Diş sağlığının korunması için ortodonti tedavisinde ağız bakımı çok önemlidir. Tedavi sürecince diş temizliğine ekstra özen gösterilmesi gerekir. Ortodonti hastaları, diş teli tedavisi almaya başladıktan sonra ağız ve diş sağlıklarına eskisine nazaran daha fazla önem vermelidir. Diş ve diş eti temizliğinin doğru şekilde yapılamaması durumunda ağız kokusu, diş eti iltihaplanması ve diş çürüklükleri gibi durumlar sıklıkla görülür. Bu nedenle ortodonti tedavisi alacak kişiler, tedavi sonrasında kendilerini ne gibi bir sürecin beklediğini kesinlikle öğrenmesi gerekiyor. Bu yazımız içerisinde ortodonti tedavisinde ağız bakımı nasıl yapılır, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi bu konular üzerine bilgiler vermeye çalışacağız.
Başlıklar
Ortodonti Tedavisinde Ağız Bakım Yöntemleri
Ortodonti tedavisinde ağız bakımında önemli olan doğru fırça kullanımıdır. Bu süreçte diş teli tedavisi görenler için özel olarak üretilen hassas diş fırçaları ve arayüz fırçaları kullanmak gerekir. Normal diş fırçaları yeterli temizliği sağlamaz, teller olduğu için dişinizin tamamına erişemez.
Arayüz fırçaları ve ortodonti tedavisinde ağız bakımının detaylarına yazımızın devamında göz atalım.
Ortodontik Diş Fırçası Kullanımı
Diş teli tedavisi gören kişiler ağız ve diş bakımlarına olabildiğince dikkat etmelidir. Yemek artıkları diş telleri arasına sıkışabilir, fırçalama sırasında gözden kaçarak diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden tedavi boyunca özel fırçalar kullanılmalı, dişler özenli şekilde temizlenmelidir.
Tel tedavisi gören kişiler tedavi boyunca normal diş fırçalarını kullanamazlar. Diş teli kullananlar için tasarlanan fırçalar en arka dişlere bile rahatça ulaşabilmeli, bütünsel temizlik sağlamalıdır. Ağız yapısı küçük olan kişiler bile kendilerine uygun özel diş fırçaları rahatlıkla bulabilirler. Bu bağlamda kendilerine uygun diş fırçası seçen hastalar diş fırçalamadan önce ağızlarını iyi bir şekilde çalkalamalıdır. Bu sayede fırçalama öncesinde diş teli arasında bulunan yiyecek parçaları tamamen hijyenik bir şekilde temizlemektedir.
Diş fırçası 45 derecelik bir eğime alınmalı ve dişler 45 derecelik bir açı ile temizlenmelidir. Braketler üzerine yapılacak işlemler sonucunda ağız kokusu başta olmak üzere bakteri kaynaklı birçok sorunun önüne geçilmektedir. Dişler fırçalandıktan sonra diş ipi kullanılmalı, diş fırçasının ulaşamadığı noktalar diş ipi ile temizlenmelidir. Diş fırçalandıktan sonra ağız içi bol su ile durulanmalıdır.
Ortodonti Tedavisinde Arayüz Fırçası Kullanımı
Diş fırçası veya diş ipi kullanamayan ortodonti hastaları ağız ve diş bakımlarını arayüz fırçası ile sağlayabilirler. Diş ipi yetersiz geliyor, yemek artıklarını temizleyemiyor ise arayüz fırçası ile diş bakımını yapabilirsiniz. Arayüz fırçası kullanmak mecburi değildir ancak diş ile tel arasındaki boşlukları büyük ölçüde temizler.
Genelde birçok kişi diş tellerinin arka kısmının yeterince temizlenip temizlenmediğini bilmez. Diş fırçasının ulaşamadığı bu kısımlara, implatların diş etiyle birleştiği yerlerin tedavisinde arayüz fırçasından rahatlıkla destek alabilirsiniz. Dişlerinizde derinlemesine bir temizlik sağlayacaktır.
Öncelikle ortodonti hastalarına bir kuraldan bahsetmek istiyoruz. Arayüz fırçaları diş macunu ile kullanılmazlar. Fırçayı kullanmaya başladığınızda aşırı sert hareket ettirilmemesi gerekir. Bazı hastalar yanlış arayüz fırçası kullanımından ötürü diş etlerine zarar dahi vermiştir. Fırça kullanımı yapıldıktan sonra ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Bir fırça her ne olursa olsun en fazla 30 gün kullanılmalıdır. Her ortodonti hastası arayüz fırçası kullanacak diye bir durum yoktur. Ortodonti uzmanı gerekli görmesi durumunda hangi dönem aralığında arayüz fırçası kullanmaları gerektiğini hastalarına anlatmaktadır.
Ortodonti Tedavisinde Kullanılabilen Ağız Bakım Suyu
Ortodonti tedavisinde ağız bakımı nasıl yapılır konusunda son olarak ağız bakım suyu konusunda değinmeye çalışacağız. Ortodonti tedavisinde kullanılabilen ağız bakım suyu seçimi de oldukça önemlidir. Bu tarz ürünler bakteri oluşumunu engellediği gibi plakları da başarılı bir şekilde temizlemektedir. Genelde birçok ortodonti hekimi doğru ürünü doğru şekilde kullanıldığı sürece ağız bakım sularını önermektedir. Ağız bakım suları diş fırçasının ulaşamadığı yerlere ulaşarak yiyecek artıklarının atılmasını sağlar. Ortodonti uzmanından izin alarak hangi ürünü ne şekilde kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.
Diş teli tedavisi alan hastaların ağız bakımlarını nasıl yapmaları gerektiği hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Diş teli tedavisi almak, süreç hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler Bursa’nın en başarılı ortodonti hekimlerinden Bircan Bektaş ile iletişime geçebilirler. Modern cihazlara sahip teknolojik muayeneye sahip olan Bircan Bektaş, bugüne kadar birçok kişiyi hayallerine ulaştırdı.
Ortodonti tedavisinde ağız bakımı nasıl yapılır merak edenler için yazımızda cevaplandırmaya çalıştık. Ortodonti ile ilgili akılınıza takılan sorulara yanıt bulmak için iletişim bölümü üzerinden bizlerle temas kurabilirsiniz.
Ortodonti tedavisi ve hizmetlerimiz ile ilgili bilgi verici yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz. Diğer bir yazımız dikkatinizi çekebilir; Ortodonti Tedavisinde Neden Diş Çekilir?