Ağız bakım yöntemleri arasında yer alan arayüz diş fırçası daha çok ortodonti tedavisi alan hastalar tarafından tercih edilmektedir. Bazı hastaların diş arası boşlukları diş ipinin temizleyemeyeceği kadar geniş olabiliyor. Diş fırçasının ve diş ipinin yeterli olmadığı, tam temizlik sağlamadığı durumlarda devreye giren arayüz fırçası yüksek temizleme etkisine sahiptir. Özellikle tel tedavisi boyunca braket ve diş arasındaki kalıntıları kolay şekilde temizler. Fırçanın giremediği boşluklara girerek dişlerinizin zarar görmesini engeller. Bu yazımız içerisinde arayüz diş fırçası nedir, nasıl kullanılır hakkında ayrıntılı bilgiler vermeye çalışacağız.
Arayüz Fırçası Ne İşe Yarar?
Arayüz diş fırçasının nasıl kullanılması gerektiği, ne işe yaradığı ortodonti uzmanı tarafından hastalara ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Tel tedavisine başlanırken doktorunuz sizi bu konuda bilgilendirecektir.
Yalnızca arayüz fırçası kullanmak yeterli değildir. Hem diş fırçası hem arayüz fırçası kullanılması gerekir. Dişler normal bir şekilde fırçalandıktan sonra arayüz fırçası kullanımına geçilir. Arayüz fırçası kullanılırken diş macunu kullanılmaz. Diş fırçasının ve diş ipinin ulaşamadığı, temizleyemediği yerleri temizlemek için geliştirilen arayüz fırçası, ortodonti tedavisi hastalara kesinlikle önerilir. Sabit protez kullanan hastalar, dişler arasında boşluk bulunan hastalar, diş eti çökmesi yaşayan kişiler, sorunlarından kurtulabilmek için arayüz fırçasından destek alabilirler. Arayüz fırçaları, diş teli tedavisinin zamanında tamamlanabilmesinde büyük paya sahiptir. Dişlerinizin tel tedavisi boyunca temizliğinin tam sağlanması için arayüz fırçası kullanmanız gerekir.
Arayüz Fırçası Tek Kullanımlık mı?
Arayüz fırçası tek kullanımlık mı sorusu da internet üzerinde sıklıkla sorulmaktadır. Günde 1 kere uygulanması gereken arayüz fırçası, diş teli tedavisinde önemli bir etkiye sahiptir. Diş etine zarar vermemek için arayüz fırçalarını en fazla 2, 3 kere kullanmaya özen gösterin. Ağız sağlığınız ve hijyeniniz için defalarca kez kullanmayın. Ağız ve diş bakımı maksimum düzeyde tutmak isteyen kişiler elbette büyük oranda avantaj katacaktır. Üçüncü kullanımdan sonra diş fırçası etkisini göstermekten ziyade diş etlerine zarar vermeye başladığı görülmektedir. Diş teli kullanan kişiler fırçaları belirli numaralara göre satın almalıdırlar. Numara sisteminin neye göre belirlendiğini yazımızın devamında anlatmaya çalıştık.
Arayüz Diş Fırçası Numaraları
Arayüz diş fırçası ile ilgili son olarak arayüz diş fırçası numaraları hakkında konuşacağız. Arayüz fırçaları çaplarına göre numaralara ayrılmaktadır. Bu numaralar uç kısmındaki fırçanın boyutunu belirler.
İnce Kalınlığa Sahip Arayüz Fırçası (0.4mm, 0.45mm, 0.5mm)
Orta Kalınlığa Sahip Arayüz Fırçası (0.6mm, 0.7mm, 0.8mm)
Kalın Kalınlığına Sahip Arayüz Fırçası (1.1mm, 1.3mm, 1.5mm)
Arayüz diş fırçası kullanımı ile ilgili vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Son olarak şunu belirtmek istiyoruz; öncelikle her diş teli tedavisi gören kişi arayüz fırçası kullanacak diye bir durum yoktur ve kullanımı zorunlu değildir. Bu konuda karar verecek tek kişi ortodonti uzmanınızdır. Ortodonti uzmanı hastanın ne kadar süre hangi şekilde arayüz fırçası kullanması gerektiğini anlatacaktır. Herhangi bir şekilde uzman önerisi olmadan arayüz fırçası kullanmak isteyen hastalar istemeden de olsa diş etlerine zarar verebilirler.
