Başlıklar
Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dişlerin ve diş yapısının insanlar için hem sağlık ve hem de estetik açıdan özel bir önemi vardır. İdeal olarak istenen şey, daima dişlerin birbirleriyle uyumlu bir düzen içerisinde bulunmasıdır. Ancak hem doğuştan gelen ve hem de sonradan gelişen bazı olaylar, insanlarda diş yapısının bozulmasına mahal veren bazı sorunları ortaya çıkabiliyor.
Ortodonti tedavi yaklaşımı genel olarak bu türden sorunların giderilmesini amaçlıyor. Birçok insana önemli faydaları dokunan ve alanında uzman hekimlerce uygulanabilen ortodonti tedavisi, doğrudan dişlere birtakım aparatların takılması yardımıyla yapılıyor. Eğer uzman hekim gerekli görürse çene kemiği üzerine de bu aparatları takarak görünümü düzeltmeye çalışabiliyor.
Ortodonti Tedavi Çeşitleri
Birçok kişi üzerinde başarıyla uygulanabilen ortodonti tedavisinde duruma göre birçok farklı yöntem kullanılabiliyor. Sabit veya hareketli uygulama seçenekleri bunlar arasında yer alıyor. Sabit uygulama yönteminde braketler, özel sabitleme sağlayan aparatlar veya yer tutucu aparatlar kullanılabiliyor.
Buna ek olarak hareketli uygulama seçeneğinde ise akrilik veya şeffaf plak malzemelerinden destekler alınabiliyor. Hareketli aparey türleri arasında alignerlar, splintler, dudak ve yanak tamponları, çene genişleticiler ve headgear gibi bazı özel tasarım araçlar bulunuyor. Danışanın ihtiyacına göre hekim olabilecek en iyi nitelikte tedavi metodunu belirleyebiliyor.
Ortodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılıyor?
Ortodonti tedavisinin yapılmasını gerektiren sebepler arasında birçok türden farklı ve önemli etkenler yer alabiliyor.
- Dişlerin tamamen veya kısmi olarak bir çarpık yapısının bulunması,
- Dişler arasında geniş ve uyumsuz boşlukların olması,
- Kişilerin sağlıklı şekilde bir çiğneme yapamaması,
- Çene bölümlerinin öne çıktığı durumlar,
- Ağızda kapanma sorunlarının olması,
Genel olarak ortodonti tedavileri bu şekilde bazı olumsuz durumların mevcut olması halinde kişilere özel şekilde yapılabilirler.
Ortodonti Tedavisi Aşamaları
Diş yapısı ve çene bozukluğu gibi sorunlarda sıklıkla başvurulan yöntemlerden biri olan ortodonti tedavisinde hekimler belirli bir planlama dahilinde sürece yön vermeye çalışırlar. Öncelikle ilk etapta genel bir muayene gerçekleştirilir.
Eğer diş ve çene yapısı tedaviye uygunsa ikinci aşamaya geçiş sağlanır. Bu noktada hekimler ağız içi ve dışı bazı fotoğraflar alırlar. Çene ölçülerini de aldıktan sonra yan kafa filmini çekerler.
El bilek filmiyle birlikte gereksinim duyulursa ön ve arka yöne dair kafa filmlerini de elde etmeye çalışırlar. Tüm bunların neticesinde danışana da bilgi verilerek tedavi için asıl planlamanın olduğu bölüme geçilir.
Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş teli tedavisinde süreç genel olarak kişiden kişiye göre bir değişkenlik gösterir. Diş ve çene yapısındaki sorunlara bağlı olarak bu tedavilerin 1 ila 2 yıllık bazı süreler zarfında devam ettiği olur.
Kullanılan yöntem, dişler ve çenedeki kemik yapısı bazen tedavinin 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanabilmesine de bir imkân sağlayabilir. Ancak bu süreler ilgili durum özelinde bazen 3 ila 4 yıla kadar bile uzayabilir.
Ortodontik Tedavi Öncesi ve Sonrası
Birçok sağlık merkezi bünyesinde danışanlara ortodontik tedavi öncesi ve sonrasına dair bazı görseller önceden gösterilir. Bu sayede kişilerin ilgili tedavi sonucunda ne gibi bir durum elde edileceğine dair fikirler onlara sunulur.
Diş Teli Tedavisi Süresi Hızlanır mı?
Uygulaması yapılan diş teli için tedavi süresini kısaltma noktasında insanlar kendilerince önemli bir inisiyatif alabilirler. Eğer kontrol zamanlarına riayet edilirse, diş bakımları eksiksiz ve doğru yapılırsa ve doğru bir beslenme planı dahilinde hareket edilirse bu konuda güzel olanaklar elde edilebilir.
Ortodonti Her Yaşta Yapılabilir mi?
Ortodonti tedavisinden genel anlamda her insan yararlanabilir ancak bu konuda maksimum bir faydanın alınabilmesi için tavsiye edilen, 9 ila 14 yaş aralığında bu tedaviye başvurulmasıdır.
Ortodonti Tedavi Fiyatları
Ortodonti tedavisi fiyatları, kişilerin ihtiyacına göre bir değişkenlik gösterir. Hangi teknikle hangi soruna yönelik uygulamaların yapılacağı bu noktada hizmet fiyatlarının belirlenmesine bir olanak sağlar.
“Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?”