Başlıklar
Dişler Arasındaki Boşluk Kapanabilir Mi?
Dişlerinizin çeşitli nedenlerden dolayı aralarında boşluklar olması sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Dişler arasında bulunan bu boşlukların diğer adı diastema olarak adlandırılır. İki diş arasındaki boşluk anlamına gelen bu kavram dişler arasında meydana gelen uyuşmazlıktan dolayı yaşanabilir. Babanın diş arklarının geniş, annenin ise fazla küçük dişlere sahip olması durumunda yaşanma oranı daha yüksek olabilir.
Dişler Arasında Boşluk ve Farklılıkları
Diş arasında boşluk olması haline farklı isimler verilmesinin nedeni boşluğun neden kaynaklandığıdır. Diastema uyuşmazlıktan kaynaklanan diş ayrılıklarını anlatmak için kullanılırken frenektomi ise üst dudak diş etlerini bağlayan dokuların dişlere çok yakın olmasını anlatır.
Bir başka etmen ise yutma sırasında yaşanan dilin dışarıya doğru itilmesi eğilimidir. Bu durum dişlerin aralıklı olmasına neden olabilir. Yeterli kemik bulunmadığında da dişleriniz kıpırdamak zorunda kalabilir. Bu durumların tamamı dişlerin arasında boşluk olmasına neden olsa da tedavisiz bir sorun değildir.
Kompozit Dolgu Tedavisi İle Kapatma
Diş aralıklarını kapatmak ve daha estetik bir görüntü elde etmek için kompozit dolgu yapılmasına sık sık başvurulur.
En kolay yollar arasında bulunan bu işlem estetik açıdan da fayda elde edilmesine olanak tanır. İşlem:
- Kompozit dolgu ile tek seans sonunda aralıkların doldurulmasıdır,
- Sabitleyici kullanımı gerekli değildir,
- Belli aralıklar ile yeniden yapılması gereklidir,
- Cilalanma ve yenilenme dönemleri takip edilmelidir.
Bu sayede dişlerin arasındaki boşlukların kapatılması mümkün olur. İşlem oldukça acısız ve kısa sürede yapılacak türdendir.
Ortodonti Tedavisi İle Boşlukları Kapatma
Daha kalıcı çözüm arayanlar için uygulanan boşluk kapama yöntemlerinden bir tanesi de ortodontik tedavidir. Ortodontik tedavinin kalıcılığı uzun olsa da tedavi süreci yaklaşık bir seneyi bulabilir.
Diş aralıkları bu tedavi ile ortadan kaldırıldığında bile tekrar diş aralıklarının oluşmasını engellemek adına sabitleyici kullanılması gereklidir. Bunun için sık sık kontrol edilmesi gerekebilir.
Yaprak Porselen Uygulaması Kullanmak
Bir başka diş boşluğu kapatma yollarından bir tanesi de yaprak porselen uygulamasıdır. Düzgün ve işinin uzmanı birisi tarafından yapıldığında estetik açıdan oldukça iyi sonuçların elde edilmesi mümkün olur.
Yetenekli bir teknisyen ve başarılı bir diş hekiminin birlikte hareket etmesi sayesinde kolaylıkla yapılır ve sonuçları etkileyicidir. Hem beyaz hem de kırmızı estetik işlemlerinin birlikte tamamlanması gereklidir.
Diş Boşluklarının Ortadan Kaldırılması İçin En ve Boy Oranlaması
Yapılan işlemlerin sadece aralıklı olan dişlerdeki sorunların ortadan kaldırılması için yapılmadığını bilmek gerekir. Çünkü dişlerin yeniden konumlandırılması veya diş etleri ile alakalı sorun yaşanmaması adına en ve boy oranlamasının doğru şekilde yapılması gerekir.
Ayrık dişlerin birleşik görünmesi adına yapılacak olan ortalama işlemlerinde teknisyenin başarısı daha öndedir.
Diş Boşluklarında Tamamen Çözüm
Bahsedilen uygulamalarla alakalı en çok merak edilenlerin başında genel olarak dişlerin tamamen bu sorundan kurtulup kurtulmayacağı konusu vardır. Yapılan uygulamanın ne olduğuna ve hekimin başarısına göre değişmekle birlikte genel olarak diş boşluğunun uzun vadede kapatılmasının mümkün olduğunu dile getirmek gerekir.
Tedavi Süresi
Diş boşluklarının estetik açıdan verdiği kaygı da göz önüne alındığında tedavi süresinin uzun olması bazen hastaların endişelenmesine neden olabilir. Dişlerin aralıklarının kapanması için uygulanacak olan yönteme bağlı olarak genel anlamda bir süre vermek mümkündür.
Çünkü her hasta özelinde bir değerlendirme ve süreden bahsetmek mümkündür. Genel anlamda 8 ay ile 30 ay arasında değişen bir süre zarfından bahsetmek gerekebilir. Diş telleri kullanımı olduğunda süre için 18-24 ayı baz almak doğru olacaktır.
Ön İki Diş Boşluğunun Kapatılması
Dişlerde yaşanan diş boşluğu durumu genel olarak ön iki dişte olduğunda daha çok önemsenir. Bunun için ön iki dişin boşluğunda da aynı şekilde tedavi izlenmesi gereklidir. Tedavi ile daha kısa süre içinde ön iki diş arasında bulunan boşluğun kısa veya uzun vadede ortadan kaldırılması mümkün olur.
“Dişler Arasındaki Boşluk Kapanabilir Mi?”