Diş teli tedavisi ve arayüz diş fırçası uygulamaları hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen kişiler Ortodonti Uzmanı Bircan Bektaş ile iletişime geçebilirler. Bursa’nın en modern kliniğine sahip olan Bircan Bektaş, son teknolojiye sahip ekipmanları ile her insana eşit bir şekilde hizmet veriyor. İletişim bölümü üzerinden randevu ve klinik ile ilgili soruları da sorabilirsiniz.
Hem estetik ve görünüm açısından hem de ağız sağlığınız açısından olumsuz etkileri bulunan diş taşı temizliği dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu yazımız içerisinde bizlere en çok iletilen konulardan birisi olan diş taşı nedir, diş taşı nasıl temizlenir, diş taşı fiyatları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Tartar olarak da bilinen diş taşı diş yüzeyinde mineral ve sert bakteri birikmesi ile ortaya çıkmaktadır. Ağız ve diş sağlığına dikkat eden kişilerde daha görülebilen diş taşı arkasında başka diş problemleri olduğunun göstergesidir. Bu konu ile ilgili detaylara yazımızın devamında değindik.
Diş Taşı Nedir?
Diş taşı diş yüzeyinde mineral ve sert bakteri birikmesi ile ortaya çıkan bir sorundur. Günlük ağız ve diş sağlığına dikkat etmeyen, dişlerini düzenli fırçalamaya kişilerde ortaya çıkan bakteri plakları diş taşı oluşumuna neden olmaktadır. Sağlıksız görünüme neden olan diş taşı kendisini dişin ön ve arka üzerinde sarı leke oluşumu ile göstermektedir.
Diş Taşı Neden Olur? Nasıl Oluşur?
Diş taşı estetik açıdan görünümü kötü etkileyen bir sorundur. Ortodonti açısından baktığımızda ise diş taşı ağız ve diş sağlığının kötüleştiğinin bir göstergesidir. Diş taşı oluşum nedenleri ise;
Düzenli olarak ağız ve diş sağlığını yapmayan, dişini fırçalamayan kişilerde oluşur.
Hayatında hiç diş ipi kullanmamış, diş ipi kullanımını ara ara yapan kişilerde,
Gün içerisinde bol miktarda şekerli ve karbonhidratlı yiyecek ve içecek tüketimi yapılması durumunda,
İnsanın doğal tükürük yapısı diş taşı oluşumuna neden olmaktadır. Diş taşı üzerine inceleme yapan uzmanlar bakteri ve mineral oluşumunu en çok tükürüğün biriktiği yerde oluştuğunu tespit etmiştir.
Ağızını düzenli olarak fırçalayıp yanlış yöntem deneyen kişilerde de diş taşı görülmektedir. Ağız içinin ve diş arkasını fırçalamayan kişilerde de er ya da geç diş taşı oluşmaktadır.
Diş Taşının Zararları
Diş taşının zararları oldukça fazladır. Başta ağız kokusuna neden olan diş taşı ilerleyen dönemlerde ağız içerisinde iltihap oluşumuna neden olmaktadır. Sırası ile diş taşının zararlarını şu şekilde listeleyebiliriz;
Diş taşı ağız içerisinde çürük diş oluşumunu artırmaktadır.
Diş taşının yoğun olduğu kısımlarda diş eti çekilmesi görülmektedir. Aynı zamanda ayrık diş oluşumuna neden olan diş taşı, ağızda ciddi oranda kötü ve sağlıksız bir görünümün ortaya çıkmasına neden olur.
