin diş teli tedavisi almak isterse öncesinde tedavi edilmesi gereken birçok diş sorunu ortaya çıkabilir. Son yıllarda yenilenen teknoloji ile beraber yetişkinlere uygulanan diş teli tedavisinde başarı oranının oldukça yüksek olduğu görülmüştür.
Yaşınız kaç olursa olsun fark etmeksizin siz de ortodonti tedavisinden faydalanabilir ve sağlıklı bir gülüşe kavuşabilirsiniz.
Diş Teli En Az Kaç Yaşında Takılır?
Diş teli en az kaç yaşında takılır konusu da bir hayli merak ediliyor. Bu konu hakkında birçok görüş olsa da diş teli taktırmanın herhangi bir yaş aralığı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. 6 yaşını doldurmuş olan her çocuk, ergen, yetişkin bireye ortodonti tedavisi uygulanabilir, diş teli takılabilir. Burada önemli olan tek şey doğru zamanda doğru tedavi yöntemini almaktır. Buradan ailelere vereceğimiz en büyük tavsiye herhangi bir sorunları olmasa da çocuklarınızı 6 ile 8 yaş arasında diş hekimine götürüp dişlerini kontrol ettirin. Erken dönemde tespit edilecek diş bozuklukları ortodonti tedavisinin kalıcı ve yüksek oranda başarılı olmasını sağlar.
Diş Teli Tedavisi için En Uygun Yaş Nedir?
Diş teli kaç yaşında takılır yazımızın yavaş yavaş sonuna doğru geliyoruz. Bu bölümde ise diş teli tedavisi için en uygun yaş nedir üzerine konuşacağız. Ortodonti hekimleri diş teli tedavisi için en uygun yaşın 7 – 9 olduğunu söyler. 7 yaş birçok çocuk için süt dişlerinin çıktığı dönemdir. Süt dişler çıktıktan sonra eğer varsa ortodontik sorunlar daha kolay ve hızlı tespit edilmektedir. En etkili tedavi ise 10 ile 14 taş arasındaki çocuklarda görülmektedir. Bu yaş aralığında çürük dişler de azalacağı için daha doğru adımlar atılabiliyor. İdeal yaş aralığı bunlar olsa da ülkemizde birçok kişi 20 hatta 30 yaşından sonra ortodonti tedavisi almaya başlıyor. Bu yaş aralığındaki kişilere uygulanan tedavilerde de başarı oranı oldukça yüksektir. Diş teli tedavisi konusunda daha fazla bilgi edinmek isteyen kişiler Ortodonti uzmanı Bircan Bektaş’ın Bursa’da bulunan ofisini ziyaret edebilirler.
Ortodonti tedavisinde hastaların en merak ettiği konulardan biri diş çekimidir. Hastaların kafasında diş çekimine dair birçok soru işareti oluşur. Hatta bazı hastaların sağlam dişlerinin dahi çekildiğine dair bilgilerin paylaşılması, ortaya kafa karıştırıcı durumların doğmasına neden olur.
Ortodonti uzmanları, diş teli tedavisinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için hastalarının dişini tedavi öncesinde çekmektedir. Dişler sağlam bile olsa tel tedavisine ortam sağlanması için bazen çekilmesi gerekir. Bu durum tedavinin bir parçasıdır ve daha sonra çekilen diş boşlukları tel sayesinde kapanır. Estetik açıdan endişe etmeye gerek yoktur. Bu yazımız içerisinde ortodonti tedavisinde neden diş çekilir, diş çekimi nasıl olur gibi merak edilen konuları detaylı bir şekilde sunmaya çalışacağız.
Diş Teli için Diş Çekimi Şart mı?
Diş teli taktıracak olanların en çok sorduğu diş çekimi şart mı sorusudur. Diş çekimi herkes için şart değildir ancak diş çekiminin yapılıp yapılmama durumu tamamen ortodonti hekimine bağlıdır. Uzman, gerekli görmesi durumunda hastasının sağlam dişlerinin çekilmesini isteyebilir. Bu istek tedaviden daha iyi bir sonuç almanız içindir.
