Dişler; sindirim sisteminin en önemli bileşenlerinden bir tanesi olmasının yanında aynı zamanda sağlıklı bir şekilde gülmek için de anahtar konumundadır. Ağız sağlığının korunması için genel alışkanlıkların değiştirilmesi kadar sağlıklı kalması konusunda titiz davranmak gerekir.
Ağız ve diş sağlığınızın korunması adına kontrollerin düzenli olması, beslenme alışkanlıklarına odaklanma ve hijyen noktasında gerekli önlemleri alma gibi temel unsurlar yanında ayrıntılı yaklaşılması gereken önlemler de bulunur.
Diş Sağlığı İçin Hekim Kontrolü
Dişlerinizin sağlıklı kalması adına senede iki kez diş hekimi kontrolüne gitmeyi alışkanlık haline getirmek önerilir. Bir dişin çürümesi için geçmesi gereken süre aylar olduğundan diş hekimine gitmek için dişinizin ağrımaya başlaması beklenmemelidir. Düzenli kontroller hekimin çürümeyle veya diğer diş sağlığıyla alakalı sorunları erkenden görmesine olanak tanıyacaktır.
Çocukluk Dönemi Beslenmesinin Diş Sağlığına Katkısı
Çocukluk döneminde beslenmenin ne oranda doğru olduğu diş sağlığına büyük katkıda bulunur. Kalsiyum, fosfor, flor yetmezliği bulunan çocukların diş etleri, diş sağlığı gibi konularda uzun süre sonra bile ortaya çıkan sağlık sorunları olduğu görülür. C, A ve D vitamini eksikliği bulunmaması adına meyvelerden, süt ve süt ürünlerinden faydalanmak gereklidir.
Beslenme Alışkanlıklarında Değiştirilmesi Gerekenler
Gün içinde rutin hale gelen beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi veya daha dikkatli şekilde oluşturulması diş sağlığının korunmasına önemli katkıda bulunur.
Bunların bazıları şöyledir:
- Yumuşak besinler yenmesini alışkanlık yapmamak ve sert besinlerle dişi güçlendirmek gerekir,
- Öğünlerden sonra asitli, tatlı ve şeker oranı yüksek besinler tüketilmekten kaçınılmalıdır,
- Yatmadan önce ve yemek yedikten sonra dişlerin uygun şekilde temizlenmesi önemlidir,
- Kürdan kullanımı zorunlu olmadıkça sıklaştırılmamalıdır,
- Fındık, ceviz gibi besinler dişle kırılarak dişe zarar verilmemelidir,
- Sigara ve alkolden uzak durulması diş sağlığını olumlu etkiler.
Bu tarz alışkanlıklar uzun yıllar sonra etki edebileceği gibi kısa süre sonunda dişlerinizin daha sağlıklı görünmesine de sağlayabilir.
Çiğneme Rutinlerinin Diş Sağlığına Etkisi
Gün içinde sıkça yapılan ve zarar verme ihtimali olduğu düşünülmeyen alışkanlıklar vardır. Bunlar arasında sakız çiğneme, ağza kalem veya benzeri cisimler çıkma, parmakları ağza götüme alışkanlığına sahip olma, dudak veya yanak ısırma, çeneye sürekli el koyulması, tırnakların yenmesi gibi durumlar bulunur. Bunlar çene ve diş sağlığı açısından önemli olduğundan zarar verecek hareketlerden kaçınılmalıdır.
Çocuklarda Biberon ve Emzik Kullanımı İle Diş Sağlığı
Çocuklarınızın gelişim aşamalarında beslenmesine önem vermek kadar beslenme konusundaki alışkanlıklarına da dikkat etmek önerilir. 2 yaşından sonra yalancı meme veya biberon kullanımı azaltılmalıdır. Hatta tamamen bırakılması ağız ve diş sağlığını tehlikeye atmamak adına gerekli olan davranıştır.
Uyku Rutini ve Dişe Zarar Vermesi
Uyku uyurken dişlere zarar veren bazı durumlar yaşanabilir. Fark edilmeyen bu alışkanlıkların başında ağız açık uyuma gelir. Burunda tıkanıklık olması buna neden olabileceğinden burnun açılması gereklidir.
Aynı şekilde uyurken diş sıkma, dişlerden ses çıkarma gibi zararlı davranışların tamamı da giderilmelidir. Diş hekiminiz tedavisi konusunda gerekli olan bilgilendirmeleri yaparak işlemleri açıklayacaktır.
Diş Fırçalama ve Sağlıklı Dişler
Dişlerinizin düzenli ve kurallarına uygun şekilde fırçalanması uzun süreli şekilde sağlıklı dişlerinizin olması anlamına gelir. Diş fırçanız 2-3 ayda bir değiştirilmelidir. Diş fırçalanırken diller de unutulmamalıdır.
Fırçalama süresinin 2 dakikadan az olmamasına dikkat edilmeli ve özenli şekilde fırçalama işlemi yapılmalıdır. Dişlerin beyazlatılması için uygulanan teknikler doktor kontrolünde olmalıdır. Düzenli diş taşlarının temizlenmesi de önemli bir ayrıntıdır.
Diş Eti Sağlığının Korunması ve Estetik Dişler
Sindirim sisteminin yanında dişleriniz gülümsemenize de katkıda bulunacak önemli yapılardır. Dişlerinizi fırçalarken kanadığını fark etmek diş eti sorununuz olabileceği anlamına geldiğinden mutlaka değerlendirilmelidir.
Diş etlerinizin çekildiği ve estetik açıdan rahatsız ettiği durumlarda da vakit kaybetmeden diş hekiminden bilgi alınması ve tedaviye başlanması gerekir. Bu tarz önlemler ve alışkanlık değişimleri diş sağlığınızın korunmasına olanak tanır.