Ağız kokusuna neden olabileceği gibi diş taşı diş eti iltihaplanmasına da neden olmaktadır.
Diş taşı oluşumu sonrası diş bakımına başlayan kişiler uzun süre dişlerini fırçalasalar bile eski ve temiz görünüme kavuşmaları oldukça zordur.
Diş taşı oluşumu, diş arasında yer alan kemiklerde de kayıplar meydana gelmesine neden olmaktadır.
Diş taşları aynı zamanda dişlerdeki kusurların da önüne geçmektedir. Bu durum farklı diş problemlerinin tespitinin de önüne geçmektedir.
Diş taşı oluşumu ve sonrasındaki tedavi süreci sırasında ağızda istenmeyen boşlukların oluşmasına neden olur.
Diş Taşı Temizliği Dişe Zarar Verir mi?
Diş taşı temizliği dişe zarar verir mi? Bu konuya özellikle değinmek istiyoruz. Ön ve arka dişlerde oluşan plaklar genel olarak bakteri kaynaklıdır. Zamanla taşlaşan bu plaklar içerisinde mikroorganizmalar barındırmaktadır. Sebepsiz ortaya çıkan ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları, çürükler, dişlerin renk değiştirmesi gibi nedenler diş taşından kaynaklanabilmektedir. Diş taşı temizliği sırasında uygulanan tedavi yöntemleri dişe herhangi bir zarar vermemektedir.
Diş Taşı Koku Yapar mı?
Diş taşı koku yapar mı sorusunu oldukça fazla almaktayız. Diş taşının kendisi ağız kokusu yapmaz. Diş taşı genellikle ağız ve diş bakımının yapılmaması veya yanlış yapılmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Ağız ve diş bakımını yapmayan, yanlış yapan kişilerde diş taşı ile beraber yüksek oranda ağız kokusu ortaya çıkmaktadır.
Diş Taşı Oluşumuna Nasıl Engel Olunur?
Diş taşı sorunu ile karşı karşıya gelen hastalar uzmanlara diş taşı olumuna nasıl engel olunur şeklinde sorular yöneltmektedir. Bu sorunun yanıtını aslında hepimiz biliyoruz. Dişleri düzenli ve doğru fırçalama, belirli periyotlarda diş hekimi ziyaret etme, diş ipi kullanma diş taşı oluşumunun önüne geçmektedir. Diş taşı tedavisi alan hastalar her 6 ayda bir ortodonti hekimlerini ziyaret ederek diş taşının yeniden oluşup oluşmadığı hakkında bilgi almalıdır.
Eğer sorununuz daha büyükse Bursa Gülüş Tasarımı tedavimizi de mutlaka incelemenizi öneririz.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Yapılması Gerekenler
Diş taşı temizliği sonrası yapılması gerekenler bulunuyor. Hastalar uyulması gereken kurallara dikkat etmezler ile tedavi sonrasında büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kalabilirler. Birazdan belirteceğim maddeleri her tedavi sonrası doktor hastalarına ayrıntılı olarak aktarmaktadır.
Diş tedavisi sonrası hastalar en az 2 saat boyunca herhangi bir şey yememeli, içmemelidir.
Tedavi sonrasındaki ilk 24 saat içerisinde orta sıcaklıkta içecek ve yemekler tüketilmelidir. Tamamen sıcak ve tamamen soğuk şeyler diş hassasiyeti yaşamanıza neden olabilir.
Diş taşı tedavisi sonrası hafif şişkinlikler görülebilir. Bu şişkinlikleri giderebilmek için dışarıdan buz torbası tedavisi uygulanabilir.
Diş taşı tedavisi sonrası biraz ağrı yaşamak oldukça doğaldır. Doktorunuzun verdiği hafif ağrı kesiciler haricinde ilaç kullanmanızı kesinlikle önermiyoruz.