Profesyonel bir şekilde inceleme yapıp diş çekimine karar veren bir ortodontist genellikle hastasının tedavisinden olumlu sonuçlar almaktadır. Kısa vadede bu durum hastalar için zor olsa da uzun dönemde beraberinde birçok avantajın geldiği görülecektir. Hastalar dişlerini çektirirken endişeye kapılabilir ve çekim sonrasındaki boşluklar gözüne takılabilir. Ancak tedavi sırasında zamanla boşluklar kapanacak ve dişleriniz oldukça estetik bir görünüm kazanacaktır.
Ortodonti uzmanları, diş çekimi yapmak istemesindeki en büyük neden ağız içerisinde istediği kadar yer kazanmaktır. Diş çekimi yapılarak istenmeyen diş hareketleri ve hedef bölgedeki dişlerin hareketi engellenmektedir. Ortodonti uzmanları diş çekimi yapması için aşağıda meydana gelen etmenlerin bir araya gelmesi gerektiğini savunur;
Çene dişlerindeki diziliş bozukluğunu tedavi etmek, estetik bir görünüm kazandırmak
Çenede bulunan yer darlığı sorununu ortadan kaldırmak ve tedavi için gerekli yeri açmak
Bozulmuş olan iskelet yapısının hedeflenen normal düzeye dönmesini sağlamak
Durumları meydana geldiğinde hastanın sağlam dişleri dahi çekilmektedir. Çekilen dişler sayesinde tedavi daha kolay ve daha hızlı bir şekilde ilerler.
Ortodonti uzmanları, tedaviye başlamadan önce hastalarının %40’lık bir diliminin dişini çekmektedir. Hemen hemen tüm ortodonti uzmanları diş çekmeden ilerlemek, süreci çekimsiz tamamlamak ister. Ancak tedavinin ilerleyişine engel olacaksa diş çekiminden başka çare olmayacağı için diş çekilmesi mecbur hale gelir.
Diş Çekiminden Kaç Gün Sonra Tel Takılır?
Merak edilen bir diğer soru diş çekiminden kaç gün sonra tel takılır konusuna değinmek istiyoruz. Diş çekim işlemi yapılır yapılmaz tel takım işlemine başlamak gerekiyor. Diş çekimi sonrasında diş çekilen alanda boşluk kalmaması için tedavinin çok hızlı başlaması gerekiyor. Ortodonti uzmanı, diş çekimi sonrasında diş teli tedavisinin ne zaman başlayacağı sürecin nasıl ve ne şekilde ilerleyeceği konusunda hakkında hastalarına bilgiler vermektedir. Süreç çok uzamadan tedaviye kısa sürede başlanacaktır.
Diş Teli için Sağlam Diş Çekilir mi?
Ortodonti tedavisinde neden diş çekilir yazımızın yavaş yavaş sonuna doğru geliyoruz. Son bölümde ise diş teli için sağlam diş çekilir mi konusunu konuşacağız. Hastaların en büyük endişesi genelde sağlam dişlerin çekiliyor olmasıdır.
Diş teli tedavisi sırasında bazen çok özel durumlar meydana gelebiliyor. Çene darlığı giderilmek istendiğinde, diş alanlarının genişletilmek istenildiğinde, diş sıralanışında bozukluk varsa, ağız ve diş yapısındaki bozukluğun sağlam diş çekilerek düzeleceği belirtiliyor ise diş çekimi yapılabilir. Dişiniz sağlam olsa bile ortodonti tedavinize engel olduğu için çekilmezse istediği sonucu vermez.
Diş çekimi konusunda inisiyatif tamamen ortodonti uzmanındadır. Ortodonti uzmanı ön muayene sırasında hastanın diş ve çene yapısını, diş ölçüsünü, dişlerdeki çapraşıklık durumunu görüntüleme teknikleri ile inceleyerek karar verir. Gerekli görüyorsa ve başka seçenek yoksa diş çekimi yapıldıktan sonra tedaviye başlar.
Ortodonti tedavisini mutlaka alanında uzman olan bir hekimden almanız gerekiyor. Aksi halde sorun yaşayabilir, tedavi alamayabilir, boş yere sağlam dişlerinizi kaybedebilirsiniz. Ortodonti tedavisi konusunda kendisini ispat eden, bu alanda modern kliniğe sahip olan Bircan Bektaş’tan destek alabilirsiniz.