Bu yazımız içerisinde son zamanların en çok merak edilen ortodonti tedavilerinden birisi olan Damon braket hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Dişler üzerine yapıştırılarak doğal hizalama oluşturmaya aracılık eden damon braket, hastaların hayal ettiği gülücüklere kavuşmasını sağlıyor. Dişlerinde yapısal bozukluklar bulunan kişilerin tercih ettiği damon braket, bu güne kadar birçok kişinin hayatını değiştirmiştir. Kapalı braket sistemi ile ilgili detaylar ve merak edilenleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Üzerinde kendine ait kapağı bulunan braket sistemlerine Damon braket adı verilmektedir. Uygulaması klasik braket ile neredeyse aynıdır. Dişler üzerine yapıştırılan damon braketlerin farkı sık aktivite edilmemeleridir. Herhangi bir şekilde tel veya lastik ile bağlanıp sıkıştırılamazlar. Bu ürünlerin amacı dişleri doğal bir şekilde kaydırarak gerçek sıralanmasına ulaşmalarını sağlamaktır. Hastaların çok rahat kullandığı bu ürünler doktorlar tarafından da sıklıkla önerilmektedir. Diğer ortodonti ürünlerinde nazaran daha kısa sürede sonuç vermesi ile bilinmektedir.
Damon braket yukarıda da belirttiğimiz üzere dişleri sıralamak üzerinde kullanılan bir üründür. Bu işlemi yaparken kendisine özel bir yöntemden destek alır. Normalde klasik braket kullanıldığında dişleri sıralamak için lastik veya bağlama tellerinden baskı uygulanarak destek alınır. Damon brakette ise herhangi bir şekilde dışarıdan kuvvet alınmaz. Braketler kuvvetler uygulayarak işlerin zaman içerisinde yavaş yavaş doğal haline gelmesini sağlar. Hastalar bu sayede çok sık doktor kontrolüne gitmek zorunda kalmazlar. Bu tedavi yönteminin geliştirilmesi ile beraber randevulara harcanan zaman büyük ölçüde azalmış oldu. Hastaların hangi durumlarda damon sistem kullanıldığından bahsedelim.
Hangi durumlarda damon braket sistemin kullanılacağını ise şu şekilde açıklayabiliriz. Kullanılacak braket türüne tamamen hasta ile doktor karar vermektedir. Hastanın beklentisi, dişlerin durumu, tedaviye geliş süreci, randevuların kaçırılıp kaçırılma ama durumu gibi birçok etmen braket seçimine etki etmektedir. Tabii en önemlisi hastanın sahip olduğu bütçedir. Klasik braket ile damon braket arasında biraz önce de belirttiğimiz üzere fiyat farkı bulunmaktadır. Karar verebilmeniz için damon braket sisteminin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi vermek de istiyoruz.
Damon Braketlerin Avantajları Nelerdir?
Damon braket tedavi yönteminin bu kadar ilgi görmesinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Daha Hızlı Tedavi Süreci: Damon Braketler, klasik braketlere nazaran tedavi sürecini 7 ay azaltmaktadır. Sunulan bu özellik birçok hastanın ilgisini çekecek düzeydedir.
Klinik Ziyaretlerinin Daha Az Olması: Damon Braket tedavisi almaya başlayan bir hastanın klinik ziyaretleri de giderek azalmaktadır. Sık sık doktor kliniğine gitmede sorun yaşıyorsanız bu tedavi yönteminden destek alabilirsiniz.
Dişler Üzerinde Daha Az Baskı Ve Daha Az Ağrı: Damon Braket sistemi ile tanışan hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda ağrı bildiriminin çok az olduğu saptanmıştır. Bugüne kadar hastaların yalnızca %40’lık bölümü doman sisteminden dolayı ağrı yaşadıkları belirtmiştir.
Daha Az Sürtünme: Daha az kuvvet uygulanan Damon Braketler, hastalara sağlıklı diş hareketleri sağlar.
Plak Ve Bakteri Birikiminin Daha Az Olması: Damon Braketlerin ligatür telleri olmamasından dolayı plak ve bakteri birikimi neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu da yüzeyinin kolay ve hızlı bir şekilde temizlenebilmesini sağlar.
ŞeffafSeçeneğiMevcuttur: Ortodonti tedavilerinde hastaların en çok dikkat ettiği şeylerden birisi de dış görünüşleridir. Dış görünüşlerine önem veren hastalar eğer isterlerse şeffaf braketin tercih edebilirler. Bu ürün braketin görünürlüğünü minimuma indirerek tedavinin hızlı ve etkili bir şekilde sürmesini sağlamaktadır.
Bu kısımda Damon Braketlerin Avantajları hakkında bilgi vermeye çalıştık. Bu tedavi yönteminin hiç olumsuz, dezavantajının bulunup bulunmadığını merak ediyorsanız aklınızdaki soru işaretlerini gidermeye çalışalım.
Damon Braketlerin Dezavantajları Nelerdir?
Damon Braketler avantajları ile ön plana çıkan bir üründür. Ancak, ürünün istenmeyen bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Örneğin fiyat olarak baktığımızda klasik braket ürünlerine nazaran daha pahalıdır. Bu da hastaların ikilemde kalmasına neden olmakta. Ayrıca bu ürünün beyaz tel seçeneği bulunmuyor. Bu özellik belki dezavantaj olarak görülmeyebilir fakat görsel açıdan hastaların olumsuz düşünmelerine neden olabilir. Braket olarak şeffaf ürünler bulunuyor fakat ortadan geçen metal telin beyaz renkli olanı bulunmuyor. Kullanılan ürünler estetik olduğu için görünüme herhangi bir etkisi olmadığını uygulamadan sonra rahatlıkla fark edebilirsiniz.