Tedavi sonrasında hastalar diş temizliklerine tamamen dikkat etmelidirler. Tedavi sonrasında diş temizliği yapmak kesinlikle zorunludur. Ağız bakımı konusunda diş fırçası, diş ipi veya antiseptik gargara tercih edilebilir. Ağız bakımı yapılmaması durumunda diş taşı sorunu tekrarlayabilir.
Diş diplerinde yer alan plaklar temizlendikten sonra ortaya çıkan boşluklar ilk başta hastayı rahatsız edebilir.
Diş taşı hastanın dişlerinde bazı dokuları kaybetmesine neden olur. Tedavi sonrasında her şey yolunda gitse bile dişlerde sallanma devam edebilir.
İlk 6 aylık sürecin tamamlanması ile beraber tedavinin ne denli başarılı olduğunu görmek amacı ile doktora gitmek kesinlikle önerilmektedir.
Kontrol sırasında iltihap devam ediyorsa temizlik işlemi yeniden yapılır ve sürecin devamlılığı takip edilir.
Tedavi sonrasında hasta yukarıda belirttiğimiz kurallara uyarsa kısa süre içerisinde tartar ve plaklardan kurtulur. Aksi halde tüm süreci yeniden yaşamak durumunda kalabilir.
Diş Taşı Temizliği Sırasında Acıtır mı?
Diş taşı temizliği sırasında oldukça özel ekipmanlar kullanılmaktadır. Ortodonti uzmanı edindiği tecrübeleri doğru bir şekilde kullanması durumunda hastanın acı hissini minimuma indirebilmektedir. Diş üzerine uygulanan bir işlem olduğu için çok az da olsa bazı hastalar ağrı hissedebilir. Ancak büyük bir bölüm tedaviyi tamamen ağrısız ve sancısız atlatmaktadır.
2022’de Diş Taşı Temizleme Fiyatları Ne Kadar?
2022 yılı diş taşı temizleme fiyatları üzerine araştırma yapan hastalar internet üzerinde birçok farklı sonuç ile karşılaşabiliyor. Diş taşı temizleme işlemi tamamen kişiye özel olarak yapılan bir işlemdir. Bu nedenle sabit bir fiyat vermek neredeyse imkansızdır.
Diş taşı temizleme fiyatı araştırması yapmadan önce bu alanda başarılı doktor arayışına girmenizi öneririm. Zira ortodonti uzmanının deneyimi, tecrübesi ve referansları daha önemlidir. Alanında uzman bir doktor bulduktan sonra fiyat araştırması yapmanızı daha doğru olacaktır.
Bursa Diş Taşı Temizliği ve Fiyatları
Bursa Diş Taşı Temizliği ve Fiyatları ile ilgili bilgi edinmek isteyen kişiler Ortodontist Bircan Bektaş ile iletişime geçebilirler. Modern özel kliniğinde hastalarına hizmetlerde bulunan Bircan Bektaş, son teknolojik ekipmanlar kullanarak diş taşı temizliği yapmaktadır. Bursa Diş taşı temizliği fiyatı için Bircan Bektaş ile iletişime geçmeniz yeterlidir.
Ortodonti işlemlerinden biri olan gülüş tasarımı; diş eti estetiği ve diş estetiği üzerine çeşitli işlemlerin yapıldığı tedavilere verilen genel bir isimdir. Birçok kişi bu işlemlerin sadece diş çarpıklığı, diş eksikliği ve dişler arasında boşluklar bulunan kişilere uygulandığını düşünür. Oysa düzgün dişlere sahip fakat diş ve diş eti uyumsuzluğu bulunan kişiler de bu hizmeti alabilir. Bu tedavi yöntemi size adından da anlaşıldığı üzere daha sağlıklı ve daha estetik bir gülüş kazandırır.
Dişlerini göstermekten çekinen her hastaya uygun olan bu işlem sağladığı güzel gülüşler sayesinde binlerce kişinin özgüven sahibi olmasını sağlamıştır. Gülüş tasarımı ile ilgili merak edilen tüm bilgiler yazımızın devamında ayrıntılı olarak yer almaktadır.
Estetik Gülüş Tasarımı Nedir?
Gülüş tasarımı, son yılların en çok tercih edilen estetik uygulamalarından birisidir. Gülüşünden memnun olmayan hastalara uygulanan bu işlem diş eti ve dişler üzerine uygulanmaktadır. Tedavi sırasında hastaların öncelikle diş eti ve dişlerinde sorunlar giderilir. Diş ve diş etindeki kötü ve istenmeyen görünüm düzeltilir, tüm dişlerin birbiri ile uyumlu hale gelmesi sağlanır. Uygulanacak işlemler sonrasında diş eti, dişler ve dudak arasında maksimum uyum sağlanarak en güzel gülüş ortaya çıkarılır.
Gülüş tasarımı çalışmaları ilk olarak dijital ortamda başlar. Ortodontist hekim hastasının diş düzenini, diş etlerinin konumunu, diş duruşu gibi teknik düzeltmelerin tamamını dijital ortamda yapar. Yapılan işlemlerin tamamında hastanın ağız yapısına uygun en ideal gülüş tasarlanır. Gülüş tasarımı belirledikten sonra uygulama aşamasına geçilebilmesi için uygun tedavi yönteminin belirlenmesi aşamasına geçilir. Hasta ile beraber yapılan seçim sonrasında gerekli tedavinin uygulanmasına başlanır ve tedavi tamamlanır.
Tedavi tamamen alanında uzman bir Ortodonti uzmanı tarafından yapılmalıdır. İdeal gülüş yapısına ulaşabilmek için kesinlikle ön muayeneden geçmek gerekmektedir. Yapılacak olan klinik muayenede hastanın ağız yapısı bilgisayar ortamına aktarılır. Bu tedavi esnasında uzman hekim hastanın ağız ve diş yapısını da bütünü ile incelemektedir.
Gülüş Tasarımı Tedavi Teknikleri
Gülüş tasarımı tedavi teknikleri hastanın ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir. Ortodonti uzmanları, hastaların ihtiyaç duyduğu tedavi şekillerini belirleyerek uygulama aşamasına geçmektedir. Hastaya uygulanacak işlemlerin belirlenebilmesi için ön muayene yapılması kesinlikle şarttır.
İşlemlerde kullanılan aktif tedavi yöntemleri şu şekildedir;
Diş yapısında bozukluk olan kişilerin en çok istediği şeylerden birisi de özgürce gülebilmektir. Birçok insan ömrünün sonuna kadar gülememekten, toplum içine çıkmaktan endişe etmektedir. Bu durumdan kurtulabilmenin ve özgürce gülebilmenin tek yolu ise gülüş tasarımı uygulamasından geçmektedir. Başarılı bir uygulama için öncelikle hastanın ağız yapısı incelenmektedir. Uzman bir Ortodontist tarafından yapılan ilk muayenede hastanın ağız yapısı, diş yapısı, diş eti yapısı incelenir. Gülüş tasarımının yapılabilmesi için ağız yapısı ve diş yapısının fotoğraf ve videoları çekilerek dijital tarama aşamasına geçilir. Dijital tarama ile beraber hastaya en uygun tasarım ve tedavi yöntemi belirlenir.
Ortodonti sektörüne özel olarak geliştirilen yazılımlar ile hastanın ağız ve diş yapısı bütünü ile inceleme altına alınır. Hastanın ağız yapısına uyacak estetik, doğal bir gülüş yakalamak için yazılımlar üzerinden diş etleri, diş yapısı ve dudaklar arasında bir uyum sağlanır. Hazırlanan tasarımın uygulanabilmesi için hastanın kesin onayı alınır. Dijital gülüş tasarımına onay verilmesi durumunda ilgili tedavi yöntemi belirlenir ve işlemlere başlanır. Ortodonti uzmanı hastaya özel olarak bir tedavi yöntemi belirleyerek gerekli işlemlere başlar. Tedavinin ne zaman tamamlanacağı hastanın diş ve ağız yapısına göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden süreç herkes için farklı işler.
Bursa Gülüş Tasarımı ve Ücretleri
Yazımızın son bölümünde Bursa Gülüş Tasarımı ücretleri hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bursa Ortodontist uzmanlarımız sizin için bir ön muayene yapmaktadır. İşlem hakkında en merak edilenlerden biri de maddi boyutudur. Tedavi ücretleri her yıl piyasa durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Fiyatlandırma yukarıda da belirttiğimiz üzere tercih edilen tedavi şekline göre değişiklik göstermektedir. Herkese göre değişen fiyatlandırma için net bir sayı söylemek doğru olmaz. Bursa Gülüş Tasarımı ücreti öğrenmek için kliniğimizi ziyaret etmeniz yeterlidir. Yapılacak ön görüşme ve muayene ile beraber uygun tedavi şekli belirlenerek fiyatlandırma ortaya çıkarılır. Yapılacak işlemler ve ücretlendirme hakkında bilgi edinmek için iletişime geçmeniz yeterlidir.
Dişlerinizin tek işlevi sadece yeme fonksiyonuna eşlik etmek ve yardımcı olmak olmadığından bakımlı ve sağlıklı olması da oldukça önemli bir hal alır. Düzgün bir diş ve çene yapısı birlikte olduğunda hem sindirim sisteminize etki eden hem de güzel gülüşlerinizin olmasına kolaylık sağlar.
Ağrı yapmayan, çürük olmadığından dolayı herhangi bir sağlık sorunu çıkarmayan dişlerinizin sorunsuz olduğu kabul edilmemelidir. Çünkü çene ve diş yapısından kaynaklanan etmenler gülüşlerinizin daha kısıtlı, yarım veya eksik kalmasına neden olabilir. Bunun için Bursa ortodontiihtiyaçlarınıza cevap verecek bir uzmanla tedaviye başlamanız kaçınılmaz bir durum olacaktır.
Ortodonti Desteği Nedir?
Dişlerinden fonksiyonel olarak herhangi bir şikayeti olmayan kişilerin çene, kemik veya kaslarla alakalı bir takım sorunları olabilir. Dişlerin birbiriyle uyumlu ve normal bir yapıda gelişmiş olması gerekir. Dişlerinizin, çene ve diş ilişkilerinizin doğru şekilde olmasını sağlamak adına ortodonti desteği almanız önemlidir. Doğru teşhis koymak ve tedavi yolunun belirlenmesinde uzman hekimle çalışmak sonucun daha kısa sürede ve istediğiniz şekilde olmasını sağlayacaktır.
Ortodonti Hizmetleri Nelerdir?
Bahsedilen sorunların giderilmesi başta olmak üzere birçok konuda tedavi sağlayan ortodonti biriminin farklı hizmet alanları vardır.
Bunlar arasında:
Ortognatik Cerrahi,
Lingual ortodonti tedavi,
Yetişkin ortodontisi,
Çocuk ortodonti tedavisi,
Estetik tel tedavisi
Şeklinde bazı başlıklardan bahsedilir. Bunların tamamı uzmanlık, eğitim ve bu alanda başarı gerektiren tedavilerdir.
Ortodonti Tedaviler Nasıl Yapılır?
İhtiyacınız olan ortodonti tedavisi için başvurduğunuzda sorunun neden kaynaklandığına dair gerekli sonuca ulaşmak için bazı test ve röntgen işlemlerine başvurulur. Ardından tanı konulduktan sonra gülüşlerinizin daha içten, düzgün ve çekinmeden var olması için gerekli olan tedaviye karar verilir. Yapılan tedavi sonrasında estetik ve diş sağlığı aynı anda sağlanmış olacağından hastanın memnun olması da mümkün hale gelir.
Sonuçların Alınması Nasıl Olur?
Bahsedilen sorunlar diş ve çene yapısını doğrudan ilgilendiren etmenler olduğundan dolayı işlemlerin kısa sürede sonuçlanmasını beklemek hata olabilir. Bunun en büyük nedenleri arasında ise geç kalınmış tedavilerdir. Erken yaşta ve fark edilir edilmez tedaviye başlanması sürecin daha kısa ve istenen şekilde olmasına katkıda bulunur.
Ama yine de yetişkin çağlarda da tedavinin mümkün olduğunu bilmek ve uzman bir hekim olduğunda başarılı sonuçlar alınacağından emin olmak gerekir. Çocuk veya yetişkin işlemlerinde tecrübeye, hastanın durumuna ve hekime bağlı olarak her hasta için farklı tedavi süreçlerinden bahsetmek mümkündür.
Dişleri beyaz, çürük olmayan, ağrı hissetmeyen veya ferah bir ağız yapısına sahip olan kişilerin diş sağlığının yerinde olduğunu düşünmek hata olacaktır. Çünkü dişlerin tek fonksiyonu çiğnemek, sindirim sistemine katkıda bulunmakla sınırlandırılamaz. Dişlerin çene ile olan bağlantısını bilenlerin ne kadar iç içe olduğunu anlamak konusunda sorun yaşamaz. Hastaların genellikle genetik yapıdan kaynaklı şekilde yaşadıkları çene ve diş sorunlarının çözümünde ortodonti tedavilerinden destek alması önerilir.
Oldukça erken yaşta dişlerin yerine yerleşmesi ve kalıcı dişlerin çıkması sonrasında fark edilen yapısal değişimler ortodonti alanında uzman bir hekime başvurmanız gerektiğini ortaya koyar. Hekim tarafından yapılan inceleme ve gerekli görüntüleme işlemlerinden hemen sonra tanı ve tedavi sürecine başlanır. Bunun için gülüşlerinizi saklamanız veya rahatça gülmeyi ertelemeniz gerekmez.
Gülümsemek ve Ortodonti İlişkisi
Gülerken ağzını kapatan, başını çeviren veya farklı sorunlar yaşayan kişilerin dişlerinde genel anlamda çene ilişkisinden kaynaklanan yapısal sorunlar olduğu düşünülür. Bursa ortodonti hizmetlerinden yararlanmak için öne sürülen nedenler arasında estetik kaygılar yanında zaman içinde çiğneme fonksiyonunda yaşanan sorunlar da gözlemlenir. Gülümserken yaşanan sorunların giderilmesi için ortodonti tedavilerinden yararlanmak önemlidir.
Ortodonti Tedavilerinin Süreçleri
Her konuda olduğu gibi hastanın durumuna ve tanının ne olduğuna göre farklı işlemler yapılması gerekebilir. Uzman hekim tecrübe ve yetkinliğine bağlı olarak tanı koyduktan sonra tedavi süreci ile alakalı da bilgi verir.
Bazı tedavi birim ve alanları ise şu şekildedir:
Pekiştirme,
Estetik diş teli uygulamaları,
Yetişkin ortodontisi,
Çocuk ortodontisi olarak sıralanabilir.
Bunların tamamı uzman bir ekip ve hekim eşliğinde uygulandığında anlamlı olacaktır. Aksi durumda tedavilerin süreçlerinde uzama yaşanması ve çeşitli sorunların ortaya çıkması kaçınılmaz olur.
Tellerden Korkan Hastalara Son
Yaş fark etmeksizin diş ve çene yapısında çeşitli sorunlar olan hastalar kullanımına sık başvurulan diş tellerini kullanmak durumunda kaldıklarında estetik kaygılar yaşayabilir. Bu sorunların ortaya çıkması halinde estetik, görünmeyen veya daha az görünür olan diş teli kullanımı yoluna gidilir. Bu durum hastaların tedavi sürecinde daha rahat olmasını sağlar. Böylece hastaların kendini daha iyi ve rahat hissetmesi kaçınılmaz bir durum olur.
Gülüşleriniz Kaybolmasın
Gülümsemek ve kendinizi daha özgüvenli hissetmek için ortodonti tedavilerinden yararlanmak gereklidir. Bunun yanında tedavi sonucunda hekimin önerilerine ve kontrol durumlarına uymak da gereklidir. Gülüşleriniz daha çok mutluluk verdiğinde tedaviye neden daha erken başlamadığınızı sorgulamanız söz konusu olacağından geç kalmadan hekime başvurmalısınız.
Ağız ve diş sağlığınızın yerinde olması ağrınızın olmaması, diş etinde sorun yaşamamanız veya diğer etmenler ile birlikte ele alınabilir. Ama diş sağlığı denen kavram sadece beslenmeye yardımcı olmak şeklinde yorumlanmamalıdır.
Rahat gülemeyen, elleriyle dişlerini kapatmak zorunda kalan veya çeyrek gülümsemelerle yetinmeyi seçenlerin de çene ve diş yapısında sorun yaşadıkları bilinmelidir. Gülerken söz konusu olan esnek durumların ortaya çıkması için diş yapınızın doğru bir şekilde çenenize yerleşmiş olması gerekir.
Ortodonti gülüşlerinizde ve dişlerinizin estetik yapısında sorun olmasını engelleyen en önemli alandır. Dişlerinizin yapısından veya gülerken ortaya çıkan hoşnutsuz hallerden kurtulmak için Bursa ortodontiimkanlarını değerlendirmek gerekir. Uzman bir hekim tarafından yapılan tedaviler sonucunda yetişkin veya çocuk olması fark etmeksizin başarılı sonuç alınması mümkün olur.
Ortodontiye Neden Başvurmalısınız?
Dişlerinizin çene ile olan ilişkisi ciddi şekilde ağız ve diş sağlığınızı etkiler. Bunun yanında psikolojik olarak da kendinizi iyi hissetmenize neden olan bir durumdur. Diş yapınız, çene sorunlarınız veya bununla ilişkili rahatsızlıklar için ortodonti birimiyle çalışmanız gerekir.
Küçük yaştan itibaren aksatılmaması gereken bir tedavi olmasına karşılık ilerleyen yaşta ve yetişkin yaşında bile geç kalınmış sayılmaz. Tedaviyi olumlu yönde etkileyen etmen ise mümkün olan en kısa süre içinde hekime başvurmaktır.
Yetişkin ve Çocuk Ortodontisi Farklı Mıdır?
Hekimin uzmanlık alanına ve tecrübesine bağlı olarak hem yetişkin hem de çocuk ortodontisi alanında hizmet almanız mümkün olur. Çocuk yaşta bu şekilde bir durum gözden kaçırılmadan hemen hekime başvurulduğunda süreç daha başarılı olacağından geç kalınmaması önemlidir.
Ama yetişkin olanların da:
Geç kalmış olmadıklarını,
Farklı yollar çizerek tedavinin sağlanacağını,
Başarılı sonuçlar alınmasının mümkün olduğunu bilmeleri önemlidir. Vakit kaybetmeden tanı koymak için uygun şekilde tetkikler yapılmasına başlanmalıdır.
Ortodonti Tedavisinde Süreç Nasıl İşler?
Sürecin işlemesi ilk olarak hastanın tedavi için diş hekimine başvurması ile başlaması gerekir. Hekim gözle kontrol yanında gerekli röntgen ve işlemlerin yapılmasını da ister. Buna bağlı olarak tanı ortaya çıkar. Hastanın durumuna ve elde edilen verilere göre yapılacak olan karşılıklı görüşme sonucunda tedaviye başlanması sağlanır.
Diş Telleri Takılması Zorunlu Mudur?
Diş telleri yetişkin veya çocuk her kesimden hasta için rahatsız edici olabilir. Hastalığın durumuna ve belirlenen tedaviye göre kullanılıp kullanılmayacağına karar verilebilir. Ama kullanılan diş tellerinin estetik ve rahatsız etmeyecek tasarımda olanlarını tercih etmek de mümkün olduğundan çekinmeden kullanılabilir.